Преподаватели в Свищов - счетоводители на Маргините

https://www.24chasa.bg/Article/344446 www.24chasa.bg
Братя Николай (вляво) и Красимир Маринови в съда. СНИМКИ: ДИМА МАКСИМОВА И НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Офшорните фирми на ректора на Свищовската академия доц. Величко Адамов и приближените му преподаватели управляват пари на Маргините, сигнализират прокуратурата от Сдружението за европейско качество във висшето образование. Според разследване на опонентите на доц. Адамов фирмите на част от преподавателите там са свързани с финансовите схеми на Красимир и Николай Маринови чрез общо счетоводство.

Според информация от Търговския регистър - “Юнивърс Къмпани” на ректора, която сега е прехвърлена на преподавателя Михаил Михайлов, е регистрирана на един адрес в София с “Файненшъл консулт” ООД на жената на Големия Маргин Мария Маринова. Във “Файненшъл” съдружници са офшорното дружество “Куик летс”, регистрирано в САЩ, и Ирена Бойкова Атанасова-Минева, съпруга на Дмитрий Минев - Димата Руснака. В това дружество комисията “Кушлев” е запорирала дела на съпругата на Красимир Маринов. Въпреки това имало прехвърляне на дялове към “Куик летс”, прието тогава за съдружник, а капиталът бил увеличен от 5000 на 1 млн. лв.

“Куик летс” и друга офшорка “Деруик асет мениджмънт”, чийто български представител е зам.-ректорът Андрей Захариев, са регистрирани на един адрес в щата Делауеър от адвокат Стивън Робинсън, сочат сертификати за учредяване от САЩ.

Сградата на Стопанската академия в Свищов
Сградата на Стопанската академия в Свищов

“Деруик асет България”, “Юнивърс къмпани” и “Файненшъл консулт” се обслужвали в България от счетоводителя Алексей Гудев чрез фирма “Брод 2000”. Гудев завършил финансов мениджмънт в Свищов през 2007 г. заедно с Красьо Черния.

Преподаватели в Свищов - счетоводители на Маргините

Справка от имотните регистри показвала, че сградата на бул. “Джеймс Баучер” 87, където са офисите на Маргините, е собственост на “Деруик асет мениджмънт”. На същия адрес е и централата на “Бул инс”.

“По препоръка на съответната институция не коментирам нищо, което касае проверяваните дружества”, каза доц. Захариев.

“Деруик асет” е собственик и на имот на ул. “Любата” 5, където е седалището на друго офшорно дружество, свързано с Адамов - “Голдън Юниън”. В него съдружник и управител е преподавателят Стефан Симеонов.

Изпълнителен директор на “Бул инс” е свищовският преподавател Стоян Проданов. Сред ръководителите на клоновете на “Бул инс” е и преподавателят Васил Захариев, управител на 3 офшорни дружества - “Бета трейдинг”, “Карплеон” и “Карплеон България”. Колега в застрахователния бизнес му е и друг наставник на студентите Валери Ненков. Той управлява “Квартоу България”. Доскоро главен актюер на “Бул инс” бе доц. Пламен Пътев.

“Не познавам братята Маргини. От 2,5 г., откакто съм ректор, не се интересувам от дейността на тези фирми и не получавам възнаграждение. Не знам чий е капиталът в офшорката, която представлявах. Аз сключих споразумение с представител на фирмата - американски гражданин, но кой стои зад него, не съм се интересувал.

Оттук няма да излезе заек”, коментира вчера ректорът доц. Адамов.

Софийската градска прокуратура проверява сигнала. Той е подаден непосредствено след ареста на Големия Маргин за убийството на Боби Цанков. “При мен дойдоха преподаватели от академията. Ще направим, каквото е нужно”, каза градският прокурор Николай Кокинов. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача