Курбан по време на пости? Може, но с боб!

https://www.24chasa.bg/Article/34952 www.24chasa.bg
Варненският митрополит Кирил осветява курбан по случай храмовия празник на СНИМКА: Стоян Николов

"Питай дядо владика" е новата рубрика на вестника. В нея християните могат да задават въпроси от православието, а архиереи от Светия синод ще обясняват кое как и кога трябва или не трябва да се прави.

"Претърпях злополука миналата година по това време и искам да сторя курбан. Пада се обаче по време на великденските пости и не знам дали църквата разрешава или не, тъй като дните до Великден изискват строго въздържание."
Стефан Павлов, Враца

Мнозина бъркат православното понятие „курбан” с ритуално колене на животно, което да се сготви и изяде на голям празник. Такъв обичай е свързан повече със старозаветната традиция, когато се е принасяла т.нар. кръвна жертва, или „всесъжение”, от свещенослужителя – жертвеното животно е бивало убивано и изгаряно в жертвеника до храма.

Курбан във врачешкия манастир за “Рождество Богородично” на 8. 09. 2008 г.
СНИМКА: ВЕСЕЛИН АПОСТОЛОВ
Курбан във врачешкия манастир за “Рождество Богородично” на 8. 09. 2008 г. СНИМКА: ВЕСЕЛИН АПОСТОЛОВ

За християните този ритуал е отменен – Господ Сам даде Себе Си в жертва и затова пред Бога няма защо да се принася повече друга кръвна жертва. Ние вече бяхме оправдани даром с Божията благодат чрез изкуплението в Христа Иисуса." Но все още някои не разбират това и за тях е празник да се заколи агне или овен, както правят в други вероизповедания.

Мнозина познават традицията на корбана като „курбан” – това е арабският изговор на думата със значение на „жертвоприношение”.

„Корбан” буквално означава „Богу дар” и това е обяснено от Христос пред учениците Му, за което можем да прочетем в Евангелието според Марк – гл. 7, стих 11.

Богу дар в този смисъл може да бъде всякаква храна, каквато се разрешава от православната традиция в определен период. Тази дума е староеврейска, щом Христос я превежда в Евангелието на учениците Си.

Когато православната църква се намира в период на пост, тя приготвя и раздава постен корбан, най-често фасул.

Тъй като православието съсредоточава всички Божии заповеди в две главни - „Обичай Бога, своя Създател, с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си ум!” и „Обичай ближния, както обичаш себе си!”, християните виждаме у ближния Божия образ. Оттук и това, което даваме на ближния, всъщност го принасяме Богу. Затова и раздаваният корбан е „Богу дар”.

В Новия завет жертвоприношенията в Христовата църква са прекратени. Сега "жертва Богу е Дух съкрушен" (смирен). Корбанът вече е проява на милосърдие към други хора, защото Господ е казал: "Гладен бях и ми дадохте да ям". Ако ние в Името Божие нахраним гладни, все едно сме го сторили на самия Иисус Христос. Хората дават корбан по различни поводи, като благодарност за избавление от някакво зло, като молба към Господ за нещо и т.н.

Много е важно храната да е според църковния устав - по време на пост да е постна. Яденето се освещава и се чете молитва за съответния случай.

МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тимът на Матей Казийски и Аспарух Аспарухов "Блу волей" (Верона) се справи с отбора на националния разпределител Георги Сеганов "Топ Волей Чистерна" (Латина) с 3:2 (25:19, 26:28, 25:23, 24:26, 15:11) в мач от италианското първенство. С успеха съставът на Радостин Стойчев се изкачи на шесто място в класирането с девет точки

Сред кораловите рифове на Червено море се гмурна Андреа. Певицата замина за поредната си ваканция, като този път реши да направи пътешествие с круизен кораб. Андреа успя да се гмурне край бреговете на Египет и да се наслади на прекрасните подводни красоти. Русата изкусителка прилича на русалка, а подводните видеа, качени в инстаграм профила й

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната