Радостин Дамасков ще прави паметника на Петя Дубарова

https://www.24chasa.bg/Article/359625 www.24chasa.bg

Радостин Дамасков бе определен за победител в националния конкурс за паметник на Петя Дубарова. Това реши журито, с председател проф. Митко Динев, след вчерашното тайно гласуване.

Изборът на Дамасков съвпадна и с мнението на гласувалите по интернет. То вървеше в продължение на две седмици в сайта на къща- музей "Петя Дубарова".

"Какво е това жури, в което няма професионалисти. В него са включени майката и сестрата на Петя Дубарова и само един скулптор" възкликна след обявяването Ненчо Русев, също участник в конкурса. Според него така ще има още един грозен паметник в Бургас.

"За мен е важно, че майката на Петя - Мария Дубарова е харесала проекта", коментира кметът Димитър Николов.

Подгласници на Дамасков станаха Бойко Митков и Георги Георгиев. Общината присъди и една поощрителна награда за Красимир Аков.

"Още като влязох и погледнах проекта на Дамаскво, го харесах, защото в него Петя е Петя. Усетих го както всяка майка усеща детето си. Петя е в полет, цяла , възвишена и одухотворена,", сподели майката на поетесата.

Радостин Дамасков започнал работа по проекта още от края на миналата година. Твърди, че реализирането на такава композицая за Петя била неговата мечта, а като бургазлия било въпрос на чест да участва в конкурса.

Преди да пристъпи към правенето на проекта, Дамасков изчел много стихове на Дубарова, изгледал филми и снимки.

Конкретно за лика на Петя на паметника той използвал снимка на бургаския фотограф Мишо Трошанов.

 "Единствено в снимката на Мишо Петя не позира" сподели Дамасков. Според неговия идеен проект монументът ще бъде висок 3 метра.
Скулптурата ще бъде от бронз и ще се извисява до тези на Фотев и Пушкин в Морската градина.