Революция – борят рака с генна терапия

https://www.24chasa.bg/Article/368106 www.24chasa.bg
Холивудската звезда Анжелина Джоли посещава център за болни от рак деца в Бейрут. СНИМКА: РОЙТЕРС

След десетки години неуспешна борба с рака медицината пробва да го победи отвътре. С революционна генна терапия се зае берлинският раков център.

Дори и с лечение "по мярка" за всеки пациент болестта понякога ще побеждава, признава медицината. Но надеждата е, че след разгадаването на генетиката на рака лекарите ще са в състояние да казват кое лекарство ще е ефикасно при даден пациент и кое не.

Вече се работи над атлас на раковия геном. 1000 пациенти се подлагат на тестовете на немския център, които трябва да поставят лечението на рака на съвършено нова основа.
Към 17 000 българи умират от лошата болест за година. Около 223 000 са със злокачествени диагнози, половината - над 60-годишни.

B излекуването му не вярваше вече никой, дори и лекарите в берлинската болница "Шарите". Мъжът страдаше от рак на кожата. Тялото му се разяждаше от метастази, някои бяха проникнали дори в мозъка.

Въпреки че пациентът почина, той влезе завинаги в аналите на болницата като първия, дръзнал да опита новата туморна медицина. Тя диагностицира и лекува туморите с непозната досега прецизност.

Германски специалисти се готвят за операция чрез радиационна методика, предназначена за лечение на рак на белия дроб. СНИМКИ: РОЙТЕРС и ДАК

Обещанията й са огромни. Много повече ефикасност на лечението с много по-малко странични ефекти.

Личните лекари да говорят с пациентите си за профилактиката на лошите болести, призова Световният съюз за борба с рака.

Никога досега пациенти с рак не са били изследвани толкова обстойно. Гените на този първи пациент бяха напълно декодирани, открити бяха всички техни дефекти и мутации. Само диагностиката струваше 100 000 евро. Въпреки липсата на резултат при последвалата терапия подходът на лекарите се смята за определящ бъдещето. Починалият и още петима пациенти са първите пробанди на проекта Treat1000 на берлинския раков център СССС (Charite Comprehensive Canser Center) и на Института по молекулярна генетика към "Макс Планк". Учени и лекари искат да започнат да прилагат в лечението на болни всичко известно досега за рака. 1000 пациенти общо пък се подлагат на тестовете на центъра, които трябва да поставят лечението на рака на съвършен онова основа.

Всеки тумор е различен

Новата стратегия следва мотото "Опознай врага си, за да го победиш". Злокачествените тумори на практика могат да се образуват във всяка тъкани във всички органи на човешкото тяло. При класификацията на туморите и решението за вида на терапията лекарите досега трябваше да се осланят на очите си и на досегашния си опит. Какъв вид рак има един пациент и в какъв стадий е болестта решават след това патолозите на базата на микроскопски наблюдения и клетъчно-биологични изследвания. Туморната медицина е класифицирала досега 230 вида тумори.

Но външният вид на образуванията говори малко за вътрешните причини. Ракът е болест на гените. Мутации в тях могат да провокират появата му. Много често един и същи вид рак се предизвиква от различни генни мутации. Затова и лечението трябва да бъде различно. В бъдеще според експертите на всеки пациент трябва да се изготвя генен анализ на раковите клетки.Лечението след това не бива да се определя само от това какъв орган е засегнат и в какъв стадий е болестта, а на първо място по вида на генния дефект, предизвикал появата на тумора. На практика това би означавало, че в идните десетилетия онкологията ще бъде буквално преобърната на главата си. Или по-точно казано, от главата ще бъде сложена стабилно на краката си.

Причини за тази промяна в курса има достатъчно.

Медицината буксува в лечението на рака

Най-много досега се постига с превенцията и здравословния начин на живот. Ако българите бяха народ от слаби, атлетични непушачи, то всеки втори пациент щеше да се е разминал със страшната диагноза. "Всеки го знае, никой не го спазва", коментира директорът на СССС Петер Михаел Шлаг. Въпреки намаляващият брой на пушачите затлъстяването и липсата на движение слагат кръст на надеждите на лекарите да подобрят общо положението със заболеваемостта от рак. Във времената на затлъстяване и обездвижване продължителността на живота вероятно отново ще започне да намалява, предупреждават експерти.

Ранната диагностика също е по-скоро провал. Само за четири вида рак има скрийнинг, който де факто може да се практикува масово. Дори за мамографията се водят ожесточени спорове. Факт е, че профилактиката не винаги вижда всичко, често води до погрешна диагноза или скъпо ненужно лечение.

Няма го и големия пробив в лечението на рака. Тук и там се отбелязва напредък, но от това терапията не се е променила. Също както преди 20 години и днес всеки втори раков пациент умира от болестта си. Лечението на рака е наполовина медицина, наполовина облекчаване на смъртта.

Затова и погледът на медиците днес е обърнат към генетиката. С дешифрирането на генните дефекти, предизвикващи тумори, расте надеждата за по-ефикасна профилактика, за лекарства, които да атакуват само заболелите клетки и за терапия, която да обещава успех.

"Ние няма да победим рака окончателно. Дори и с терапия, направена "по мярка" за всеки пациент, болестта ще побеждава при някои хора", признава Шлаг. Но надеждата е в това, че след разгадаването на генетиката на рака лекарите ще са в състояние да казват кое лекарство ще е ефикасно при даден пациент и кое не.

От 2006 г. в САЩ и Великобритания учените работят по проект за събиране на генните данни на различните тумори. Той е на стойност 100 милиона долара. Идеята е да се създаде Атлас на раковия геном. За целта в следващите години ще се събират и анализират данните от 100 000 туморни образувания.

В края на 2008 г. 22 индустриални държави създадоха Международния раков геномен консорциум. Първата му цел е да разшифрова данните на 50 най-често срещани типа рак. Британци ифранцузи анализират туморите на рака на гърдата, китайците се грижат за рака на стомаха, японците декодират карцинома на черния дроб, индийците - видовете рак на устната кухина. През януари германците се включиха в проекта, поемайки детските мозъчни тумори.

Невероятният напредък на техниката за декодиране прави подобни проекти възможни. Калифорнийската фирма "Комплет Геномикс" вече представи техника, с която геномът на всеки човек може да се разчете срещу 3000 евро.

До 2013 г. американската фирма "Пасифик биосайънс" пък смята да пусне на пазара уред, с който гените на пациента ще се разчитат в рамките на няколко минути.

Разработва се и нова технология в този бранш - вместо с биохимичен анализ гените да се "фотографират" с електронно-микроскопска техника. Тогава дешифрирането им в един пациент ще струва около 100 евро!

Това ще предизвика мощен напредък и в терапията на рака. При много от видовете тумори има огромни неизвестни как и защо се появяват те, по какъв начин растат и как се разпространяват. В момента не е известно коя комбинация от генни дефекти кои видове рак предизвиква и при какви пациенти.

Веднъж разбирайки причината за появата на точно определен вид рак, лекарите в бъдеще ще могат да го лекуват целенасочено.

"В момента терапираме 80% от болните с лекарства, които всъщност изобщо не им влияят", признават учени от институтите "Макс Планк". "В крайна сметка след терапията те са още по-болни и по-бедни", допълват те.

С въвеждането на генното разчитане постепенно ще отпаднат лъчетерапията и химиотерапията, които атакуват цялата засегната тъкан. Вместо тях ще се употребяват лекарства, насочени директно срещу туморните клетки.

КРИСТИЯН ХАЙНРИХ, В. “ДИ ЦАЙТ”

Ще делят пациентите на генетични групи

Всеки пациент е различен. Каквато и диагноза да има. Затова е нужно и уникално лечение. Индивидуалната терапия, съставена специално за всеки пациент, е бъдещето на медицината.

Фармакогенетиката се занимава с разработването на лекове именно на този принцип. Вярно е, че 99% от гените дори и при хора без родствена връзка помежду си са идентични, но 1% е различен. Именно в този 1% е ключът.

Фармакогенетиката все още е в начален стадий. Най-трудно се правят лекарства за най-широко разпространените болести като високо кръвно налягане и депресия. Но всичко, което зависи от гените, може да е цел на фармакогенетиката. Това понякога носи и проблеми. “Често трябва да се вземе решение дали едно лекарство, което е ефективно само 60% при пациента, е добро, или лошо. Терапията ли е по-важна, или страничните ефекти. Кое действие е определящо и кое – определено?”, размишлява Бербел Хюсинг от Института за системни и иновативни изследвания в Карлсруе.

Почти всекидневно се откриват нови връзки между гените и болестите или проблемите с обмяната на веществата. Търсенето на взаимовръзка между гените, околната среда и заболяванията поражда вълна от вероятности и предположения. Затова и втората част от работата е по-сложната - преценяването на тези вероятности и изборът на най-реалните.

Означава ли това, че скоро ще има хапче по поръчка, което ще действа само на определен пациент и на никой друг? Не, това е утопия. Но населението ще бъде разделено на различни генетични групи и терапията в бъдеще ще се прави именно според принадлежността към определена група.

Губещите от това ще са онези, които принадлежат към групи на малцинствата по отношение на гени и свързани с тях болести. “Затова е важно и ЕС да се намеси и да регулира правно с различни бонуси производството и на медикаменти за малките генетични групи”, смята Хюсинг. Най-големият плюс за болните в бъдеще ще е редуцирането до минимум на страничните ефекти при лечение. (24часа)

40 от всеки 100 случая може да се избегнат

Bаксини и здравословен живот могат да намалят с 40 на сто риска от рак.

В момента 12,4 милиона души по света са със зловещата диагноза. Международният съюз за борба с рака призова здравните власти да засилят профилактиката срещу 9 предотвратими инфекции и увреждания, които могат да доведат до тумори, съобщи Ройтерс.

Лекарите призовават за по-широко използване на ваксините срещу човешкия папиломавирус, който причинява рака на шийката на матката, и за имунизации срещу хепатит, чиито тежки форми унищожават черния дроб.

Живот без цигари и алкохол ограничава предпоставките за онкозаболявания на белите дробове, устата, стомаха, черния дроб.

Предпазливост при излагането на слънце намалява риска от меланома - най-злокачествения рак на кожата.

Умереното хранене и здравословното меню пазят от фатални болести стомаха и червата. Ракът е водеща причина за смърт в световен мащаб - над 7,9 милиона. Това е повече от жертвите на СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. Ако човечеството не промени поведението си, след 2030 г. онкологични заболявания ще убиват по 11,5 милиона на година.

Световната здравна организация е особено загрижена за състоянието в развиващите се страни. Сега в такива държави живеят половината от болните от рак в световен мащаб. У нас случаите се увеличават с по 2% всяка година. При мъжете водещи са туморите на белия дроб и простатата, при жените - на гърдата и шийката на матката.

Повече от половината новооткрити болни са над 60-годишни. Застаряването на населението е сред факторите за бума на болестта по цял свят.

Лошата болест отнася по 17 000 българи на година. Националната специализирана болница по онкология планира безплатни профилактични мамографски прегледи.

От 5 февруари до 8 март всеки ден ще се преглеждат по 30 жени - общо за месеца около 600, каза шефката й доц. Здравка Валерианова. На мамография подлежат здрави жени на възраст над 40 години, на които не е правена снимка на гърдите през последните 3 години.

У нас в челната петица на раковите диагнози са карциномите на правото и дебелото черво, на белия дроб, млечната жлеза, стомаха и на кожата. Със злокачествена форма са около 223 хиляди.

Като цяло България е сред страните с умерено засягане. Но при рака на маточната шийка сме на едно от челните места в Европа. В страните с висок доход през последните години има намаление на заболеваемостта, докато у нас онколозите очакват нарастване. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фики пее на откриването Обещават ниски цени в заведението си Ники и Николета отварят чалга клуб в Студентски град, научи първи "България Днес". Топ светската двойка и отявлени любители на нощния живот, които от години обикалят столичните заведения, решиха, че е крайно време да си направят своя дискотека,

Коцкарят се фукал с домашно порно пред другари, любимата му реже члена с градинската ножица Пениса на тъпкач реже разярена латинолюбовница и заснема касапницата с камера. Аржентинците Серхио (40 г.) и Бренда (28 г.) от години са любовна двойка и се радват на интензивен полов живот. Двамата обичат да заснемат секссеансите си и после да гледат

Мегахитовата изпълнителка Христина Христова-Тита ще се събере на една сцена с култовите 100 кила, "Дийп зон проджект", Дичо, Ева, Клавдия и Криско на второто издание на "Бг мюзик фестивал", който ще се проведе в Сандански. Преди няколко месеца Тита и Криско не бяха в много френдли отношения, но двамата вече са "затоплили тавата" за нова музика.