Министър чупи шампанско за небостъргач от 125 м

https://www.24chasa.bg/Article/361591 www.24chasa.bg
Дори на пръв поглед ще има явна прилика между столичния небостъргач и легендарния “Бурж ал араб”.

Небостъргач, висок 125,80 метра, ще се извиси до 3 години на входа на София - бул. "Цариградско шосе" откъм Пловдив.

Бизнес центърът "Капитал форт" ще надмине най-високата сграда в София - хотел "Родина", която е 104 м.

Проектът е направен с помощта на едно от петте най-големи архитектурни бюра в света - "Аткинс". То е автор на проекта на "Тръмп тауър" и на най-високия хотел в света "Бурж ал араб" в Дубай.

Министър чупи шампанско за небостъргач от 125 м

Българският проектант е "A и A Архитекти", които работиха по Бизнес парк София, а консултант - "Линднер Иммобилиен Мениджмънт", която доскоро оглявяваше сегашният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Министър Плевнелиев чупи бутилка шампанско на първата копка на софийския тауър. 
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН
Министър Плевнелиев чупи бутилка шампанско на първата копка на софийския тауър. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

"Можем да се гордеем, защото екипът от млади българи доказа, че е по-добър от "Аткинс"", каза той. Според Плевнелиев идеите, функционалността и смисълът на сградата дошли именно от сънародниците ни.

Министърът обаче предупреди, че небостъргачите са много чувствителна тема за Европа и европейската култура. Те създавали много пречки, защото инфраструктурата на континента ни била подчинена на едно многовековно развитие и застроеността спирала подобни проекти. Според него тези сгради не били свързани с бъдещето на Европа.

Ако имало все пак такива сгради, те трябвало да сапо примера на София - да се издигат на основен булевард, на входна артерия на града и близо до спирки на градски транспорт.

Небостъргач в центъра на града не било по вкуса на Плевнелиев. "Там вече бих поставил доста въпросителни", каза той. Според него наскоро построената най-висока сграда в света “Бурж ал Араб” например била инвестиционна и екологична катастрофа. Слагането в центъра на пустинята на сграда от 800 метра, която гори толкова енергия, било безсмислено и разхищаващо.

Проектът за софийския тауър не бил съгласуван със строителното министерство, защото това не се налагало. Но Плевнелиев се обяви за съпричастен с него и обясни, че с удоволствие е дошъл на първата копка.

В небостъргача ще има две бизнес сгради, офиси и търговски площи с обща площ 80 000 кв. м. Инвестицията ще бъде около 60 млн. евро, а изпълнителят "Ибера инвест" предвижда строителството да завърши до 3 години.

Все още няма клиенти, които да са изпреварили събитията с желание да наемат площ, каза Георги Иванов. Според него моментът бил идеален да се строи, защото излизало два пъти по-евтино, но пък нямало клиенти. Метростанцията давала допълнителна смелост на инвеститорите, че след 3 години ще има кой да наеме площите в най-високата у нас сграда.

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ, СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Инвеститорът застрои Черноморието с 14 комплекса

Инвеститор в небостъргача "Капитал форт" в София е "Форт Нокс" ООД. Фирмата се занимава с търговия с черни метали, строителство и управление на сгради. Присъства основно по Черноморието в района на Слънчев бряг и Свети Влас.

Има около 14 ваканционни комплекса.

Един от най-големите е "Форт нокс гранд резорт", който се намира между Слънчев бряг и Елените. Състои се от няколко отделни комплекса, всеки с по няколко десетки хиляди кв. м РЗП. Освен сгради с апартаменти към тях има басейни, тенис кортове, детски площадки, супермаркети и т.н.

Една от последните инвестиции на компанията е "Несебър форт голф клуб". Той има над 80 апартамента и собствено голф игрище.

Собственици на "Форт нокс" са Георги Иванов, украинецът с български паспорт Станислав Пархоменко и фирма "Вариант София" на Владимир Кукуй и Игор Кукуй.