Децата на соцелита отпаднаха от властта

https://www.24chasa.bg/Article/369511 www.24chasa.bg
Ралица Балева по време на ревю. СНИМКИ:

Hаследниците само на три от фамилиите, управлявали България преди 10 ноември 1989 г., влязоха в днешната политика: Живкови, Станишеви и Дакови. Никой от останалите синове и дъщери не тръгна по бащините си пътища на "този мръсен занаят".

Първа беше Жени Живкова - дъщеря на Людмила от първия й браки внучка на Тодор Живков. През 2001 г. беше избрана за червена депутатка от Враца. Любопитното е, че този град и Тодор Живков взаимно се ненавиждаха заради опита за преврат на Тато през 1971 г.

Сергей Станишев е вторият, който нагази в голямата политика и с шеметна бързина стигна до нейния връх. Той е вторият син на Димитър Станишев, партизанин от отряда "Чавдар" и дългогодишен секретар на ЦК на БКП по външна политика и международни връзки. След като изкара един мандат като премиер, лидерът на БСП сега е шеф на ПГ на Коалиция за България.

Калин Балев пред една от картините си.
Калин Балев пред една от картините си.

Макар и за кратко 28-годишният Альоша Даков също се пробва в политиката. Той е син на акад. Мако Даков, министър на горите и горската промишленост, зам.-председател на МС, народен представител. Альоша носи партизанското име на баща си лесовъд и като него седна на депутатски стол. Но само за около два месеца и две седмици, тъй като след оставката си Румен Овчаров отново се върна в парламента. Сега Альоша Маков Даков е директор във фонд "Българска гора" в агенцията по горите.

Членът на Политбюро Милко Балев
Членът на Политбюро Милко Балев

Къде са днес и с какво се занимават продължителите на родовете Филипови, Станкови, Лилови, Балеви, Младенови и другите?

Борис Велчев
Борис Велчев

Калин Балев рисува с пясък

Иля Велчев - режисьор и поет
Иля Велчев - режисьор и поет

Членът на Политбюро Милко Балев беше душеприказчикът на Живков. 30 години е началник на кабинета му и отговорен редактор на 38-те тома със съчинения на Живков. В пристъп на особено въодушевление Милко Балев обяснява защо дъщерята на Първия с право се нарича Людмила. Защото е на людете мила!

Борис Панкин - засега само режисьор
СНИМКИ:
Борис Панкин - засега само режисьор СНИМКИ:

Известен е като голям фен на ЦСКА. По футболна линия е в жестоко противоборство с Димитър Стоянов, министър на МВР, който пък е заклет левскар.

Калин (вляво) и Андрей Станкови Тодорови
Калин (вляво) и Андрей Станкови Тодорови

Балев е баща на двама сина. По-големият е инженер и винаги е оставал извън общественото любопитство.

Карло Луканов
Карло Луканов

По-известен е по-малкият, Калин. Като млад е рокер, кара мотоциклет "Кавазаки". Напуска английската гимназия заради проблеми с поведението си.

Лъчезар Филипов
Лъчезар Филипов

Става особено популярен след брака си с красивата манекенка Ралица Торнова, която приема фамилията Балева. Калин е завършил художествената академия. Творбите му са съчетание от графика и живопис. Използва пясък в картините си. Рисува и със стрити въглища и прах от мозайка. Най-честите "персонажи" в картините му са герои от митологията. Твърди, че навън платната му се продавали между 1000 и 2500 долара.

Проф. АКСИНИЯ ДЖУРОВА
Проф. АКСИНИЯ ДЖУРОВА

Лъчезар Филипов търси НЛО над България

СПАРТАК ДЖУРОВ
СПАРТАК ДЖУРОВ

Гриша Филипов, дългогодишен член на Политбюро на ЦК на БКП и един мандат премиер на България, така и не се отърва от руския си акцент. През 1991 г. правих интервю с него и той се оплака, че също е бил репресиран от Тодор Живков. Попитах го защо не си е подал оставката. Той отговори така: "Мислел! Но се боял другари да не ме обвинят в дребнобуржоазна сръдня..."

