Три варианта за метро през "Слатина"

https://www.24chasa.bg/novini/article/3497192 www.24chasa.bg

Трасето под ул. "Гео Милев" и покрай "Арена Армеец" е най-вероятно за разклонение на третата линия

Вариантите за разклонението на третия лъч на метрото, който вероятно ще започне да се строи догодина, вече са готови.


Експерти ще избират между три трасета, които минават през район "Слатина" и отвеждат до зала "Арена Армеец", бул. "Цариградско шосе" и стигат до Окръжна болница, научи "24 часа".

"Внесли сме трасетата в направление "Архитектура и градоустройство". Очаквам да бъдат разгледани до дни от експертния съвет по устройство на територията, като те ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. След като се избере окончателното трасе на разклонението на третата линия, ще започнат да се правят регулационните планове и чак след това може да се мисли за строителство", обясни шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Според първия вариант от Орлов мост влакчетата ще минат под ул. "Цар Иван Асен II",
ще продължат по бул. "Шипченски проход" покрай зала "Универсиада" и ще стигнат до бул. "Асен Йорданов". Оттам те ще минат покрай зала "Арена Армеец" и ще излязат на бул. "Цариградско шосе", за да стигнат до Окръжна болница. В този случай се планират 6 станции.


Според втория вариант разклонението на третия лъч ще започне от ул. "Шипка" и ще мине под ул. "Гео Милев". Оттам ще стигне до зала "Фестивална" и отново ще излезе на бул. "Асен Йорданов". След това ще мине покрай новата спортна зала, ще излезе на бул. "Цариградско шосе" и ще стигне до Окръжна болница. В този случай станциите отново са 6.

При двата варианта трасетата са с дължина около 6 км. Третият, който е най-дълъг, предвижда и 7 станции. Според него разклонението на третата линия ще започва от Малък градски театър "Зад канала" и ще продължи по ул. "Боян Магесник". Оттам влакчетата ще стигнат до жп гара "Подуяне", като трасето е успоредно на жп линията. Подземните влакчета ще продължат по ул. "Слатинска река", ще минат по бул. "Асен Йорданов" и бул. "Цариградско шосе", за да стигнат отново до Окръжна болница.
И при трите варианта трасето ще е подземно в участъците от връзката с третата линия до бул. "Асен Йорданов". Влакчетата ще излязат над земята при бул. "Цариградско шосе", като се планира те да се движат над северния локал на булеварда и да стигнат до Окръжна болница.


Според комплексната оценка, която е направена за всяко едно от трасетата, с най-добри показатели е вторият вариант. При него била и най-висока прогнозата за брой пътници, които ще обслужва участъкът.

Очаква се строителството на част от третата линия, която ще свързва кв. "Овча купел" и част от кв. "Горна баня" с бул. "Ботевградско шосе", да започне догодина. Изграждането на участъците, които минават през центъра, е заложено в новата оперативна програма "Транспорт". Иначе цялата линия е с дължина 16 км и ще има 19 станции.

Още в края на месеца или най-късно в началото на април ще започне строителството на още една станция от втората линия - до ул. "Сребърна". Очаква се договорът с изпълнителя да бъде подписан до десетина дни, а самото строителство ще отнеме 22 месеца. Участъкът от 1,3 км трябва да е готов в началото на 2016 г., обясни Братоев.
По график върви и строителството на разширенията на първата линия - от бул. "Цариградско шосе" до летището и от "Младост 1" до бизнес парка. Новите 7 станции трябва да бъдат пуснати през май догодина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта