Не оспорвам лидерството на Сергей, ще покажа как става

https://www.24chasa.bg/Article/355616 www.24chasa.bg
СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

С Татяна Дончева, член на Националния съвет на БСП, разговаря Елица Гилтяй:

- Има ли достатъчно социалисти, готови да минат във вашия лагер, г-жо Дончева? Добре ли си направихте сметката, не се ли боите от провал на новия ви проект?

- Няма лагер. Обявих ляв проект, защото голямата част от хората с леви нагласи в България се смятат за политически непредставени. БСП не може да бъде тяхната партия поради ред причини, случили се в последните 20 години. Те са истинският ни таргет.

Има и много, според които всяка “изневяра” на БСП е осъдителна, защото имат родова памет и дълг. Но голямата част от тях също не искат розата в калта.

Начинът на правене на политика в България отчуждава хората, кара ги да презират тази дейност, да се дистанцират от партиите. Това им пречи да се ориентират как биха могли да виляят върху това, което се случва в държавата.

Причините са в политическата култура на нацията, в предразсъдъци, в примера, който имахме половин век, и в лоши практики от последните 20 г. Но най-вече в самия начин, по който функционират партиите ни. Те са йерархии, пирамиди, смисълът на попадането там е само да се движиш по пирамидата, за да стигнеш колкото се може по-високо. И това е белег на реализация, на мястото ти в политиката. А по света начинът на правене на политика е съвсем друг.

Една малка група хора са ангажирани със самата организация и мениджмънт на партийната структура, но всичко това ангажира много широк кръг от хора за решаване на важни обществени проблеми. Не е задължително те да членуват в политическата организация, а активността им да се изразява в ходене на партийни събрания един път месечно и плащане на членски внос, а ако са по-драпащи - да се придвижват в йерархията. Те се включват по конкретни проблеми, които ги интересуват.

- Нали НДСВ вече опита този модел на електоралната партия?

- Да, но това, което направи НДСВ, пак беше йерархия. И не ангажираха хората за решаване на конкретен проблем.

Например защо местните ни партийци да не работят за ползването на стадиона в Люлин от децата от крайните квартали? Колко му е да отделим 4-5 младежи, които да организират тренировки, вместо работещите родители да са принудени да оставят децата си на улицата, при наркодилърите и маргиналите. Защото днес и тренирането на футбол не е проста работа - предпочитат се деца на спонсори.

- Че това партийна дейност ли е?

- Някой може да каже, че не е. Да, ама е една много идеологическа работа - солидарни сме с бедните хора и ги приобщаваме с нещо, от което наистина имат нужда. Партиите ни обаче гледат на политическите програми само като на “захарен памук” за електората преди избори.

Пита се още в задачата кой може да разработва социална политика? Онези 20 души от НС на БСП, които са се записали в неговия Съвет по социална политика? Там ли са експертният потенциал, информацията, модерните решения, представата какво се прави по света? Очевидно не, защото всичко това предполага едни други отношения между ръководството на политическата формация и експертния потенциал на нацията. Не става само с позиране за снимки или новогодишно парти с някой клуб на интелектуалците.

Така че говорим за изцяло ново построяване на една формация - малка група мениджъри, мобилизиране на солиден експертен състав и decision makers по различни проблеми. И приобщаване на много широк кръг от хора, които могат да участват лично в тяхното решаване. За разлика от сега, когато една огромна като членски състав маса на практика не може да участва нито във вземането на решенията, нито в провеждането им, нито в крайна сметка да постигне ефект в обществото.

- Не е ли по-честно обаче първо да излезете от БСП?

- Кое е непочтеното на такъв подход спрямо БСП?

Аз не оспорвам лидерството на Станишев, начина му на правене на политика. Не предлагам нещо, което е антагонизъм, а начин БСП да се съживи.

Ако на Станишев, Киро Добрев, Кутев, Ивелин Николов, на цялата кохорта им харесва да правят политика както досега - добре, имат вота на конгреса, да го правят, както искат.

Просто показвам другия начин.

- Кога тръгвате?

- Нещата са достатъчно напреднали и тази година със сигурност ще има жив проект. Може даже да се окаже, че ще е по-скоро, отколкото си представяте.

- От какво зависи?

- Нека станем готови с хартата, тогава можем да говорим за стартиране.

- Твърдо ли ще излезете като лидер, или проектът предполага някакво колективно ръководство?

- “Кадрите решават всичко”, както е казал и Ленин. Нормално е авторите на идеите и най-близките им съмишленици, са лицата на всеки проект.

- Говорихте срещу вертикалната йерархия, значи при вас ще е някаква хоризонтална структура - мрежата на Дончева?

- Да, мрежа. Но тя не е мрежата на Дончева, не ми е лична собственост. Разчитам на хора и мисля, че до момента не се лъжа в очакванията си. Това са ядрата, около които да се прави политиката по ресори. Когато търсиш кой става в съответната сфера, а не кой е дошъл да се самопредложи, кои са уважаваните личности и истински разбирачи, ще направиш верния избор.

Мисля, че в това отношение съм своеобразен политик, защото гоямата част от останалите гледат да отстранят конкуренцията, а пък аз искам да я събера. Само това може да даде тяга на България.

- Откъде обаче ще ги вземете тези авторитети? Или вече са доста “употребявани”, или са се разочаровани и дистанцирали?

- Българите повече не могат да бъдат просто кибици на стадиона. Какво гледаме? Собствения си сеир?! Добри, лоши, такива сме си и трябва да направим нещо, защото тук живеем.

Историята с Румяна Желева определено е национална обица на ухото. Абе не е този потенциалът на нацията, не е и потенциалът на ГЕРБ! Не може непрекъснато да изтикваме можещите хора, а да даваме път на неподготвени, неграмотни, но амбициозни. Не можем да набиваме в главите на гражданите, че всичко се пазарува.

- А вие с какви пари правите организацията си?

- В повечето случаи хора от съответната местна организация наБСП правят срещите. 100 - 200 лв. наем на зала не могат да са проблем. Има достатъчно съмишленици, които да осигурят коли за пътуване. Не са ме оставили сама да си карам колата, карам си я само в София.

- Колко от тези ваши съмишленици имат пагони?

- Като създатели на закона за досиетата не искахме той да осъжда никого, а да няма зависимости. Осъждането е морална категория и е в личното отношение на всеки човек.

Но също така трябва да е ясно, че зависимостите съсипаха българския преход. Не може инициаторите на подобна формация да не държат сметка за това. Ръцете трябва да са отвързани и главата бистра, за да се върви напред, а не да продължаваме да се занимаваме със задкулисни игри.

Ако обаче един човек е около моята възраст и е започнал в бившата система към 25-годишен, до 1989 г. ще да е поработил 2-3 години в нея. Не вярвам този стаж чак толкова да го е повредил. Много по-нередно е да въведеш двоен аршин - едните са ни приятели и могат да станат и министри, на другите е забранено да бъдат ръководители на парламентарни комисии.

- Изборите през 2011 г. ли са първата ви голяма цел?

- За какво иначе да правим нещо? Разбира се, че местните и президентски избори са нашата цел. Това ще е прощъпалникът на регионалните ни ядра. ГЕРБ с развитието си от инициативен комитет до формация даде една нелоша идея как практически могат да станат стъпките.

- Значи Сергей Станишев правилно разчете идеята ви като ГЕРБ вляво? Дончева като Бойко Борисов в пола - явно сравнението не ви дразни.

- Не ме дразни, но и не е коректно. А доколкото чух, на “Позитано” казаха, че това било лявото ДСБ.

- Пак е комплимент, щом ви сравняват с политици като Борисов и Костов.

- Ами комплимент е, но неволен. Те имат комплекс от мен, в това беше цялата драма на “Позитано”. Иначе нищо не им е пречело да ме използват по-ефективно.

- Липсва ли ви парламентът?

- Не. Наистина имах нужда да се откъсна и от тази сграда, и от тази компания, и от този начин на живот. Ако щете и прекарването по 7 - 8 часа на луминесцентно осветление с едни и същи хора 12 г. не е много здравословно. Изкривява се светоусещането.

- Имате ли вече спечелени дела в съда?

- Много отскоро съм отново адвокат, за да минат по инстанциите. Имам си клиенти, приличен доход. Тази професия не за първи път я започвам отначало и знам, че дори да си име, трябва време да набереш скорост. Но си обичам работата.

CV

Родена на 28 януари 1960 г. в Трявна. Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Бивш прокурор и адвокат (включително на Светия синод на БПЦ). Депутат, зам.-председател на лявата ПГ и член на правната комисия на парламента 3 последователни мандата. Отказа участие в листитена БСП за сегашното, 41-о НС, след като соцръководството се обяви против включването й на избираемо място в евролистата. Състезава се срещу Станишев за лидер на БСП на конгреса преди 3 месеца. След форума обяви, че стартира нов ляв проект.

  • От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    От ЦИК не зависи нито загубата, нито победата

    В последните години се нагнетява особено напрежение около ЦИК - едва ли не тази шапка на изборната администрация раздава облаги и главно определя кой да е победителят на едни или други избори. А оттам и определя бъднините на държавата. А всъщност ЦИК трябва да следи спазва ли се духът на Изборния кодекс и да създаде всички условия за честни
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си