Таня Младенова
Таня Младенова

Нито един от тримата му синове не тръгна по неговите стъпки. Най-големият - Орлин, завършва Московския институт по управление (МИУ). Бил е зам.-директор и директор на Студията за анимационни филм. След 1989 г. отваря магазин, но бизнесът му не потръгва. Умира от инсулт през ноември 2003 г. Негова съпруга е известната телевизионна журналистка Нина Ковачева. Тя тежко преживява уволнението си от БНТ и умира от рак през март 2006 г. Тяхна дъщеря е нашумялата писателка Людмила Филипова, кръстена на Людмила Живкова. Съпругът и, бизнесменът Божидар Колев, вижда Людмила на снимка в "24 часа", харесва я и двамата се женят.

Янчо Янчев Гаков и Деси Цонева са щастливо семейство.
Янчо Янчев Гаков и Деси Цонева са щастливо семейство.

Най-малкият брат - Чавдар, също завършва МИУ, специалност икономика, и работи в МВнР. След промените има фирма за офис оборудване. На 17 юли 2005 г. умира след шестдневна кома, предшествана от (може би) побой пред входа на кооперацията му.
Най-успешен е средният брат - Лъчезар. Той завършва астрономия в САЩ и защитава две дисертации в Москва. Сега ст. н.с. д-р Лъчезар Филипов е зам.-директор по научните въпроси на Института за космически изследвания (ИКИ) на БАН и ръководител на секция "Асрофизика". Миналата годинао нашумя с твърдението си, че от България няколко пъти са наблюдавани НЛО.

Панкин с професията на вуйчо си Иля Велчев

Борис Велчев, който на 23 февруари 2006 г. стана главен прокурор на България, е трето поколение от известната фамилия Велчеви. Внук е на бившия член на Политбюро и оргсекретар на ЦК на БКП Борис Велчев. Той беше вторият човек в йерархията на партията до свалянето му от Живков през 1978 г. Формалната причина беше сериалът "Завръщане от Рим" на Иля Велчев, който предизвика противоречиви оценки и беше разгромен в статия във в. "Работническо дело".

Поради същата причина от Лондон беше отзован и първородният му син Владимир, бащата на Борис Велчев-младши. Той е дипломат от кариерата, бил е посланик и в Москва, сега е пенсионер.

Режисьорът Борис Панкин, срещу когото наскоро протестира съставът на оперетния театър, е син на изкуствоведката доц. д-р Искра Велчева, дъщеря на Борис Велчев-старши, от брака и с руснака Генадий Панкин.
След развода им тя се омъжва за Огнян Фунев, син на големия наш скулптор Иван Фунев. От 10 години е покойница.

Режисьорът Иля Велчев е третото дете на бившия соцръководител. Той започва да снима филми много млад, но след 1989 г. кариерата му е безмилостно спряна. БНТ нито веднъж не излъчи скандалния му сериал "Завръщане от Рим". Сега работи по българо-турско-френски филмов проект "Божи знак". Предстои излизането на книгата му "Любовна библия".

Андрей Тодоров опита за кмет на София

Cтанко Тодоров, два мандата премиер на България, минаваше за един от най-скромните държавници. Виждал съм го да върви пешком по бул. "Дондуков", следван от само един охранител. Съпругата му Соня Бакиш е дългогодишна главна редакторка на сп. "Жената днес", се обяви в защита на Русенския комитет и беше изключена от БКП. Станко Тодоров веднага си подаде оставката от Политбюро.

Техни наследници са Андрей и Калин. Андрей е архитект и името му нашумя около последните кметски избори в София. Самият той заяви, че е готов да участва в изборите като независим, но подкрепян от БСП.

По-малкият Калин дълго време беше журналист във в. "Отечествен фронт". Заедно с Владимир Береану написаха книга, в която разследваха смъртта на Георги Марков.
Неотдавна в интервю Калин Тодоров казва, че се занимава с търговия с картини, но този бизнес замрял заради кризата.

