България - страната на медийните гилотини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3614427 www.24chasa.bg
Любомир Денев, член на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД

Интервю с юриста Любомир Денев, член на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД

Г-н Денев, какви резултати очаквате от проверката на Прокуратурата по сигнала на „Протестна мрежа" за участие в организирана престъпна група на Председателя на Надзорния съвет на КТБ АД г-н Цветан Василев?

Първо, ние знаем за съдържанието му само това, което авторите му Асен Генов, Антоанета Цонева и Николай Стайков упорито преразказаха в медиите. От вносителите разбираме, че сигналът е на база на вече публикувани и излъчени в медиите материали. Ако последното е вярно, същият не съдържа и няма как да съдържа каквито и да било обективни данни за твърдяното от авторите престъпление, което самите те определят като участие на Делян Пеевски, Николай Бареков, Цветан Василев в създаването на „престъпна група". Очевидно е, че Прокуратурата е сезирана единствено с голословни твърдения и никакви обективни факти в тяхна подкрепа. Извършването на банкова дейност не е престъпление. По съществото си този сигнал не е обичайно процесуално действие на граждани, а дирижиран информационен повод за старт на поредната клеветническа кампания срещу Корпоративна търговска банка АД чрез създаването на нелепа „престъпна връзка" между господата Пеевски, Бареков и Василев. Зад формалните му автори обаче ясно прозират фигурите на действителните клеветници, подбудители и помагачи.
Така че, очакването ми е Прокуратурата в най-скоро време да постанови пълен отказ за образуване на досъдебно производство поради липсата на каквото и да било правно основание за обратното.

Вярно ли е, че КТБ АД има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят ограниченията на закона?

Не само че не е вярно - изобщо не може да се допусне подобно нещо. Тези показатели се наблюдават ежедневно както от вътрешнобанковите контролни органи, така и от Управление „Банков надзор" при БНБ. Банките са консервативни институции. Тяхното управление и дейност подлежат на изключително сериозна правна регулация на законово и подзаконово равнище, в това число и чрез специфични регламенти и директиви на Европейския съюз. В Корпоративна търговска банка АД спазваме стриктно и безусловно всички тези закони, подзаконови нормативни актове, регламенти и други специфични изисквания към дейността. При нито една от досегашните проверки в Корпоративна търговска банка АД не е установявано твърдяното от авторите нарушение. Тоест, това също е една нелепица и клевета от страна на вносителите на сигнала и на лицата, които стоят зад тях, разбира се.

Твърди се, че КТБ АД финансира движението „България без цензура" на бившия водещ Николай Бареков?

Корпоративна търговска банка АД не финансира движението „България без цензура" на Николай Бареков. Политическите партии по принцип са юридически лица и като всички други юридически лица могат да бъдат кредитирани, но в случая категорично заявявам, че между КТБ АД и политическата партия „България без цензура" с лидер г-н Николай Бареков няма кредитни взаимоотношения.

Какво дава основание според Вас на „Протестна мрежа" да нарече Председателя на Надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев участник в престъпна група?

Както вече казах, за мен този сигнал няма никаква друга цел, освен за пореден път да се оклевети КТБ АД и в частност - председателя на Надзорния й съвет г-н Цветан Василев. Ясно е за всички, че няма никаква престъпна група, в която Пеевски, Бареков и Василев да участват. Такава група не съществува и авторите много добре знаят този факт. Чудили са се според мен какво да измислят, за да стане по-гръмко оклеветяването и са се спрели на тази формулировка. Както знаете, черната пиар кампания срещу КТБ АД се води от години от определени бизнес кръгове, в частност кръга „Капитал" и контролираните от тях медии. На мен лично ми се струва, че връзката на сигнала с „Икономедиа" е пределно ясна както от материалите, използвани за подготвянето му, така и от кампанията по неговото промотиране в публичното пространство. Един от вносителите на сигнала е Николай Стайков - бивш заместник-главен редактор на „Капитал" и бивш изпълнителен директор на фирма „Финсити" - част от групата на „Икономедиа". Вносителите на сигнала, по техни думи, са използвали разследвания на вестниците „Капитал" и „Дневник" като „доказателствен материал". Списание „Иконъмист" публикува наскоро блог пост относно този сигнал, подписан с инициали „G.K.", което „Капитал" мащабно отрази. Авторът Георги Кънчев е публикувал съответната статия на личния си сайт, където ясно се вижда, че е сътрудник на „Икономедиа".

Какви очаквате да са резултатите от пълната данъчна проверка в КТБ АД, която главният прокурор разпореди?

Като банка ние постоянно подлежим на периодични и целеви данъчни проверки и ревизии. Нямам съмнение, че данъчните органи за пореден път ще установят, че банката спазва всички нормативни разпоредби и данъчни закони, регулиращи нейната дейност.

Сигналът на „Протестна мрежа" беше разпратен до партньорските служби на ДАНС в 33 държави по света, до чуждестранни посолства и др. Това случайно ли е?

Това също показва, че така широко тиражираният сигнал не е правен акт и има единствено клеветнически характер. С него се поставя старта на поредната долнопробна кампания за опетняване на репутацията на КТБ АД и набелязаните от клеветниците лица. Медийната гилотина е приготвена, сигналите са пуснати, клеветата се завърта и остава да се помни. Има един анекдот, който добре илюстрира ситуацията: „Отишъл един човек на гости на свой приятел. По някое време домакинът установил, че му липсва портфейлът. Няколко пъти попитал госта дали знае как е изчезнал. Онзи всеки път отричал. Накрая си тръгнал. След време отново се срещнали и гостът попитал: „Какво стана, намери ли си портфейла?". Домакинът му отговорил: „Намерих го, разбира се, но лошото чувство остана".
На същия принцип действат и организаторите на медийната кампания срещу г-н Цветан Василев и КТБ АД - те разпространяват слухове и клевети, ако може някак си да остане поне „лошото чувство". Целта е в главите на хората, в спомена им да остане неясното чувство „Абе, там май имаше нещо..."

Как възнамерявате да защитите името и репутацията на КТБ АД и на Председателя на Надзорния съвет на банката - г-н Цветан Василев?

Банката вече е изразила официалната си позиция по този въпрос. Г-н Василев е решил да потърси отговорност спрямо авторите на сигнала от „Протестна мрежа" било за набедяване, било за друго извършено от тях престъпление. Търговският имидж на Корпоративна търговска банка АД е достатъчно защитен, което ясно личи от нейните икономически показатели и от развитието й през последните 5 години. Това е най-динамично развиващата се банка в България. Всеки, който е станал клиент на КТБ АД, се е убедил в качеството на нейните услуги и е останал доволен. Нашето мото: „Клиентите са ни скъпи" напълно отговаря на истината. Банката няма нужда да се оправдава за каквото и да било. Напротив - има изключително сериозни поводи за гордост от постигнатите до момента резултати.

Какви стъпки очаквате Прокуратурата да предприеме по сигнала на г-н Василев?

Както и по сигнала на „Протестна мрежа", Прокуратурата следва да извърши проверка и да прецени дали има законен повод и достатъчно данни за образуване на наказателно производство. От това, което знаем по случая, авторите са внесли в Прокуратурата сигнал за тежко престъпление срещу посочените лица с ясното съзнание, че същите са невинни. Това им деяние, а също така на техните подбудители и помагачи, разкрива белезите на престъплението „набедяване", но дали е така, ще стане ясно след произнасянето на компетентните органи. По сигнала от страна на г-н Василев очаквам Прокуратурата да си свърши работата бързо, професионално и коректно. По същия начин, по който бързо и професионално реагира и разпореди проверки по сигнала на „Протестна мрежа".

Защо най-често набедените и оклеветените чрез медиите личности предпочитат да си премълчават, вместо да търсят защита срещу този вид престъпни посегателства? Защо не си търсят правата?

Защото защитата е трудна. С различни процесуални или други способи и хватки виновното лице често успява да се измъкне и не стига до осъдителна присъда. Усилията да защитиш името си са много по-големи, отколкото тези на клеветника да те очерни. Той го прави мигновено, а после с месеци и с години пострадалото лице търси институционалното очистване на името си. Друг проблем е, че когато тръгнеш да се защитаваш медийно или в съда, това става повод - при сегашния морал и медийна среда - тази клевета отново и многократно да се мултиплицира и да продължава да обслужва интересите на клеветника. Ето защо пострадалите лица решават, че е по-добре да си премълчават срещу незаслужените клевети и обиди, каквито се леят всекидневно в нашите медии.

От думите Ви излиза, че в процеса на самозащита или на съдебна защита набеденият претърпява още по-големи вреди за името и репутацията си?

Може да изглежда абсурдно, но е така, защото няма реална отговорност за подобен тип клеветнически деяния. Много рядко и в разумни срокове се стига до адекватен защитен резултат. Затова повечето обидени и оклеветени публични личности предпочитат да подминат защитата си. Ние обаче като общество трябва да си създадем морални корективи, които да не позволяват така лесно да се клеветят хората. Всяка публична личност трябва да има нагласата, че веднъж влезе ли в полезрението на обществото, ще тръгнат клюки и нападки - така е по цял свят. Но в развитите държави защитата срещу тези посегателства е мигновена, комплексна и ефективна, и затова медиите там се стремят да спазват поне основните етични норми. Тъжно е, че у нас почтените и мислещите хора стават все по-малко.

 

Биографична визитка:

Любомир Денев е юрист с дългогодишен опит по търговско, административно, банково, финансово и вещно право. Завършва висшето си образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски", специалност „Право". Започва да работи като адвокат през 1988 г. От 1989 г. до момента е адвокат в Софийската адвокатска колегия. Любомир Денев е избран за основен член на Висшия адвокатски съвет. Специалист е в областта на банковото законодателство, специфичните банкови сделки и регулациите на платежните услуги и платежните системи.

 

  • Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Още малко и ще стане година в плен на коронавируса. На човечеството яко взе да му писва, но колкото и да се залъгва, че краят му се вижда, ще трябва да се научи да живее с гадната и опасна инфекция, която превзема все по-големи територии. Краят не се вижда, макар че ваксините донесоха светлина в тунела
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност