Немойте да перете, докато готвите

https://www.24chasa.bg/Article/345447 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

“Готвенето е естетика, не е работа за между другото. Немойте през това време да перете, да миете чинии или моабет с някой да си правите.”

Това била основната заръка на петричката пророчица Ванга към приятелки и съседки, които й идвали на гости в Петрич.

“Уморяваше се от многото човешки съдби, които минаваха през нея. Имаше нужда да си похортува с нас и всяка сутрин рано, още преди да приеме първите посетители, все някоя минаваше през къщата й на кафенце. Така по женски си говорехме коя какво ще готви, каква плетка е захванала”, разказва 75-годишната Бойка Костадинова, която живее срещу къщата на Ванга.

Приятелките на баба Ванга - Атидже (в черно) и Бойка, в стаята, където пророчицата е приемала хора в нужда.
Приятелките на баба Ванга - Атидже (в черно) и Бойка, в стаята, където пророчицата е приемала хора в нужда.

Кафето, задължително турско, в повечето случаи пророчицата подслаждала с мед, а не със захар.

Директорката на музея в Петрич Севда Георгиева показва книгата с изписани хиляди благодарности към пророчицата от посетителите.
Директорката на музея в Петрич Севда Георгиева показва книгата с изписани хиляди благодарности към пророчицата от посетителите.

“Много обичаше сутрин да ни сипе по една капачка мента.

Когато имаше празници, вадеше и уиски, но ментата й беше най на сърце”, добавя Анета Божикова, която над 30 г. е била сред приятелките на пророчицата.

Като по-млада Вангелия си приготвяла ястията сама, по-късно й помагали жени, но тя давала наставления за рецептите.

“Не беше капризна по отношение на видовете храни. Масло категорично не обичаше, ползваше олио или зехтин. Не беше вегетарианка, хапваше от всичко по малко. Често й носехме наши ястия да опита, но тя не вземаше от всеки. Само от определени жени. Беше голяма чистотница, в най-добрия смисъл”, добавява 75-годишната Анета.

Тя останала изумена, когато преди десетилетия за първи път опитала от курбана на Ванга за Петковден. Толкова вкусен бил, че се осмелила да пита за рецептата.

“Първо, като разбрах, че е от овен, се дръпнах и не исках да го правя, защото не обичам овнешко. После обаче си облизах пръстите”, разказва тя.

Голямата тайна била при отглеждането на жертвеното животно. Специално за курбана на Ванга в село високо в планината Огражден се отглеждал овен, който трябвало да стигне до 100 кг. Там тревата и останалата храна за животното била чиста.

“След като месото се нареже на парчета, се потапя една нощ да преседи в марината. После се запържва в казана до порозовяване заедно с нарязан стар лук и моркови. Вари се и когато стане почти готово, се добавят нарязано прясно зеле, домати, черен пипер и чубрика. Така вкусно става, че по никакъв начин не можеш да разбереш, че е овче месо”, допълва леля Анета.

“Ванга много обичаше кулинарията. Хапваше свинско с ориз, праз, баница. Корите за баница сама си правеше. Не признаваше готовите”, допълва Бойка Костадинова.

Леля Анета още помни думите на пророчицата: “Айляк жени сте, ще си точите корите! Не мързелувайте с купешките. Тестото за баница да е твърдо. Кората трябва да се изпича на чугунена печка.”

Веднъж у Анета Божикова, чийто мъж в онези години бил кмет на Петрич, гостували техни приятели руснаци. Ванга също им отишла на гости.

“Уж много се старах с баницата, ама то не всеки път става. Влиза Ванга, ние сме около масата, а тя от вратата ме сгълчи пред руснаците: “Не са ти изпечени хубаво корите!” И си беше права, нищо, че ме хвана срам. Казваше всичко директно. Само за смъртта премълчаваше пред хората.”

И сега, като прави баклава, Анета спазва друга заръка, запомена от светицата. От 1 кг брашно се замесва тестото. От него обаче трябва да се разделят 100 топчета за малки корички за всяка баклавичка. Целта е коричките да са много тънки.

Веднъж приготвяли заедно баклава. “Късах едни малки топчета от тестото. Ама ги докарах до 50. “Няма да са ти тънки коричките, а най-лошо е, когато останат дебели по краищата”, каза баба Ванга.”

Пълнена кокошка с ориз и дреболии е едно от най-вкусните ястия, което помни другата приятелка на Ванга, 79-годишната Атидже. “Без кромид манжда не става”, била според нея повелята на Ванга.

Когато вари стар боб, Ванга пускала в тенджерата 2 чушки, които придавали аромат и вкус на чорбата.

“Много обичаше траано (трахана) и кускус, които сама си правеше. Стриваше едно траано с яйца и мляко и друго - постно с домати.

Разстилаше ги на бял чаршаф на спалнята да съхнат и не даваше да минем оттам, да не ги напрашим”, спомня си Атидже.

“Веднъж поливах цветята в двора на къщата й, а тя седеше на пейката. “Атидже, зад гърба ми се запали огън! Виждам излиза хубава млада жена. Коя от твоите роднини е красива”, попита Ванга.”

Атидже изредила няколко братовчедки, но Ванга й казала, че не са те, а някоя си Барие. “Дъщеря ми”, пояснява баба Атидже.

Ванга пред нея разговаряла с Барие.

“Казва ми, че след 4 г. бяла кърпа ке вържем, сватба ке правим”, спомня си Атидже. След 4 г. обаче убили Барие, а “бялата кърпа” при мюсюлманите се свързвала със смъртта.

Всички рецепти на Ванга, които приятелките й са запомнили, са записани от директорката на къщата-музей в Петрич Севда Георгиева.

“Едно време бяхме млади и помнехме. Не сме ги записвали, ама вече е време да ги има на лист”, казват жените.

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Сарми с лозови листа

В тенджера с вода се попарват лозовите листа. В голям тиган се слага олио, ситно нарязан кромид, черен пипер, малко червен пипер и ориз. Всичко се запържва и се добавя малко вода.

Завиват се лозовите листа с тази плънка. На дъното на тенджера се подреждат сармичките.

Слага се топла вода и се варят поне 10-14 минути. Готовите сармички се заливат с бял сос.

Спанак

Спанакът се измива и нарязва. Вари се.

В тиган се запържва кромид и към него се добавя изцеденият спанак. Слагат се малко домати, брашно, размито с вода, и 2 яйца. На това ястие подхожда чесън.

Пилаф за сватба

Приготвя се на първия ден от сватбата, когато в дома на младоженеца се прави форуглицата (байрака - б.а.).

Оризът се вари с малко мазнина и сол. Изцежда се от водата, но не се измива, след като е сварен.

В тиган с олио се запържва фиде до златисто. Така горещо се сипва в ориза и му придава неповторим аромат и вкус. Може да се добави захар или пък сирене.

За кашлица

1. Върху вълнена кърпа се налага счукан карамфил и мед. Поставя се върху гърдите и гърба да престои една нощ.

2. Цяла дюля се вари със счукани орехи. Прецежда се и отварата се пие.

За отоци по тялото

Една лъжица пелин и 1 лъжица вощина (пчелен восък) се прибавят към 150 г топла ракия първак. Налага се върху подутината на тялото.

При силен уплах

Коли се гълъб и сърцето му, както е сурово, се гълта. Така се преодолява стресът особено при децата.