Карло Луканов е в бизнеса

Преди 10 ноември Андрей Луканов така и не можа да стане член на Политбюро, дълги години беше кандидат-член. Живков не го направи, но го търпеше не толкова заради качествата му, колкото, че е човек на Москва. След 10 ноември Луканов стана премиер и е в основата за ареста на Живков и изправянето му пред съда.

Лилия и Андрей Луканови имат син и дъщеря - Карло и Анна. Карло завършва Института за международни икономически отношения в Москва. Сега е в частния бизнес. Анна се дипломира в художествената академия в Москва и в момента е дизайнер в списанието, което издава майка й.

Наследниците на Лилов завършват филология

Aлександър Лилов отговаряше за идеологията в БКП. Беше издигнат до втори човек в партията, но също го сполетя съдбата на Борис Велчев. Две години след смъртта на Людмила Живкова през 1983 г., е свален от всички постове и изпратен да ръководи Центъра за съвременни социални теории. Превратът на 10 ноември го заварва в Лондон, където е на специализация. Връща се и оглавява БКП, която по негова идея е прекръстена на БСП.

Синът Явор, и дъщерята Десислава наследяват специалността на баща си. Като него завършват българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Явор защитава докторат за зооморфните форми в масмедиите. Сега е преподавател на хонорар в Софийския университет. Женен е за дъщерята на писателя Любен Петков.

Десислава е доцент, преподава история на Българското възраждане и други дисциплини в Благоевградския университет.

Ген. Добри Джуров губи първия си син Чавдар

Ген. Добри Джуров беше министър на отбраната от 1962-а до 1990 г. Цели 28 години!
Джуров има двама синове и дъщеря. Първородният е Чавдар, кръстен на партизанската бригада "Чавдар", чиито командир е бил Добри Джуров. Чавдар е летец и парашутист. Загива при парашутен скок.

Дъщерята Аксиния е една от най-известните ни изкуствоведи. Завършила е българска филология в СУ и История и теория на изкуството в Москва. От 1986 г. е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ. Била е вицепрезидент на Международната асоциация за изследване на славянските култури към ЮНЕСКО.

Спартак Джуров завършва Висшето военноморско училище "Фрунзе" през 1974 г. в Ленинград (днес Санкт Петербург). 19 г. служи във военната флота. След 10 ноември 1989 г. е уволнен. В момента работи и живее във Варна - началник на отдел "Управление на кризи и съхраняване на квалифицирана информация" в кораборемонтния завод.

Пеко Таков с правнук - Янчо Янчев Янчев

Пеко Таков, един от най-симпатичните соцуправници стоя в Политбюро едва 2 години. Още не се беше нарадвал на високия пост, и го извадиха оттам заради сина му Янчо Таков, уличен в търговия със стоки, пренесени нелегално през границата. Янчо е завършил архитектура, някога правеше декора на фестивала "Златният Орфей". От ранна младост досега е известен като голям плейбой. Бил е женен за Лили Иванова.

Признава, че най-важната жена в живота му е Рая, с която живее 28 години. Имат двама синове. Рая е покойница. Сега Янчо Таков живее с известната журналистка Маргарита Михнева.

По-големият му брат Васил след развода си в България се жени за германка и сега живее в Германия. Сестра им Добра Такова работи в МВнР, но е изметена от метлата на Стоян Ганев. Омъжва се за американец и живее в САЩ.

Синът на Янчо - Янчо Таков-младши, се ожени за дъщерята на Митко Цонев. Роди им се син, който се казва Янчо Янчев Янчев, или просто Янчо III.

Таня Младенова успя да роди четири деца

Таня, единствената дъщеря на Петър Младенов, е завършила право.
Младенов дълги години беше външен министър и един от хората, свалили от власт Тодор Живков. Той е и първият президент на България след 1989 г.
Таня също не показа политически амбиции. Не обича и публичните изяви. Много рядко се появява на светски събития.
В началото на 90-те години беше шеф на рекламата във фирма "Цептер", след това се издигна и до директор.
Разведе се със студентската си любов Крум и се омъжи за успял, но дискретен софийски бизнесмен. От двата си брака има общо четири деца.

За другите наследници на социалистическия елит - в следващ брой