Николай Димитров, кмет на Несебър: Даваме по 2000 лв. за всяко новородено дете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3716425 www.24chasa.bg


 

- Г-н Димитров, Несебър е носител на приза "Бейби бум град" в класацията "Най-добър град за живеене" на "24 часа" и "Дарик" . Защо се раждат толкова много деца във вашия град?


- От 2007 г., когато поех ръководството на община Несебър, с екипа ми си
поставихме задачата първо да решим проблемите на младите хора.
в града. Започнахме със строителството на детски градини и от 2009 г. сме направили шест. До двайсетина дни ще открием и седмата. Планираме още една тази година, която ще е в Стария Несебър. Тя е била забавачка, но от 30 г. е закрита. За нея имаме спечелен проект по трансгранично сътрудничество и ще бъде детска градина по изкуствата. Детските ни градини са едни от най-модерните в страната.


- Колко деца са се родили през миналата година в Несебър?


- 290, но в сравнение с по-минали години ръстът е голям за малък град.


- Давате финансова помощ за всяко новородено и плащате процедури по инвитро. Как един малък град с ограничен бюджет може да си го позволи?


- За всяко новородено дете община Несебър отпуска по 2000 лв. От 2-3 г., освен че даваме еднократни помощи за лечение на наши съграждани, подпомагаме семейства, които имат проблеми и с процедури по инвитро. Средствата се превеждат директно на клиниките, с които имаме договори. Получаваме по 2-3 молби месечно. Иначе бюджетът тази година е 65 млн. лв. Имаме и център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални образователни потребности. Услугите са безплатни. Предстои да отворим и център за обществена подкрепа, в който психолози и социални работници ще помагат на деца и семейства. От няколко години във всички населени места в общината има млечни кухни. Заради добрата социална политика много хора, които
идват да работят сезонно, остават да живеят в Несебър

- С колко са се увеличили жителите в последните години?


- Преди последното национално преброяване през 2011 г. в общината живееха 20 000 души. След него жителите вече са 23 000. Хората, които живеят тук обаче, са много повече, защото не всеки си сменя адресната регистрация. Има и много чужденци.
36 000 имота в общината са собственост на руски граждани. В училището вече има руски деца.


- Кои са най-важните проекти, които ще реализирате тази година?


- Текат тръжни процедури за изграждане на нов културен център. Той ще има много зали и интерактивна библиотека. Всяка година правим по 3 детски фестивала. През юни на "Слънце, радост, красота" идват 5000 деца от Русия, Украйна, Израел и други. Така стимулираме детското творчество. Имаме и инфраструктурни проекти, правим пречиствателни станции и т.н. Стремим се да бъдем и зелен град. Всички градинки и паркове са с автоматично напояване. Подобряваме услугите по сметосъбиране и сметоизвозване, защото през лятото между 30 000 и 40 000 души дневно посещават Стария Несебър. Над 100 000 души пък идват на празника на града, който е на 15 август. Проведе се и второто издание на фестивала "Уикенд и вино", с който
развиваме сватбен туризъм. Имаме специална романтична пътека.
Предстои да открием нова ритуална зала в сградата на бившето кметство в Стария Несебър. Много чужденци избират Несебър, за да сключат брак.
Има доста смесени бракове, а други идват, за да препотвърдят брачните си клетви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо