Диаманти плават в океаните на Нептун и Уран

https://www.24chasa.bg/Article/347222 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Океани с твърди диамантени айсберги могат да плават на повърхността на планетите Нептун и Уран. Американски учени обясниха това, като разтопиха и отново втвърдиха диаманти, съобщи "Дискавъри".

Изследването е основано на първите подробни измервания на точката на топене на диаманта. Джон Егърт от Рочестърския университет и колегите му от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния и Калифорнийския университет в Бъркли установили, че диамантът се държи като вода. Тя замръзва и се разтопява, а твърдите форми плават отгоре.

Изненадващото откритие помага на учените по нов начин да разберат диамантите и някои от най-далечните планети в Слънчевата система.

Точката на топене на диаманта досега не е била измервана, защото освен температурата му трябва да се повиши и налягането, обяснява Джон Егърт.

Учени от националните лаборатории "Сандия" в Ню Мексико преди години успяха да втечнят диамант, но без да измерят налягането и температурата. Освен че твърдият диамант се стопява трудно, когато се нажежи, той физически се променя в графит и това прави още по-трудно да се изчисли точката на топенето му. Фактически се стопява графитът, а не диамантът.

За новите цели на изследването учените нагрели диаманта, като едновременно с това му попречили да се превърне в графит.

Егърт и колегите му взели естествен и прозрачен 0,1-каратов диамант с дебелина 0,5 мм и го нагрели с лазери при свръхвисоки налягания. Те втечнили диаманта при налягания, които са 40 пъти по-високи от това, което изпитва човек, застанал на морското ниво на Земята. След това физиците бавно понижили температурата и налягането.

Когато налягането спаднало до стойност, която е около 11 милиона пъти по-висока от атмосферното налягане на морското ниво на Земята, а температурата се понижила до около 50 000 градуса, започнали да се появяват твърди парчета диамант. Изненадата била, че те не потънали. Микроскопичните айсберги от диамант заплавали в мъничко море от течен диамант. С други думи диамантът имал поведение на вода.

При повечето материали с изключение на водата твърдата фаза е по-плътна от течната. Когато водата замръзне обаче, ледът е с по-ниска плътност от заобикалящата го вода и плава върху нея.

Океани от течен диамант на газовите гиганти Нептун и Уран могат да обяснят също защо ориентацията на магнитните и географските полюси на тези планети не съвпада, както на Земята. Въглеродът е 10 процента от Уран и Нептун, където освен това има свръхвисоки температури и налягания, смята Том Дафи от Принстънския университет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пакостници на четири крака  Змия се вози в такси, оси прекратиха мач  Котарак хулиган нападна беззащитна катерица в София и вдигна пожарната накрак. Прочулият се в цялата страна като разбойник Васко бе задържан за 24 часа, а съседите го описаха като хитър, опасен и безскрупулен рецидивист. "България Днес" представя и други пакостници на четири

След като военен уби гаджето й ченге Разследващата полицайка изчезва след два разпита Изчезнала от дома си е 32-годишната разследваща полицайка Люба Алексова, заради която ченге бе убито от военен в Пловдив, научи "България Днес". Младата жена не се е прибирала в апартамента си след касапницата, при която приятелят й Ангел Желязков прободе с нож

Страх ме е да не умра в Космоса, но бих се пробвала! Плеймейтката и актриса Анна-Мария Чернева е готова да стане първата българска космонавтка. Красавицата още от малка мечтае за полет към звездите, но през последните години нейният интерес нараства. "Бих се пробвала - категорична е сексбомбата. - Наясно съм колко е трудно да се оцелее.