Подправките на Занзибар

https://www.24chasa.bg/Article/371104 www.24chasa.bg
Индийско орехче

“Аз съм мистър Спайс и сега ще ви покажа какви подправки се отглеждат при нас.” Тези думи изрича гидът, който развежда туристи в една от плантациите с подправки на Занзибар.

Посещението на такава плантация е едно от задължителните забавления за туристи. Макар и да не звучи много вълнуващо, ако човек надмогне обзелия го поради жегата мързел, ще види фантастични неща.

Архипелагът в Югоизточна Африка е толкова плодоносен, местните - толкова лесни за поробване, че в продължение на векове е бил основен източник на черни роби и... подправки. До такава голяма степен, че в средата на ХІХ век става най-големият износител на две неща - роби и подправката карамфил. От Занзибар е идвал 90% от карамфила в света. Името Занзибар идва от арабските колонизатори и означава "земя на черните". От 1963 г. архипелагът е част от Танзания.

Индийско орехче
Индийско орехче

На Занзибар има множество частни и държавни ферми за подправки.

Лимонената трева е наречена така заради приятния й цитрусов аромат. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Лимонената трева е наречена така заради приятния й цитрусов аромат. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Туроператори се свързват с частниците, които правят обиколки из плантациите с чужденците. Освен да видят, туристите могат да пипнат и опитат всичко, което расте в плантацията. Уханни треви, цветове, тропически плодове, за чието съществуване може и да не са предполагали - в плодородната земя растат неизброими видове.

Мистър Спайс е обелил червената шушулка на пипереното зърно.
Мистър Спайс е обелил червената шушулка на пипереното зърно.

Разходката из плантация за подправки е едно от най-малко скучните неща, които човек може да си представи.

Мистър Спайс изравя жълтото коренче на куркумата.
Мистър Спайс изравя жълтото коренче на куркумата.

Очи като на кобра има този, който го сдъвче

Aнато
Aнато

Когато някое занзибарско момиче ще ходи на сватба, от него се очаква да пее, да танцува. Ако се случи да е срамежливо, ще му трябва нещо да се отпусне. Една биричка, може би. Ако пък не пие бира - защото нали е скромно младо момиче, дават му да сдъвче малко индийско орехче. Момичето пее, танцува... От индийското орехче очите на девойката стават “като на кобра”. Така мистър Подправка (spice от англ. - “подправка”) описва психотичното му действие.

Червилото на бедните жени - анато
Червилото на бедните жени - анато

Някои сравняват действието на индийското орехче с това на екстази. То обаче продължава 24-48 часа и има неприятни странични ефекти.

Това е дуриан. Този плод е забранен за транспортиране, заради ужасната си миризма.
Това е дуриан. Този плод е забранен за транспортиране, заради ужасната си миризма.

Плодът на индийското орехче е десетина см дълъг, жълтеникав. А във вътрешността се крие ядка, като излязла от научнофантастичен филм. Черната семка като с вени е обхваната от яркочервени жилки. Тези жилки се отделят и се продават отделно. Те са най-ценното в индийското орехче. Нарича се mace - на български за тях се говори като за “кората” на орехчето. Тя има по-деликатен аромат от него и придава на ястията оранжево-жълт цвят.

Отвън са бодливи и уродливи, но отвътре плодовете на джакфрут са божествено вкусни.
Отвън са бодливи и уродливи, но отвътре плодовете на джакфрут са божествено вкусни.

Белият пипер е червен, а черният - зелен

Карамбол. Пресният плод е убийствен на вкус - леко кисел и сочен.
Карамбол. Пресният плод е убийствен на вкус - леко кисел и сочен.

Бял, зелен, червен, черен пипер - всичко расте на една клонка. Белият пипер са узрелите зрънца - те се виждат, когато обелиш червената им обвивка (виж снимката вдясно). Черният пипер се обира, когато все още не е узрял, и се суши на слънце. За да остане зелен, след откъсването пиперът се третира със серен диоксид или с дълбоко замразяване. С подобни техники може да се изсушат и червените зрънца. Лимонената трева е задължителна подправка за тайландската супа том ям. От нея става и много хубав чай. За карамфила вече говорихме - той е една от подправките, прославили Занзибар.

Това растение ухае. Това е къна - същата, с която е изрисувана ръката на това момиче.
Това растение ухае. Това е къна - същата, с която е изрисувана ръката на това момиче.

Куркумата наричат “шафрана на бедните”. Тя също се използва за оцветяване на тъкани в жълто. Всъщност това е коренът на растение, подобно на живовлек.

Карамбол. Пресният плод е убийствен на вкус - леко кисел и сочен.
Карамбол. Пресният плод е убийствен на вкус - леко кисел и сочен.

Aнато е тропическо дърво. Наричат го “червилото на бедните жени”. Цветът му е яркооранжево-червен. Вкусът при намазване на устните - леко тръпчив. Трайността като червило - час-два.

Децата душат листа на иланг-иланг. Ето и рецептата: изсушава се, начуква се, вари се 4 часа и маслото излиза на повърхността. От 200 кг цвят става 1 л масло.
Децата душат листа на иланг-иланг. Ето и рецептата: изсушава се, начуква се, вари се 4 часа и маслото излиза на повърхността. От 200 кг цвят става 1 л масло.

С него се правят индийски точки на челото. Амазонските индианци мажели с него телата си по време на религиозни празници, както и преди да тръгнат „по пътя на войната”.

Канелата е дърво, което има злощастието да ухае неустоимо. Затова хората периодично му дълбаят с нож кората, а от стружките правят познатите ни канелени пръчки.
Канелата е дърво, което има злощастието да ухае неустоимо. Затова хората периодично му дълбаят с нож кората, а от стружките правят познатите ни канелени пръчки.

Маслото от анато се извлича от семената. Смята се, че то пази кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи, от дехидратация и от ухапвания на насекоми. Богато на бета-каротин, маслото от анато се използва и за подготовка на кожата за загар – за да й придаде по-хубав тен. То действа като естествена защита срещу UV лъчите, като освен това има и успокояващо и хидратиращо действие.

Това е ванилия - когато е зелена, не мирише. Трябва да узрее и шушулките да се изсушат. Те стават черни на цвят. Както знаем, бялата ванилия в пакетчетата е синтетична.
Това е ванилия - когато е зелена, не мирише. Трябва да узрее и шушулките да се изсушат. Те стават черни на цвят. Както знаем, бялата ванилия в пакетчетата е синтетична.

Дъх на мърша и гнил лук

Забранено е да го превозвате в какъвто и да е обществен транспорт, да го вкарвате в хотели или обществени сгради. Има защо: този плод смърди ужасяващо. Мирисът му може да се определи по следния начин. Представете си сурово месо, омесено с лук и оставено да се развали и загние. Добавете към този аромат миризмата на развалени яйца и смесете с нещо гнусно и гнойно, което не бихте искали да видите отблизо.

Пътешественикът Ричард Стърлинг определя миризмата на дуриан като "нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук". Защо го ядат? Защото след първоначалната погнуса, при преглъщане то е сладко и с много хубава консистенция. Оставя чудесен послевкус. Устата на хапналия дуриан остава да мирише, без самият той да долавя това - нещо като да сте се наяли до насита с чесън.