300 мутри по места

https://www.24chasa.bg/Article/357252 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов (вляво) и главният прокурор Борис Велчев обявиха, че има воля за борба с организираната престъпност. СНИМКА:"24 ЧАСА"

До месеци 200-300 бандити, които най-много тормозят обществото, ще бъдат изправени на съд.

Това обещаха преди седмица премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и главният прокурор Борис Велчев.

Според МВР шефа сред топбандитите от този списък имало знакови фигури от престъпния свят, по които не е работено през последните десет години.

Апелативният съд промени мярката на Каратиста в домашен арест. 
 СНИМКА:  ПАРСЕХ  ШУБАРАЛЯН
Апелативният съд промени мярката на Каратиста в домашен арест. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

По данни на МВР голяма част от лидерите в подземния свят са легализирали бизнеса си, като някои от тях са крупни инвеститори в енергетиката и строителството.

Срещу Пламен Стайков-Ухото върви дело за грабеж. 
СНИМКА: БУЛФОТО
Срещу Пламен Стайков-Ухото върви дело за грабеж. СНИМКА: БУЛФОТО

Премиерът Борисов обяви категорично, че правителството има политическа воля за справяне с престъпността и корупцията и няма да има компромис към никого.

Николай Мечков (вляво) и бандата му са пуснати под гаранция. СНИМКА: НИКОЛАЙ НЕДЕВ
Николай Мечков (вляво) и бандата му са пуснати под гаранция. СНИМКА: НИКОЛАЙ НЕДЕВ

"Срещу тези 300 престъпни лица има поне 70 хил. полицаи, съдии, прокурори, агенти на ДАНС и представители на различни комисии, включително и на комисията "Кушлев", обясни Борисов. Според главния прокурор Борис Велчев между институциите имало ясна воля да се сложи край на организираната престъпност.

Къщата на Мишката влезе в полезрението на Икономическа полиция. 
СНИМКА: САШО КРУШЕВСКИ
Къщата на Мишката влезе в полезрението на Икономическа полиция. СНИМКА: САШО КРУШЕВСКИ

Той подчерта, че близките месеци били решителни за борбата с мафията.

Камен Балбузанов-Куката излезе на свобода в началото на 2008 г. 
СНИМКА:  БУРЯНА  БОЖИНОВА
Камен Балбузанов-Куката излезе на свобода в началото на 2008 г. СНИМКА: БУРЯНА БОЖИНОВА

"24 часа" ще се опита да посочи някои от знаковите фигури по места, които тормозят обществото.

Росен Ефремов има над 5 присъди, но всичките условни. 
СНИМКИ: СВЕТЛА СТОИМЕНОВА
Росен Ефремов има над 5 присъди, но всичките условни. СНИМКИ: СВЕТЛА СТОИМЕНОВА

Някои от босовете и техни приближени вече се озоваха зад решетките. Сред тях са Големия Маргин, Темерута, Стефан Бонев-Сако и хора на Златко Баретата, които са в черния списък на МВР и прокуратурата, научи "24 часа". (24часа)

БИСЕР БОРИСОВ-ЛИХВАРЯ
БИСЕР БОРИСОВ-ЛИХВАРЯ

ТЪРНОВО: Каратиста и Айдън вечно се измъкват

Ванко 1 официално се готви за завръщане на сцената.
СНИМКА: НИКОЛАЙ СОТИРОВ
Ванко 1 официално се готви за завръщане на сцената. СНИМКА: НИКОЛАЙ СОТИРОВ

Около 10 организирани престъпни групи работят на територията на Великотърновска област, смятат полицаи. В края на миналата година при специализирана акция бе закопчан Мирослав Пашов-Пашата, смятан за тартор на наркобизнеса в района. Той е в ареста по дознание за изнудване. Срещу него има и още едно досъдебно производство за необявена в срок несъстоятелност. Очаква се по него да бъде изправен пред съда, казаха запознати.

Заедно с Пашата в ареста попадна и Емил Кънчев, известен като Емо Черния. Той е член на друга банда за рекет и изнудвания.

На свобода обаче са най-колоритните местни бандити Костадин Ангелов-Динко Каратиста и Айдън Юсеинов. И двамата имат криминални регистрации за побои, сводничество, рекет, разпространение на дрога. Допреди 6 г. са били партньори в бизнеса, но после станали непримирими врагове. През април м.г. групите на Динко и Айдън си спретнаха зрелищна гонка и престрелка в центъра на Търново. От екшъна Айдън потърси помощ с куршум в корема в полицията, а Динко и аверът му Радо Бенабола изчезнаха и бяха обявени за издирване.

Впоследствие Каратиста бе хванат в София и пъхнат в ареста за опит за убийство. Апелативният съд обаче промени мярката му в домашен арест. Преди Коледа, както е под охрана, Динко се разби с джипа си в стълб на тролейбусната мрежа. Няколко дни береше душа в търновската болница, но се възстановява.

От 2004 г. в окръжния съд срещу Динко, Айдън, Методи Мавров-Мето и Борис Мирчев-Колумбиеца върви дело за рекет. Бандитите пребили арендатори и ги принудили да закарат в село Царевец 17 т ечемик.

СТАРА ЗАГОРА: Маймуната прави от газови пистолети бойни

50-годишният Петьо Ангелов-Маймуната от Казанлък е известен майстор-оръжейник, който преправя незаконно газови пистолети в бойни. Иван Пенчев, на 39 г., по прякор Германеца, от с. Даскал Атанасово пък се смята за един от най-едрите разпространители на наркотици в района.

В Старозагорския окръжен съд върви дело срещу 36-годишния Пламен Стайков-Ухото, който с още двама авери е обвинен в кражбата на почти 2 млн. евро долари и левове от офиса на фирма "Пещострой" през февруари м. г. Преди това Ухото (преди време противници му рязали едното ухо) се сдоби на първа инстанция с 10-годишна присъда за взривена през 2007 г. баничарница на конкурент в родния му град Казанлък. Пламен е известен на полицията още от непълнолетен. Като сенчест бос е определян и задържаният в момента 40-годишен бизнесмен от Стара Загора Румен Боюклиев, по прякор Малкия Мук. През есента на м. г. вътрешният министър Цветан Цветанов даде да се разбере, че Малкия Мук е бил под полицейския чадър на бившия шеф на ОДП в Стара Загора Тончо Михайлов. Тогава се заговори за охрана на дискотеки и рекет.

БУРГАС: Прокурорски гаф спаси от решетки наркопласьори

През лятото на м.г. на свобода бяха пуснати всичките деветима членове на наркогрупата на Николай Мечков. Това стана заради серия гафове в прокуратурата, които доведоха до забавяне на предявяване на обвиненията. След едногодишния законов срок за тяхното задържане, полицията нямаше основание да ги държи повече зад решетките.

Така днес хората на Николай Мечков и авера му Николай Далакманов са единствените обвинени в организиране на наркоразпространение, които са на свобода. Наскоро делото уж тръгна в окръжния съд, но бе върнато за ново разследване заради процесуални пропуски.

Затишие се наблюдава от доста време и покрай Диан Гайтанов-Боксьора. Срещу него има дело за сводничество и трафик на жени зад граница. Той е на свобода под парична гаранция и се занимава със строителен бизнес.(24часа)

БЛАГОЕВГРАД: Буркана и Кебапчето оправдани

Сега най-известната фигура в Благоевградско е Бисер Богданов, ексшеф на охранителната фирма от началото на 90-те "Бизнес интернешьнъл". Той стои в сянка, рядко се появява на публични места, не се забърква в скандали и гради имидж на сериозен бизнесмен. За него обаче се говори, че се занимава с лихварство и издирване на длъжници. Името му се свързва с наркопазара, но полицията няма преки доказателства за това.

