Диаманти плават в океаните на Нептун и Уран

https://www.24chasa.bg/Article/347222 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Океани с твърди диамантени айсберги могат да плават на повърхността на планетите Нептун и Уран. Американски учени обясниха това, като разтопиха и отново втвърдиха диаманти, съобщи "Дискавъри".

Изследването е основано на първите подробни измервания на точката на топене на диаманта. Джон Егърт от Рочестърския университет и колегите му от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния и Калифорнийския университет в Бъркли установили, че диамантът се държи като вода. Тя замръзва и се разтопява, а твърдите форми плават отгоре.

Изненадващото откритие помага на учените по нов начин да разберат диамантите и някои от най-далечните планети в Слънчевата система.

Точката на топене на диаманта досега не е била измервана, защото освен температурата му трябва да се повиши и налягането, обяснява Джон Егърт.

Учени от националните лаборатории "Сандия" в Ню Мексико преди години успяха да втечнят диамант, но без да измерят налягането и температурата. Освен че твърдият диамант се стопява трудно, когато се нажежи, той физически се променя в графит и това прави още по-трудно да се изчисли точката на топенето му. Фактически се стопява графитът, а не диамантът.

За новите цели на изследването учените нагрели диаманта, като едновременно с това му попречили да се превърне в графит.

Егърт и колегите му взели естествен и прозрачен 0,1-каратов диамант с дебелина 0,5 мм и го нагрели с лазери при свръхвисоки налягания. Те втечнили диаманта при налягания, които са 40 пъти по-високи от това, което изпитва човек, застанал на морското ниво на Земята. След това физиците бавно понижили температурата и налягането.

Когато налягането спаднало до стойност, която е около 11 милиона пъти по-висока от атмосферното налягане на морското ниво на Земята, а температурата се понижила до около 50 000 градуса, започнали да се появяват твърди парчета диамант. Изненадата била, че те не потънали. Микроскопичните айсберги от диамант заплавали в мъничко море от течен диамант. С други думи диамантът имал поведение на вода.

При повечето материали с изключение на водата твърдата фаза е по-плътна от течната. Когато водата замръзне обаче, ледът е с по-ниска плътност от заобикалящата го вода и плава върху нея.

Океани от течен диамант на газовите гиганти Нептун и Уран могат да обяснят също защо ориентацията на магнитните и географските полюси на тези планети не съвпада, както на Земята. Въглеродът е 10 процента от Уран и Нептун, където освен това има свръхвисоки температури и налягания, смята Том Дафи от Принстънския университет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,