"Афис": БСП С 18,9% срещу 18,6% за ГЕРБ, партията на Бареков трета със 7,7%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3512608 www.24chasa.bg

Ако изборите за Европейски парламент бяха тази седмица, битката за първото място би била между БСП (18,9% на затворен въпрос с предварително посочени отговори) и ГЕРБ (18,6% на същия въпрос), а "България без цензура" ще е трета сила със 7,7%. Това показва национално представително проучване на "Афис", проведено между 19 и 25 февруари сред 1340 граждани.

АБВ е на четвърта позиция със 7,3%. Следват ДПС - 5,3%, "Атака" - 3,8%, Реформаторският блок - 3,3%, НФСБ - 2,4%. 28 на сто заявяват, че няма да гласуват. Почти няма разлика между нагласите за избор на евродепутати и тези за евентуален избор на депутати за НС, коментират социолозите.

С най-високо доверие се ползват ЕС (45%), религиозните институции (40%), местната власт (38%), армията (36%). Прокуратурата и НПО са с по 17% доверие, както и парламентът, ДАНС, синдикатите, съдебната власт (с по 14% доверие). С одобрение от 52-56% се ползват идеите за въвеждане на прогресивно данъчно облагане и за свикване на ВНС

Социолозите са тествали отношението към някои знакови български политици. Днес бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов се ползва с одобрението на 40 на сто от българите, а 38% не му симпатизират, показват данните. Симпатизантите на президена Росен Плевнелиев са 37% срещу 41% на обратния полюс.

Премиерът Пламен Орешарски се радва на одобрението на всеки 3-и българин, но 46 на сто са настроени негативно към него.

В проучването 30% харесват лидера на БСП Сергей Станишев, а 52% - не. Сходно съотношение между положителни и отрицателни оценки "Афис" регистрира и за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 29% го харесват, 53 на сто - не.

Всеки 4-и (24 на сто) симпатизира на Николай Бареков. Лидерът на "България без цензура" събира три пъти повече положителни оценки от вота за формацията, която ръководи. Той събира 3 пункта по-малко одобрение от своя политически противник Борисов, но и по-малко негативни оценки от него - 45%.

Симпатизантите на лидера на "Атака" Волен Сидеров са 7% срещу 78%, които не му симпактизират.

Изследването отчита относително високи стойности на песимистични нагласи и очаквания за развитието на страната. Около 15% са убедени, че страната се развива в правилна посока, но на обратното мнение са над 4 пъти повече - 68%. За още 14% България се движи в неопределена посока.

По-сложна е оценката за личното битие на хората. За половината от пълнолетното население сегашният живот не се различава от този преди година. Близо 13% твърдят, че в момента се справят по-добре, но за 35% животът е по-труден в сравнение с 2013 г

Проучването показва значителен спад сред оптимистите - от 35 през февруари-март м.г. до 28% сега, и сред песимистите - респ. от 26% до 20% днес. “Назад във времето лошите години се балансираха с повишена надежда за бъдещето, но от 4 г. тя се топи. Оптимистите бяха 53% през юни 2009 г., стигнаха до 35% преди изборите и сега, след 8 месеца ново управление, достигат 28%. С други думи, няма усещане за оттласкване от дъното”, коментират от агенцията.

Всеки 3-и твърди, че безработицата е най-важният проблем за него лично. Други 14% определят като значима бедността, а още 14% – икономическата криза,  което показва лошо състояние на домакинствата. По-назад остават корупцията (12%), здравето и здравеопазването (7 на сто), несигурността и пенсиите (с по 6%) и др.

Друга причина за масовия социален скептицизъм социолозите търсят в острото политическо противостоене. Мнозинството - 75%, оценяват политическата обстановка като напрегната срещу едва 3,7%, за които тя е спокойна.

 Негативният нюанс според изследователите се засилва от оценката за действията на правителството. Според данните 55% са разочаровани от него (срещу 46 на сто през септември 2013 г.), а обнадеждени са близо 19% (срещу 27% през септември).

Желаещите строежът на АЕЦ “Белене” да продължи са далеч по-малко в сравнение с преди година - днес обявяващите се “за” строежа са 32%, колкото са и противниците му - 32%, показват още данните на “Афис”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,