Дълъг срок на кредита, повече пари за бизнес

https://www.24chasa.bg/Article/354266 www.24chasa.bg

Фирмите, които изплащат кредити, но са започнали да изпитват трудности заради променената пазарна ситуация, е добре веднага да потърсят решение. Колкото по-бързо информират кредитора за проблемите, толкова решението за справяне със ситуацията ще е по-ефективно.

При затруднения предоговаряйте

В случай че се задава проблем, информирайте кредитора незабавно, като му кажете реалните причини за забавянето на вноските, съветват от дружеството за бизнес ипотечни кредити "Кредитекс". Не чакайте да минат месеци, в които просрочията ви да растат. Така финансиращата институция ще може да анализира казуса, да разработи схема и кредитът да не тежи.

Разсрочването на заема чрез удължаване срока за неговото погасяване е сред най-разпространените начини за преструктуриране на един бизнес ипотечен кредит.

Пример 1: Фирма в момента изплаща кредит от 100 000 лв. за 5 г. Месечната вноска по него е 2224 лв. Ако срокът се увеличи до 15 години, вноската ще се намали на 1200 лв. Останалите 1024 лв. ще използва в бизнеса като оборотен капитал. Като се добави и гратисен период за 1 година, месечната вноска се намалява с още 200 лв., които също могат да се инвестират обратно в бизнеса.

По-дълъг срок на кредита, повече пари за бизнес

Не е по-лесно и изгодно да изплатите кредита за кратък срок, смятат от "Кредитекс". Според експертите на дружеството в условия на криза е по-разумно да изтеглите дългосрочен кредит, за да имате повече пари в брой, защото вноските ще са по-ниски.

Пример 2: Ако изтеглите 2-годишен кредит от 100 000 лв., с лихва 10,5%, в края на срока ще върнете 111 302 лв. - 100 000 лв. главница и 11 302 лв. лихва.

В този случай погасителната вноска ще е около 4638 лв. Вноската пада 1105 лв., ако същата сума при подобна лихва се връща 15 г. Тогава общата погасявана сума възлиза на 198 972 лв., но през целия срок на кредита се връщат по 3533 лв. месечно по-малко, които се използват за развитието на фирмата, казват от "Кредитекс".

Гратисен период и усвояване на траншове

Ако кредитът е с инвестиционна цел, използвайте гратисни периоди. По този начин, докато инвестицията започне да генерира печалба, плащате само лихвата по кредита, без вноски по главницата.

Пример 3: При бизнес ипотечен кредит в размер на 100 000 лв. за срок от 10 години при лихва от 11,70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1417 лв. При ползване на гратисен период от 12 месеца вноската е 975 лв. - или месечно се спестяват 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.

В случай че използвате финансирането многоцелево или периодът на инвестицията е по-дълъг, вземете кредит на траншове. Така ще усвоявате заема поетапно, като заплащате лихва само върху реално използваната сума, а не върху целия размер на кредита.

Вноските - според сезонността на бизнеса

Ако фирмата ви е в туризма, строителството или друг сезонен сектор, в периодите, когато имате най-много приходи, изплащайте по-високи суми и обратното - в най-слабите сезони договорете по-ниски.

Дайте допълнително обезпечение

Ако тепърва кандидатствате за кредит или пък искате да получите допълнителна сума над вече изтеглен, предложете допълнително обезпечение, съветват експертите. В случай че искате да купите сграда за фирмата, ипотеката на още един имот позволява да се финансира инвестицията на 100%. Понякога могат да се получат и допълнителни средства за ремонт, оборотни нужди или рефинансиране.

Ипотекират и имот на приятел

За обезпечение може да ви послужи не само фирмен, а и личен имот. Дори и имот на трето лице, казват от "Кредитекс". Кредиторът се интересува доколко обезпечението ще ви мотивира да обслужвате редовно задълженията. Ако междувременно пожелаете да продадете имота, даден като обезпечение, ипотеката няма да ви попречи.

Искайте толкова, колкото ви е нужно

Ако тепърва планирате да кандидатствате за бизнес кредит, прецизирайте сумата, която ви е необходима. Не искайте максимума срещу обезпечението. Водете се от конкретните си нужди и реални възможности за погасяване.

Теглете като фирма, не като физическо лице

Теглете кредит като фирма, а не като физическо лице. Имайте предвид, че кредитът, изтеглен от физическо лице, вложен в бизнеса, може да е с по-малки лихви, но в крайна сметка излиза по-скъпо. Причината е, че при бизнес кредита разходите за лихви са признати за данъчни цели. Това означава, че ще плащате по-малко данъци, следователно ще имате повече пари в брой, казват от "Кредитекс".

Не забравяйте таксите

Когато смятате колко ще ви струва кредитът, не забравяйте, че лихвата не е единственият ценови фактор. Има и такси за управление, разходи по оценка на обезпечението и др., които трябва да предвидите. Освен това при някои по-гъвкави финансиращи институции цената на кредита не е еднаква за всички, а се определя индивидуално според риска на клиента.

Кандидатствайте с проект

При кандидатстване за заем за нов бизнес е важно предварително да сте си направили проучване, да имате ясна и конкретна бизнес идея, която да представите убедително на финансиращата институция.

Пред нея разкрийте истинската цел на кредита, представете реалните си приходи и не се опитвайте да скриете настоящите си задължения към други финансови институции. Колкото повече знае кредиторът, толкова по-добре ще може да структурира кредита, да го направи удобен за погасяване и съобразен с нуждите конкретно на вашия бизнес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,