Лавина помете 7 скиори над Банско

https://www.24chasa.bg/Article/362347 www.24chasa.bg
Спасители свалиха пострадалата Веселина Шишкова до хижа "Бъндерица". СНИМКИ: "24 ЧАСА" И ЛИЧЕН САЙТ НА РУМЕН ГОГОВ

Лавина помете седем алпинисти в Пирин вчера, които се разминаха на косъм от смъртта. 34-годишната софиянка Веселина Шишкова пострада най-сериозно и получи черепно-мозъчна травма. Първоначалните съмнения за счупени шийни и гръбначни прешлени не се потвърдиха, тя е в добро състояние. Ще остане за ден наблюдение в болницата в Разлог, защото за момент е загубила съзнание.

Веселина бе в експедицията ни по изкачването на връх Матерхорн по северната стена, когато загинаха трима нейни колеги - Иван Ненков, Тихомир Стоянов и Филип Жазмати. Трагедията се случи точно преди три години - на 30 януари 2007 г. Тогава Веселина остана да ги чака в заслон на по-ниска височина и подаде сигнал на швейцарските спасители за инцидента.

"Групата от девет алпинисти, седем от които бяха пометени от лавина, е изключително професионално подготвена. Не може да си обясним как са тръгнали да катерят Кончето при толкова лоши метеорологични условия", каза шефът на спасителите от Банско Румен Баряков. Той недоумява защо те не са съобщили предварително в планинско-спасителната служба по кой маршрут тръгват.

Веселина Шишкова
Веселина Шишкова

"Ако се бяха обадили, щях да се опитам да ги спра. Да ги накарам да се подпишат под декларация, че тръгват на своя глава. И въпреки това пак щяхме да тръгнем да им окажем помощ", допълни Баряков.

Д-р Христо Григоров, шеф на БЧК
Д-р Христо Григоров, шеф на БЧК

В 8 ч сутринта деветимата тръгнали от хижа "Бъндерица" към Кончето по лятната пътека през м. Казаните. След час преход в района на Палашица ги застига лавина. Извадили са късмет, че е била склонова, а не се е спускала по улей. Така тоновете снежна маса не се концентрират в един "ръкав" с голяма ударна сила и маса, която да затрупва хора, а се разпръскват на голяма площ по склона.

Двама от групата не са били засегнати, но останалите седем са били буквално разпилени и изхвърлени настрани в долната й част. Един от групата се обадил в централата на спасителната служба в 8,52 ч и съобщил за инцидента. 10 спасители тръгнали веднага за мястото и успели да открият седмината скиори.

Веселина била в най-тежко състояние. "Обездвижихме я, поставихме специална яка и с вакуумматрак я транспортирахме с моторна шейна до хижата. Оттам е пренесохме до медицинския пункт на Бъндеришка поляна, където лекарят ни успокои, че е в добро състояние и е контактна", разказа Баряков. След това жената е откарана в болницата в Разлог за рентгенови снимки.

"Тези хора са вечеряли с господ. Късмет е, че днес нямаме 7 трупа. Вярно е, че все пак са тръгнали по маркирана пътека, а не като останалите луди глави, които ходят в най-опасните райони, но би трябвало пък да знаят, че лятната пътека за Кончето е особено опасна през зимата.

Излизането от този район е 99% смърт", коментира дежурният спасител Венелин Петков, който осъществяваше връзката по радиостанция с колегите си в планината.

Кметът на Банско Александър Краваров и шефът на БЧК вчера направиха опит да осигурят правителствен хеликоптер за траспортиране на Веселина до столична болница. "Машината беше готова да излети, но се оказа, че не може да достигне височина от 2400 м, а много по-малко", обясни Григоров.

Само ден по-рано под Тодорка лавина затрупа ски учителят Иван Попов от Банско.

Д-р Христо Григоров, шеф на БЧК: 5000 лв. глоба ще стресне безумните алпинисти

- Г-н Григоров, за два дни има два инцидента над Банско. Как можете да се справите с неразумните скиори, които излизат в планината извън пистите?

- Никак. Не може из целия Пирин да поставяме постове и да гоним скиори и бордисти. Не бива обаче да позволяваме войната по пътищата, която годишно отнема 1000 живота, да се прехвърли във война в планините. Безумието на шофьорите не трябва да става безумие на скиорите. Търсенето на адреналин е дърпане на дявола за опашката. Когато има инциденти извън пистите трябва парк "Пирин" да налага глоби, защото карането в границите на националния парк е забранено. Явно българинът трябва да се превъзпитава със здрави глоби, щом животът не му е мил. Ако се налагат по 5000 лв. на човек може и да се стреснат.

- Каква възможност има да се ползва хеликоптер при спасителни акции?

- Ползването на хеликоптер не е проста работа. Създаването на хеликоптерен парк е инвестиция за милиони. В почти всички европейски държави има такива отряди. Това обаче е свързано не само със закупуването на специални хеликоптери, но и с оборудването им, обучение на екипа и 4-часови дежурства.

Такъв хеликоптер трябва да може да се ползва не само при лавина, но и при други бедствия - пожари в недостъпни места, транспортиране на болни и др. случаи, които се обслужват от тел. 112. Работим по този въпрос, пратили сме предложения до правителството, но трябват много пари. Ще предприемем инициатива за набиране на средства от богати фирми, спонсори, БЧК също може да отдели малко пари, за да се сформира такъв хеликоптерен отряд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.