Орехите - печеливш бизнес и за внуците

https://www.24chasa.bg/novini/article/3443039 www.24chasa.bg

Създаването на орехови градини е новият хит сред земеделците у нас. Това е много печеливш бизнес, особено ако продукцията се продава като ядки. Цената на орехите с черупки е едва 2 лв./кг, но скача на 12 лв., като се махнат. С новите сортове рандеманът минава 50%, тоест от 2 кг се получават 1 кг ядки.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Най-много печелят търговците - вземат на 2 лв., чупят и продават на 12 лв., разказа шефът на института по овощарство доц. Стефан Гандев. За ядките пазарът е неограничен. Само в Европа се внасят около 100 хил. тона орехи годишно,
най-вече от САЩ.

Вече около 30 000 дка са т.нар. промишлени орехови градини. В сметката не влизат единичните дървета по селата или край пътищата. За създаване на орехова градина може да се ползва субсидия по Програмата на развитие на селските райони, която е около 120 лв. за декар.

С инвестициите в земеделието трябва да се внимава, например при ореха 5-6 години има само разходи, после идват приходите, предупреждава обаче земеделският министър Димитър Греков. Специалистите по орехите у нас са категорични, че с новите сортове този бизнес не е само "депозит" за внуци милионери. Доскоро се смяташе, че орехова градина се прави само за следващите поколения. Причината е, че обикновеният орех влиза в пълно плододаване едва след 15-ата година.

Повечето от облагородените дръвчета започват да раждат 3-4 години след засаждане, а добивът става значим след 6-ата година, обяснява доц. Гандев. Именно това е и преломният момент, след който инвестицията се връща. Въпреки че специалистите смятат, че сравнението е непрофесионално, но при модерните сортове и технологии на 6-ата година се получават почти 80% от максималното плододаване на дървото.

Все пак основната пречка пред този бизнес остава сравнително голямата първоначална инвестиция. Затова и към него са се насочили предимно богатите земеделци като зърнопроизводителите, които имат високи годишни приходи от арендованите ниви и могат да си позволят сигурна инвестиция за след 5-6 г. на свои земи.

За създаването на градината отиват от 500 до 1000 лв. на декар, в зависимост от качеството на посевния материал, от това дали се прави инсталация за напояване и дали почвата има нужда от допълнително торене, обяснява доц. Гандев. Цената на качествените дръвчета е 18 лв., като в Италия и Франция те дори се продават по 18 евро.

От българските сортове най-разпространени са "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Има и вносни - най-вече турските "Шибин" и "Беледжик". Според специалистите от института по овощарство в Пловдив обаче тези сортове не са подходящи за климатичните условия в България, защото не издържат на студ.

Иначе необлагородени орехови фиданки по пазарите се предлагат и по 2,50-5 лв. Те са две- или тригодишни. Важно е да се знае, че необлагородените започват да раждат късно - след 12-ата година, а пълно плододаване стигат едва към 25-ата година Именно ако се прави градина с тях, инвестицията е малка, но печалбите остават за внуците.

С експорт от около 1000 тона годишно България се нарежда в топ 20 на износителите на орехи в света. За тези с черупка цените в Европа се движат по около 3-4 хил. долара на тон. В търговските вериги на дребно ядката стига до 15-20 евро в зависимост от качеството и сорта.

Както и при другите овошки, в ореховите градини трябва да се поддържа високо ниво на агротехника, което включва всяка година резитби, торене, напояване и растителнозащитни мероприятия. Те са на стойност около 400 лв. на декар на година, твърди Гандев. За българските условия може да се наложи и наемане на охрана, за да не се окажат дърветата обрулени не от собственика им.

Колко е реколтата от декар, зависи най-вече от използваните сортове и доброто отглеждане на насажденията. Затова и средният добив от декар в САЩ е 421 кг, в ЕС - около 200 кг, а в България през 2012 г. е бил едва 111 кг. От института по овощарство в Пловдив казват, че при тях различните сортове дават от 200 до 400 кг от декар.

В момента в България се създават градини с български и с вносни дръвчета. Предимствата са обаче в родните сортове. През студената зима на 2012 г., когато температурите в Пловдив паднали до минус 25 градуса, сортът "Извор 10" показал висока студоустойчивост и плододаването му е било нормално. Сортовете, които са от страни с по-топъл климат - като Турция и САЩ (Калифорния), обаче нямат същото предимство.

Добра студоустойчивост показали и някои френски сортове. Друго предимство на българските е добрата им устойчивост на заболяването бактериоза.

Подходящи райони за отглеждане на орехи у нас са Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски, Шуменски, Разградски и др.

Изборът на даден сорт до голяма степен зависи от района, в който ще се отглежда, обясни доц. Гандев. В южната част на страната най-добре виреят сортовете "Хартли", "Сер", "Лара" и др.

За Северна България учените препоръчват местните орехови сортове "Извор 10", "Шейново" и "Силистренски". Те са с по-голяма сухо и студоустойчивост. Най-голям интерес има към сорта "Извор 10", който е с високи биологични и стопански качества.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и