Наглият Киро осакатил полицай в съда

https://www.24chasa.bg/Article/347384 www.24chasa.bg
Къщата на Кирил Кирилов в Монтана. СНИМКИ: "24 ЧАСА" и МВР

Досега в поредицата на "24 часа" "Наглите без маски": 1. Наглият Църо харчил откупа за Джорджо в Рио и 2. Видели Гребеца край сина ми, МВР не обърна внимание, 3. Наглият Поли се жени в ареста

Крясъци, суматоха и сблъсъци по стълбите стряскат магистратите и посетителите на съдебната палата в Монтана през един юнски ден на 2001 г.

Изумените хора гледат с ужас как към вратите на сградата тича як мъжага, гонен от униформени полицаи. Беглецът е нашумелият покрай операция "Наглите" Кирил Кирилов по прякор Шкафа или Монтанския. Той е задържан като член на бандата и е обвинен за участие в поне две отвличания.

През юни 2001 г. Шкафа е докаран с белезници в райнния съд. Получил е призовка като ищец по дело за бащинство.

Шкафа, заснет преди няколко години.
Шкафа, заснет преди няколко години.

През тези дни обаче Кирилов за пореден път се намира зад решетките по обвинение в грабеж. Преди 9 г. още няма съдебна охрана и той е пазен от ареста до съда от трима полицаи от конвойната служба в РДВР - Монтана.

Фотороботът на Монтанския, разпространен от МВР след операция
Фотороботът на Монтанския, разпространен от МВР след операция "Наглите".

След като е въведен в залата, полицаите свалят белезниците на Киро.

В този момент якият мъж удря здраво единия униформен и хуква към изхода. Пред вратата друг полицай прави опит да го пресрещне, но Кирил го блъска по стълбите.

От удара служителят на реда чупи капачката на коляното си и остава инвалид за цял живот, което го принуждава да напусне полицията, разказаха магистрати.

Кирилов успява да стигне до входната врата на съдебната палата, когато върху него се хвърля трети полицай. Униформеният обаче буквално е пометен и лицето му е забито в стъклото на вратата, а Шкафа хуква към градската градина.

Макар и с окървавено лице, полицаят го следва и стреля няколко пъти предупредително във въздуха. С намесата на негови колеги беглецът е хванат.

Заради бягството си от съдебната зала Кирил Кирилов получава от районния съд в Монтана 1 година затвор. Присъдата влиза в сила на 19 юни 2001 г.

Шкафа вече има доста богато криминално минало зад гърба си, макар тогава да е на 28 години.

През 2000 г. получава 3- годишна условна присъда от Софийския районен съд за нанасяне на средна телесна повреда.

Задържан е за грабеж на 3 декември 1999 г. и прекарва две години в ареста.

Преди това заедно с Прокопи Прокопиев-Поли е арестуван от полицията през март 1998 г. като заподозрян за убийството на о.р. полк. Стефан Семков, станало на хранителната борса в столицата при въоръжен грабеж през февруари същата година.

По това дело е оправдан окончателно от ВКС след 7 години.

Излиза от ареста през 2001 г., но отново е задържан и съден заради въоръжения грабеж над турчина Мехмед Таринверди край сливенското село Тополчане на 15 август 1996 г.

Заедно с Прокопи получава първоначално 17 г. затвор от Сливенския военен съд, после присъдата е намалена на 12 г.

На 19 февруари 1998 г. напада и ограбва чейндж бюро в центъра на Монтана. Шкафа не бил сам, предполагало се, че с него е Прокопи, с когото са приятели от деца.

След като грабят 9 млн. стари лева от сарафите, бандитите решават да се измъкнат незабелязано, като преминават през общинския пазар, дори се зазяпват по стоките и се отправят към автогарата, но ченгетата ги спипват. Прокопи не е съден за този случай.

Заради грабежа Кирилов получава последната си присъда 8 г. затвор от Софийския градски съд. Тя влиза в сила на 15 юли 2009 г.

Закъснялото наказание го застига, след като бил 2 г. с мярка "задържане под стража".

Освен за чейнджбюрото го обвинили и за въоръжени грабежи в Софийско, но доказателствата отпаднали и бил осъден само за обира. "Препратиха присъдата до монтанския съд, но той беше в ареста и ние я върнахме", съобщи пред "24 часа" окръжният прокурор Олег Димитров.

Кирил Кирилов бил грижовен син, изтъкват негови роднини. Завършил сградостроителния техникум, ала попаднал в престъпен кръг и родителите му Яворка и Мито Кирилови били принудени да ходят по адвокати и в затворите. Според тях бил невинен, но го натопили лоши другари.

Започнал като куфарен търговец в Сърбия, разказват местните в Монтанско. Въртял търговия с електроуреди и всякакви стоки, като се ползвал със закрилата на митничари. Така натрупал капитал.

Известен бил и с това, че е културист, поддържал добра физическа форма, редовно тренирал, вдигал тежести, направил мускули.

Заради добре сложеното тяло му викали Киро Шкафа. Респектирал с вида си на исполин и се славел като бияч.

Съучениците му го помнят като Киро Якия. За него се знае, че от раз може да направи 100 лицеви опори.

Освен това бил добър стрелец. Бандитът е един от закоравелите извършители на отвличания от Монтанско. Обитавал различни квартири- явки, и често сменял местоживеенето си.

Монтанския е популярен със знаково отвличане на хърватски гражданин край язовира в село Славотин преди 12 г. Тогава с така наречената "сицилианска примка", демонстрирана за първи път в Монтанско, ограбил и убил транзитно преминаващия чужденец. Не бил сам, а с авери с черни качулки. Делото е прекратено, припомниха магистрати.

В средата на 90-те години на миналия век Шкафа се препитава като охранител на билярд клуб в Монтана, след това се мести да живее в София. Твърди се, че преди това избягал в Германия, за да се отърве от съдебните власти, но при завръщането си отново извършил грабеж и получил присъда.

Вдишал от чистия въздух, той задействал старите контакти с подземния свят. Според някои в Германия поминувал добре на гробище за автомобили, въртял търговия с крадени коли и втора ръка.

Според други пълнел портфейла си и от печалба с игрални автомати в Ломския край.

Подозирали го и за дързък обир на банка "Хеброс" в Монтана. Тогава неизвестни бандити обезвредиха охраната на трезора през нощта и задигнаха 79 хил. лв.

"За нас той е сред типичните представители на криминалния контингент, рецидивист, влизал и излизал многократно от затвора за углавни престъпления", коментираха от прокуратурата в Монтана.

Кирилов излиза на свобода през 2006 г. за добро поведение. Местни рецидивисти, лежали с него зад решетките, се хвалели, че докато били в затвора, се ползвали с неговите протекции и никой не ги закачал.

След като излязъл от затвора, повечето му приятели в Монтана отказвали да контактуват с него. Негови авери твърдели, че бил "услужлив", снабдявал с лека дрога съкилийниците си и припечелвал в зелено.

"Нашият Киро Шкафа държи челно място в класацията, той извърши първото отвличане в България след 10 ноември 1989 г.,но това е погребано в миналото. Винаги е бил в полезрението на полицията", каза бившият полицай Иван Алексиев.

Въпреки всичките му присъди родителите му споделяли пред съседи, че бил невинен и го клеветели приятели, които му дължали пари.

В средата на 90-те години на миналия век Шкафа е подозиран, че заедно с други бандити атакували камионите на известната в миналото фирма "Агропромстрой БД и сие" на бизнесмена Борислав Славчев.

Разбрали, че шофьорите носят големи суми пари кеш. Причаквали ги въоръжени до зъби. Често ги изненадвали с изстрели по гумите , спирали на пътя и нахлували с маски в кабините.

Полицията обаче не успяла да уличи никого от бандата за грабежите.

"Той е само изпълнител, заловили са само машите, това са дребни риби, мозъкът е Държавна сигурност", коментира обвинението срещу Кирилов за участие в Наглите юрист с дългогодишен опит от Монтана.

При старта на операция "Наглите" барети от спецотряда за борба с тероризма нахлуват в жилището на Кирил Кирилов и го задържат на 17 декември м.г., като заподозрян в отвличания. На следващия ден обаче е освободен.

При обиска в жилището и колата му не са намерени веществени доказателства. Пет дни по-късно обаче баретите отново тропат на вратата му и го арестуват на 22 декември при акция Наглите2. Според запознати това става след показания пред съдия на един от обвиняемите. Той заявил, че Кирилов е доведен в групата от Прокопи, с когото били познати.

Според обвиняемияа Шкафа се включил по-късно и участвал в похищенията на бизнесмена Киро Киров и студента Румен Гунински. Кирил бил доведен, за да замести един от Наглите, който бил в чужбина. Монтанския е сочен като един от хората, които пряко са отвличали жертвите и ги е конвоирал до къщата на ужасите в махала Бърдо, край Вакарел. Пред съда Кирилов обяснил, че е брокер и шофьор във фирма за недвижими имоти.

СТЕФАН ТАШЕВ, КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо