Пластмасов пистолет с правоъгълен корпус изуми американците

https://www.24chasa.bg/novini/article/3714218 www.24chasa.bg
Така изглежда класическата версия на оръжието

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

На пръв поглед новият пистолет на американската компания US Fire Arms (USFA) не прилича на сериозно оръжие. Правоъгълният му корпус с два големи профилни отвора ни кара да се замислим

ZEISS  Victory V8 закрепен върху ловна пушка
ZEISS Victory V8 закрепен върху ловна пушка

как ли се захваща

това чудо,

удобно ли лежи в дланта, къде е спусковото му лостче?

Практиката обаче показва, че попадне ли в ръката ни, то бързо се превръща в част от нея, пръстите сами намират своето място и показалецът сам попада пред спусъка.

Производителят на пистолета е обозначил оръжието като ZiP Factory, но по-често се използва названието ZiP 22LR според малокалибрения патрон с периферно възпламеняване .22LR.

Използвайки натрупания опит в производството на пластмасови рамки, конструкторите са създали корпус изцяло от ударо- и термоустойчива пластмаса

без остри ръбове

и с удобни бутони

и ключалки

Корпусът се състои от две части, които се закрепват помежду си с помощта на шест болта, разположени от лявата страна на пистолета. След разглобяването му се осигурява бърз достъп към цевта и частите на затвора.

При захващане на корпуса с длан точката на опората лежи върху ос-каналната линия на цевта.

Такова решение

позволява

да се ликвидира

рамото

между точката на опората и ос-каналната линия, което не позволява възникващата сила на отката да предизвика отскачане на пистолета при изстрел. Въпреки ниския импулс на патрона .22LR стабилността на пистолета е от изключителна важност за воденето на точен огън.

Нестандартно е решението на конструкторите за притикване на затвора в крайно задно положение (при ръчното презареждане). Вместо затворна ръкохватка са използвали

два отделни

пластмасови

тласкача

с дълги оси. Те са обозначени като ZiP LOAD и са разположени над цевта с удобство за задействането им с лява и дясна ръка.

При натискане на един от двата тласкача назад се задейства затворът, който захваща патрон от пълнителя и го вкарва в цевта при отпускане на тласкача.

Мерните прибори са сравнително прости. Състоят се от пластмасов квадратен мерник и мушка без цветна точка, която обаче може да се нанесе допълнително.

Пистолетът е снабден с две възвратни пружини. Едната е твърда, а другата - мека, което позволява регулиране на усилието за задействане на затвора при използване на боеприпаси с различен барутен заряд.

Едно от най-нестандартните решения на конструкторите е възможността пистолетът да се закрепва към различни оръжия или към специален пластмасов приклад. Това е постигнато

благодарение на

специална

пикатини-релса

ZiPSBR Rail,

която може да се монтира в горната част на корпуса. Чрез нея пистолетът се закрепва към пикатини-релсата на съвременните щурмови пушки и автомати.

Вместимостта на пълнителя на пистолета е 10 патрона, но може да се използва и 25-зарядният пълнител BX-1 Ruger 10/22 .

Пистолетът е доста компактен. Дължината му е 196 мм при дължина на цевта 133,5 мм. Използването на дълга цев е станало възможно благодарение на прилагането на системата “бул-пап”, при което част от ударно-спусковия механизъм е изтеглена силно назад към задната стена на корпуса.

В незаредено състояние оръжието тежи само 430 г. В някои страни цената варира в границите на 200-220 щатски долара. Тя е постигната благодарение на простата технология за производство и конструкция на оръжието.

ZEISS разработи уникален оптически прицел със суперзум

Преди 2 седмици на едно от най-големите оръжейни изложения в света - IWA SHOW в Нюрнберг, Германия, за първи път бе показан оптическият прицел на ZEISS - Victory V8 .

Според експерти за момента това е най-универсалният и компактен оптически прицел в света.

ZEISS има славни традиции в тази област. Нейни специалисти разработват първия оптически прицел в далечната 1892 г., а 30 г. по-късно - през 1922 г., и първия оптически прицел със суперзум. Зум е обектив с променящо се фокусно разстояние, нарича се още вариообектив.

Новото произведение на немските майстори е истинска революция в суперзума. То представлява универсално решение за ловна стрелба от всякакви разстояния както по бързо движещи се цели на близки дистанции, така и на максимална за оръжието дистанция.

Обикновено рязкото разширяване на диапазона на увеличението води до лека загуба на контраста на изображението. Уникалните оптически концепции FL и HT на ZEISS, както и 36-милиметровият диаметър на централната тръба на прицела осигуряват не само превъзходно качество на образа, но и редица преимущества при нанасяне на поправки. Благодарение на многослойното покритие Zeiss T ловецът може не само да види, но и да разпознае в детайли дивеча дори в късен сумрак.

Корпусът на новия VICTORY V8 1,8-14х50 е по-къс от всеки подобен прицел от типа 3-12х. Удивителното е, че на пръв поглед нищо не подсказва, че този сравнително прибран и компактен прицел притежава такава оптическа мощ.

Многофункционалният регулатор, разположен на горната повърхност на окуляра, дава възможност за интуитивна настройка на подсветката чрез регулиране на интезивността на светлината. Скалата, в центъра на която е разположена най-малката светлинна точка в света, е пределно тънка и не предизвиква загуба на яркостта на изображението.

Високо практическо приложение намира и новият датчик за движение, който с максимална надеждност обезпечава автоматическото включване на светещата точка при подготовка за стрелба. Така ловецът получава възможност максимално да се съсредоточи в наблюдението на целта и в стрелбата. Системата на подсветка е много по-ефикасна от познатите досега и работи дори при ниско напрежение, което позволява електрониката да действа и при доста ниски температури. Нещо повече - издръжливостта на батериите е повишена почти 2 пъти.

Точна настройка на прицела може да се прави дори с ръкавици. Централното копче на регулатора на интезивността на осветяването пък гарантира бързо включване.

Системата за нанасяне на балистически поправки позволява висока точност на попаденията на дистанции до 600 м с елементарно въртене на барабана с метрическа маркировка.

Стандартният универсален модел Zeiss Victory V8 1,8 14х50 предлага от 1,8 до 14-кратно увеличение. Моделът 2,8-20х56 позволява до 20-кратно увеличение, по своите характеристики той е най-точният и ефикасен оптически прицел на ZEISS. (24часа)