Радостин Дамасков ще прави паметника на Петя Дубарова

https://www.24chasa.bg/Article/359625 www.24chasa.bg

Радостин Дамасков бе определен за победител в националния конкурс за паметник на Петя Дубарова. Това реши журито, с председател проф. Митко Динев, след вчерашното тайно гласуване.

Изборът на Дамасков съвпадна и с мнението на гласувалите по интернет. То вървеше в продължение на две седмици в сайта на къща- музей "Петя Дубарова".

"Какво е това жури, в което няма професионалисти. В него са включени майката и сестрата на Петя Дубарова и само един скулптор" възкликна след обявяването Ненчо Русев, също участник в конкурса. Според него така ще има още един грозен паметник в Бургас.

"За мен е важно, че майката на Петя - Мария Дубарова е харесала проекта", коментира кметът Димитър Николов.

Подгласници на Дамасков станаха Бойко Митков и Георги Георгиев. Общината присъди и една поощрителна награда за Красимир Аков.

"Още като влязох и погледнах проекта на Дамаскво, го харесах, защото в него Петя е Петя. Усетих го както всяка майка усеща детето си. Петя е в полет, цяла , възвишена и одухотворена,", сподели майката на поетесата.

Радостин Дамасков започнал работа по проекта още от края на миналата година. Твърди, че реализирането на такава композицая за Петя била неговата мечта, а като бургазлия било въпрос на чест да участва в конкурса.

Преди да пристъпи към правенето на проекта, Дамасков изчел много стихове на Дубарова, изгледал филми и снимки.

Конкретно за лика на Петя на паметника той използвал снимка на бургаския фотограф Мишо Трошанов.

 "Единствено в снимката на Мишо Петя не позира" сподели Дамасков. Според неговия идеен проект монументът ще бъде висок 3 метра.
Скулптурата ще бъде от бронз и ще се извисява до тези на Фотев и Пушкин в Морската градина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.