Родолюбиви българи стават осиновители на паметници в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/3493975 www.24chasa.bg

В Шумен предлагат паметници за осиновяване. Родолюбивата инициатива бързо набира скорост и вече частни лица полагат грижи за девет паметника в града, съобщи bTV.

Паметниците са собственост на Община Шумен, но тя не успява да полага необходимите грижи за тяхното опазване и стопанисване. Така се ражда и идеята за кампания за осиновяване на монументи. Един от първите, които вече се грижат за един от емблематичните паметници в Шумен - този на загиналите войни от 5-ти полк, е бизнесменът Димитър Александров, който възстановява много от липсващите елементи.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Снимка: btvnews.bg
Снимка: btvnews.bg


Много от монументите в Шумен са изградени през XX век, като Руския паметник в центъра на града и този на загиналите във войните шуменци на площад Кристал.

В града обаче са запазени и стари паметници, като Куршун чешма, която впечатлява с архитектурата и мащабите си, построена още през XVIII век.

„Преданието казва, че някакъв турчин, благородник, ловец е сънувал един странен сън, явили са му се някакви птици, които са казали: „Ти добре ловуваш и хубаво правиш, но преди да ни убиеш ние няма къде да пиеме вода”, и той тогава решава да направи тази чешма”, обясни шуменецът Красимир Капитанов.

От Община Шумен казват, че паметниците в града не са в лошо състояние и целта на кампанията е била не само хората да спасяват светините, а и да се предизвика интерес към историята и родолюбието.

„Не е чисто техническа инициативата, а по-скоро е патриотична и родолюбива, да знаем повече за нашия род, за дедите ни, за това което се е случвало и да оказваме нужното внимание”, коментира зам.-кметът на Шумен Живка Тонева.

Общо 29 паметника са предложени за осиновяване от община Шумен. Кампанията бързо набира скорост и вече девет от тях са намерили свои осиновители, които ще полагат грижи и ще облагородяват районите около паметниците, за да продължат те да пазят спомена за отминалите времена.