Ива Дойчинова подписва с усмивка двойките на децата си

https://www.24chasa.bg/Article/362291 www.24chasa.bg

ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ 

Ива Дойчиновае водеща на женското предаване по bTV "Часът на мама" заедно с Богдана Трифонова. Преди това плътният глас на Ива ни събуждаше по радио ФМ+, а още по-преди бе от новата вълна тв водещи в музикалното предаване по БНТ "Хит минус едно". Ива е омъжена, съпругът й Димитър е художник. Двамата имат две дъщери - Ида (13 г.) и Мина (8 г.). Тв водещата признава, че са щастливи с двете си деца и не страдат, че не са класическата комбинация момче/момиче.

Името на голямата й дъщеря Ида било ясно още много преди да се роди. Ива харесвала момичето от детската приказка на Андерсен “Цветята на малката Ида” и с Митака (както нарича мъжа си) решили, че тяхното дете също ще се казва така. А и вече много си подхожа с това на малката Мина. Нея Дойчинова я сънувала. Ива се люлеела в двора на къщата на родителите си, но в ръце държала малко бебе, което наричала Мина. След няколко дни разбира, че е бременна, и нямала никакво съмнение как ще се казва втората й рожба. С появата на Мина Ида малко ревнувала, но пък и много се вълнувала, че ще има сестра. Днес порасналите момичета често спорят помежду си най-вече за повече внимание. Във важните моменти обаче се съюзяват и са на едно мнение, когато майка им ги мъмри.

СНИМКИ Личен архив
СНИМКИ Личен архив

Като дете Ива не била от най-послушните и затова не пришпорва своите момичета да са прилежни. Сутрин излизала за училище според родителските изисквания с плитки и без грим. Още на първия етаж в семейната им къща променяла прическата и се гримирала.

Ива Дойчинова подписва с усмивка двойките на децата си

С дъщерите си Ива е повече приятел, отколкото родител.

Семейството на водещата на
Семейството на водещата на "Часът на мама" обича да почива сред природата

Понякога дори се притеснява, че не е достатъчно строга майка. Смята, че има важни моменти в живота на младия човек, когато трябва някой да го натисне, за да не пропусне шанса си.

Мина получила двойка по математика, защото решили задачите наум
Мина получила двойка по математика, защото решили задачите наум

На хладилника им висят бележки с няколко важни неща, които децата трябва да спазват. Написаното не се променя, защото това води до нарушаването на правилата и децата се объркват с критериите за добро и лошо. Така например скоро се наложило в един ден Ива да подпише бележниците им с 3 двойки. Ида крила дълго време своите две, а те били по най-силните й предмети - литература и музика. Оказало се, че не са от липса на знание, а защото подсказвала. Малката Мина пък решавала задачите наум и написала само резултатите. Учителката помислила, че е преписала. Майката изслушала малките си принцеси и дори не им се скарала.

Малкото зайче е част от семейството.
Малкото зайче е част от семейството.

Ива и съпругът й измислили начин да стимулират дъщерите си. В една ваза слагат бобчета, когато момичетата направят нещо добро и според това колко са, ги награждават.

Семейството е сплотено и почти навсякъде е заедно. Обичат да са в Банско на ски, като Ида е най-добра на пистата.

Заедно са на море, както и през уикендите. Ива получила като подарък професионален микрофон и често го включват в уредбата и всички пеят. Предпочитат български парчета, най-вече Графа.

Играят и на криеница. Наскоро Ида се скрила на холната маса, като се покрила с одеяла. Малката стояла до нея, но не могла да я открие. Изведнъж обаче плотът на масата се счупил и Ида се сгромолясала на пода. Малката пак не разбрала какво става, а баща им се скарал, защото бил забранил да се стъпва там.

Като малка Ида събрала свои приятелки, превзели всички обувки на майка й и дефилирали в двора. Когато Ива се прибрала ненадейно, децата толкова се стреснали, че не й дали да влезе в къщата няколко минути. След това Дойчинова намирала чифтовете си на най-необичайни места, като ботушите ги извадила кални от шкафа със снимките.

Голямата дъщеря на тв водещата е свикнала с известноста на майка си и умее да преодолява хапливите подмятания на околните. За малката Мина обаче още е трудно и често чува, че детето на "Часът на мама" прави едикакво си. В същото време децата се гордеят с майка си. Харесвят я как се облича, само понякога й правят забележка за поведението в предаването. Ива е наясно, че нейните момичета вече са големи и предпочита сама да ги възпитава за женските неща, вместо да им забранява. Така например показва на Ида как да се гримира. Малката

Мина приема козметиката на мама като нещо вкусно.

Тя често е нацапана с червило, но не за карасота, а защото някои от тях са сладки. Момичетата настръхват и веднага скачат възмутени, когато майка им гласно похвали някой актьор или хубав мъж по телевизията. Те веднага излизат с твърдата теза, че техният татко е най-красивият.

6 СЪВЕТА ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦА ДО 8 И 13 Г.

1 Отнасяйте се към тях с уважение

Дръжте се с тях като с равни. Това изгражда доверието помежду ви.

2 Възпитавайте бебето още в утробата

Детето възприема още като започне сърдечната му дейност. Затова са много важни отношението, общуването с него, докато майката е бременна.

3 Общувайте с тях

Важно е как говорите с децата си, как общувате с околните още като сте бременна, дори това каква музика слушате през това време.

4 Доброто възпитава

Доброто отношение върши по-добра работа и рано или късно децата го разбират. Може понякога да злоупотребяват, но после разбират че сте права.

5 Ясни правила

Трябва да има ясни правила, които децата да спазват. Не ги променяйте, защото това ги обърква, а после започват да не вярват в тях.

6 Да играят с животни

Това е важно, особено за градските деца. Тази връзка ги прави по-отговорни и помага за взаимодействието с околните.

  • Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента. Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна -
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо