САЩ харчат по $ 60 на ден за всеки наш и техен боец при маневри

https://www.24chasa.bg/novini/article/3632930 www.24chasa.bg
Поглед от високо към базата. В дъното вляво са 19-те двуетажни спални помещения, а срещу тях - столовата за 1000 човека. По-насам е спортната зала, вляво от нея са църквата и залата за отдих.

Българо-американската военна база на полигона “Ново село” край Сливен е готова. След 2 седмици започва първото за годината командно-щабно учение “Сейбър гардиън”. Истински обаче базата ще се напълни с войска в началото на юни, когато започват по-големите маневри.

Засега комплексът, в който американското правителство вложи $ 61 милиона, още е тих. Работят само българските военни полицаи, които охраняват денонощно.

Супертехника

вижда отдалеч

всяка кола, приближаваща портала и бие тревога, ако скоростта надвишава 40 км/ч.

Пусти са и спирките на вътрешния транспорт, който тръгва по време на големи маневри. Кокетните навеси с малки пейки привличат внимание с дизайна си. Всичко наоколо е подредено и изпипано до последния детайл.

Базата е колкото американска, толкова и българска. Парите са дадени от САЩ, но собствеността - и на земята, и на всичко, построено върху нея, е на двете държави, казва полк. Явор Матеев, началник на отдел “Съвместни съоръжения” в МО. Ако един ден американците си тръгнат,

всичко остава

за България

Матеев е на полигона от първия ден на строителството. Той е основният координатор между българската и американската страна не само заради чудесния английски. В момента трима-четирима са полковниците от армията, които продължават да скачат с парашут, и Матеев е един от тях. Той е единственият от Специалните сили, завършил Националния военен университет на САЩ.

В момента “Ново село” предлага най-модерна логистика сред всички американски бази в Европа, твърди полковникът. Такива условия за живот нямало и в Германия. Трябва обаче да ги догоним в оборудването на полигона за тактически учения и учебни стрелби.

По 60 долара на ден харчи Пентагонът за всеки свой и за всеки български войник, когато тренират заедно. В тази сума влизат храната, спането, гориво и боеприпаси за ученията, пране, химическо чистене, интернет. Българската страна

плаща само

заплатите на

бойците си

Военните ни полицаи са най-доволни от американския “комунизъм” - на 24-часовите дежурства се хранят в новата столова, без да плащат стотинка.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Пред кокетната сграда на щаба ни посреща стопанинът - Чък Едеридж, който е тук от времето, когато наоколо имало само голи поляни. Чък е директор на американската част на съвместното съоръжение.

Той е цивилен и се занимава главно с изграждането на базата, доставката на оборудване и логистиката. Оперира от името на Командването на сухопътните войски на САЩ в Европа, откъдето е дошъл всеки цент, вложен за строителството на базата.

Едрият, но удивително пъргав американец поздравява човека на “24 часа” с новината, че е първият журналист, престъпил прага на съвместното съоръжение. Досега спускали бариери не заради някакви секрети, просто искали да свършат работата и тогава да се хвалят.

Легенди са

приказките за

поне 5 етажа

под земята,

в които било монтирано тайно супероборудване.

Де факто полигонът е създаден в далечната 1962 г. Първото съвместно учение с войски на САЩ датира от 2004 г. Строежът на базата започва в средата на 2009 г. и приключва преди 3 месеца - в края на м.г.

В центъра на комплекса са 19 двуетажни постройки, които никак не се вместват в българското понятие казарма. Който иска да усети разликата, трябва да прескочи от другата страна на долината - в старата част на полигона, където стопанин е подп. Петър Желев.

Тамошната казарма е яка, солидна, с изтъркан от войнишките цинтове мозаичен под и груба мазилка, с огромните спални помещения за по 30-40 човека и с класическите тоалетни, за чиято хигиена се е трудил не един български войник.

19-те американски бараки са направо “Хилтън” в сравнение с родните казарми. За офицерите са предвидени самостоятелни стаи. Сержантите - максимум по 2-3-ма, а войниците - не повече от 4-5.

Всяка стая е

оборудвана с

климатик и

интернет Телевизори има навсякъде в стаите за почивка и в огромната столова,където за 30 минути може да се нахранят 1000 души едновременно. За час и половина се справяме и с 2500, твърди Едеридж. Той особено се гордее с

киното, където

може да се

играят и

театрални

постановки,

и с църквата, която осигурява Библия за всеки войник. Базата има своя поща и магазин, в който цените са както в долари, така и в левове. В подобни магазини на US базите в Босна и Косово, например, върви само американска валута.

Лазаретът засега е пуст, пълни се с медици само по време на маневри. В индустриалната зона се белеят логистични складове, комуникационни центрове, бензиностанции, автомивки, паркинги. Почти навсякъде електрическото захранване е дублирано с генератори.

В третата част на съоръжението са сградите за щабовете по време на учения.

От няколко месеца пием кристално чиста вода от язовир “Камчия”, с нескрита гордост разказва полк. Матеев. 30-километровият водопровод захранва не само полигона, но и ликвидира летния воден режим в гр. Сунгурларе и селата Черница, Славянци, Пъдарево, Чубра и Мокрен. Българското правителство заделило за целта 18 млн. лв. Американците се включили с 3,2 млн. лв.

Кралската морска пехота идва през юли

Kралската морска пехота на Великобритания идва да тренира на полигон “Ново село” през юли.

Засега англичаните пристигат с малко инженерно подразделение от 30 до 50 човека. Вероятно идеята е да проучат условията на полигона и следващата година ще дойдат с по-голямо формирование.

2 големи ротации на войски са предвидени на “Ново село” това лято. В първата участват бойци от САЩ, Азербайджан и Англия, а във втората - от България, Румъния, Сърбия и САЩ.

Докато почти всички тренират операции по поддържане на мира и противодействие на терористи, като за целта на полигона е построен цял квартал за бой в градски условия, кралските морски пехотинци ще изпълняват задачи по противодействие на импровизирани устройства.

За 2013 г. в региона влизат над $ 12 млн.

Само за миналата година непреките ползи от участието на американски и други военни формирования в маневри на полигона “Ново село” възлизат на над 12 млн. долара, твърдят от МО.

Това са парите, които влизат в родната икономика от доставки на горива, храни, използване на хотели, рент а кар, пране, химическо чистене и т.н., твърди полк. Явор Матеев. Според него приходите с всяка година се увеличават.

За 2012 г. покрай съвместните учения сме усвоили 10,2 млн. долара, през 2011 г. - над 5,2 млн., а в далечната 2010 г. - едва 4,8 млн. долара. В тези пари не влизат заплатите на местните, които обслужват съвместното съоръжение.

Освен това само за 2012-2013 г. по програма за хуманитарна помощ в областите Ямбол, Сливен и Пловдив са реконструирани училища, детски градини, спортни зали и площадки за 603 322 долара.

Тази година се работи по 3 проекта за 678 500 долара. Вече е одобрено финансирането на други осем проекта на стойност 915 000 долара.
За 2013 г. в региона влизат над $ 12 млн.