Валери Ризов-Буркана е познат с многобройни кражби, побоища, името му е и в полицейските хроники на залавяните с наркотици. Стар познайник на полицията е и Кирил Захариев-Клинджоро, разследван за грабежи и участие в наркопазара. Георги Кочев-Биби също е в челните места на подземния свят, но освен в оперативни доклади на полицията името му не е официално замесено в незаконни дела.

Гено Кебапчето е свързан с кримисредите, но наскоро бе оправдан по дело за кражба на мерцедес.

Венцислав Сотиров-Мишката се проверява за пране на пари и укриване на доходи. Мъжът на общинска съветничка от Благоевград е с богато досие в полицията. Осъден бе за обида на полицаи, но после оправдан. (24часа)

ПЛЕВЕН: Куката и Гулянския май се покриха

Камен Балбузанов-Куката и Красимир Първанов-Гулянския са сочени като лидери на плевенския наркопазар от 10-ина години.

През 2003 г. съдът им даде по година и половина за хулиганство, придружено с лека телесна повреда. Препречили с колата си друга, блъснали шофьора и го нарекли "смръдльо". След 2 г. висшите магистрати ги оправдаха.

През септември 2003 г. Куката и Гулянския бяха задържани по обвинение за отвличане и побой на 20-годишен дребен пласьор. Причината за наказателната акция била, че дилърът навлязъл в чужда територия за продажба на дрога.

През лятото на 2007 г. Куката се ожени в килията. В началото на 2008 г. излезе на свобода след споразумение с прокуратурата.

Куката и Гулянския преживяха по няколко покушения. Балбузанов 2 пъти го стреляха в упор, бомби разпиляха 3 негови коли. На Гулянския му залагаха експлозиви под 2 автомобила. Запознати твърдят, че Първанов от 2 г. е напуснал наркобизнеса и сега продава земеделски земи.

Две нападения преживя и наркобосът Руси Иванов-Помака, влязъл в нишата, освободена за кратко от Куката и Гулянския. На 30 юли 2005 г. тротил потроши гаража на Помака. През август 2006 г. куршуми от газов пистолет го надупчиха, докато въртял волана на опела си на оживено кръстовище в центъра на Плевен. Засега се е покрил.

ПЕРНИК: Топ 10 на дилъри, лихвари и убийци

Ангел Ангелов-Геле и Бисер Борисов-Лихваря са тартори на лихварска банда в Перник. Двамата бяха задържани през ноември, но сега са на свобода под парична гаранция. Групата им се занимава и с разпространение на наркотици. Твърди се, че двамата са приближени на Златомир Иванов-Баретата.

Росен Ефремов - тартор на престъпна група, разпространяваща наркотици в центъра на града. Има над 5 присъди, но всичките са условни. В края на миналата година той и неговият авер Йордан Харалампиев-Секирата пребиха антимафиота Димитър Димитров и сега са с постоянна мярка "задържане под стража". Двамата бяха замесени и в отвличането на старозагорския наркодилър Олег Делев, който бе пребит и изнасилен.

Секирата бе замесен и в едно от най-бруталните убийства, извършвани в Пернишко. Той и още 4-ма наръгаха смъртоносно с нож младеж в дискотеката в Батановци пред очите на множество свидетели през 1997 г. И по това дело обаче не се стигна до осъдителна присъда срещу Данчо Секирата.

Станислав Ангелов-Сиси - обвинен в 4 убийства. Днес е делото за убийството на наркобоса Николай Христов-Хайо, в което той е един от обвиняемите. Осъждан 3 пъти за побои и изнудване. Той е от групата на резстреляния през 2005 г. наркобос Васил Арарски-Райко Кръвта. Опитал да изземе част от бизнеса на Райко и започнал да се занимава с черно тото и лихварство. Според полицията Сиси бил и тартор на група за мокри поръчки, рекет, изнудвания, палежи, лихварство и изнасилвания.

Бащата на пернишкия наркобос Райко Кръвта - Васил Станков, е на свобода, както и останалите по-долу. Криминалисти твърдят, че е поел бизнеса на сина си. Срещу него бяха извършени 2 покушения. В съда свидетели заявиха, че той е поръчител на убийството на конкурентния на неговата групировка дилър - Николай Христов-Хайо.

Петър Крумов-Пупи е от групата Николай Христов - Хайо. Според осведомени той гравитирал около Златко Баретата. Срещу Пупи бе извършен опит за убийство в края на миналата година. Неизвестен стреля по него от упор, но куршумът премина през бузата и пострадалият се отърва без сериозни наранявания.

Венцислав Димитров-Мечан е познат на органите на реда с разпространение на наркотици, лихварство, изнудвания, касоразбивания и кражби на автомобили. Според запознати той е един от заподозрените за обира на инкасото пред столичния магазин "Техномаркет". През последните години започнал да се занимава и с разпространение на наркотици. М. г. срещу Мечан бе извършен опит за убийство. Той бе прострелян пред кафене, негова собственост.

Валентин Кирилов-Пуйката е известен касоразбивач и автокрадец. Той също е сред заподозрените за кражбата на инкасото от "Техномаркет". Кирилов е в неизвестност от обира. Предполага се, че е участвал и в обира на Пиреос банк в Перник.

Николай Мирчев също е касоразбивач и автокрадец. Той е от групата на Пуйката и също бе замесен в обира на "Техномаркет". Заради Пуйката, Мирчев и Мечан преди време бе извършена и кражбата на дознания от Столичната дирекция на полицията. Пуйката и Мирчев са участвали в грабежи от каси и в Пернишко.

Васил Борчев е известен с множество автокражби, рекет, изнудване и изнасилване. През 2003 г. се прочу с кражбата на джипа на Кирил Добрев "Мицубиши Паджеро", който бе прехвърлен в Македония, откъдето следите му се загубиха. Борчев бе задържан и престоя в ареста в Петрич 7 месеца, след което бе освободен под парична гаранция. По-късно бе задържан в Перник с белязани 2 000 лв., искани от него като откуп, за да върнат мерцедеса на бизнесмена Искрен Камбуров. Борчев е в неизвестност от март м. г. (24часа)

ВРАЦА: Лонгара пак посяга към касите

На свобода продължава да вилнее Бисер Личов-Бизона. Досега е осъждан 9 пъти. Стана основен свидетел за измислен запой на шефа на РПУ Васко Василев в негова компания. Заради постановката тогавашният вътрешен министър Михаил Миков уволни Василев, но впоследствие съдът възстанови на работа основния враг на Бизона във Враца.

С дебели кримидосиета, с по няколко присъди на свободата си се радват Николай Вутов и Тихомир Алипиев-Титката. В биографията им също като на останалите има всички видове престъпления, включително и опит за убийство.

В Белослатинско продължава да действа Венелин Петков-Лонгара. Той също има няколко присъди, но апетитът му към касите и рекета изобщо не е секнал, твърдят криминалисти.

ПЛОВДИВ: Санжето и Ванко 1 - стари приятели

Фигура в подземните среди на Пловдив е Антон Генадиев-Санжето. 41-годишният бизнесмен бе сред доверените хора на убития бос на "ВАИ холдинг" Георги Илиев.

Собственик е на 3 фирми и участва в управлението на още 2. Занимава се официално с външна и вътрешна търговия, представяне и управление на заеми, залагания и хазарт.

През 2007 г. Санжето бе глобен с 1000 лв. по обвинение, че се опитал да рекетира диджей Дамян Савов да смени охранителната фирма на дискотеката си "Тра-ла-ла" с негови гардове. Пловдивчанинът бе оправдан и за насилствено принуждаване на млада жена към проституция.

Антон Генадиев е сред приятелите на Иван Главчев, популярен като Ванко 1.

Самият Ванко 1 лежа 4,5 г. за сводничество. В момента той официално е зает активно със завръщането си на музикалната сцена. В ъндърграунда на Пловдив обаче се говори, че хип-хоп изпълнителят не е преставал да върти търговията с плът.