Наглия полицай разкрил убиеца на Белнейски

https://www.24chasa.bg/Article/373170 www.24chasa.bg
Йордан Костов е постъпил на работа в полицейската дирекция в Добрич през 1994 година. Родом от Шабленско. Бил е оперативен работник в Първо РПУ - Добрич, до 1998 г. През тази година Костов е наказан и пратен на работа в Шабла.Връща се в полицията в Добрич през 1999 г. като началник на сектор "Криминален" в Първо РПУ. В началото на 2000 г. е преместен на работа в София по собствено желание. В началото на февруари 2010 г. е задържан като близък на групата за отвличания Наглите.

Полицаят Йордан Костов, който според МВР е свързан с групата за отвличания Наглите, е помогнал за разкриването на много убийства, между които и това на сестрите Белнейски.

Арестуваният служител, който е разследван за вземане на подкупи от затворници, за да ги урежда с пускане в отпуск или с по-облекчен режим, в последните 5 години е получавал множество награди, а е бил наказван само два пъти, разкриха запознати с биографията му.

Как обаче става така, че Костов има отлични резултати в работата, но в същото време заради корупцията от герой се превърна в лошото ченге, което според разследването дори е подало сигнал на групата на Наглите да отвлекат затворника Маникатов?

РОСИЦА БЕЛНЕЙСКА (ляво) и ХРИСТИНА БЕЛНЕЙСКА
РОСИЦА БЕЛНЕЙСКА (ляво) и ХРИСТИНА БЕЛНЕЙСКА

Йордан Костов е преместен от полицията в Добрич в София през 2000 г. Според неофициална информация той е командирован след проверка срещу него за нерегламентирани контакти с определени бизнес среди в града. За никого не са тайна връзките дори и днес на Костов с много бизнесмени, както и с политици от всички партии.

ХРИСТИНА БЕЛНЕЙСКА
ХРИСТИНА БЕЛНЕЙСКА

В столицата полицаят е назначен временно за началник на сектора в СДВР, който обслужва затворите. Работата на тези служители е чрез контакти със затворници да разкриват стари престъпления и да следят за дисциплината в затвора - за нелегалния внос там на дрога, мобилни телефони, за изнасилвания.

Още в началото Костов се проявява като професионалист, който контактува с минимум 25 души и извлича от тях изключително ценна информация. Той подава на други служби в МВР ценни признания на затворници, благодарение на които са разкрити множество станали в миналото убийства.

При няколко от случаите става въпрос за възрастни хора, които са били умъртвени, след като са приписали жилищата си на имотни измамници. Има разкрит случай и на жени, изнасилени и убити от затворници. Костов подавал качествена информация и за много кражби, грабежи и дори за по-сложни икономически престъпления.

Безспорният му удар обаче е помощта за разкриването на убиеца на Белнейски Лазар Колев.

Без да навлизаме в подробности, които биха могли да попречат на разследването по случая, можем да кажем, че благодарение на агент на наглия полицай Йордан Костов следователят по делото "Белнейски" Мартински стига до физическия извършител Колев.

След като следата към него е подадена, идват и уличаващите експертизи, които показват наличие на семенна течност от Лазар Колев във влагалището на една от сестрите и негова кожа под ноктите на другата.

Информацията, подадена от Йордан Костов, помага да се хвърли светлина и върху съучастник на убиеца - негов близък роднина, който му е помагал да прикрие следите от бруталното престъпление, твърде дълго останало неразкрито заради поредица от грешки на служителите от МВР.

Благодарение на Костов разследващите научават също детайли от момента на изнасилването на момичетата, как точно става убийството им, как са пренасяни труповете им и по какъв начин убиецът и неговият съучастник се опитват да прикрият изключително бруталното престъпление.

Другият голям успех на полицая е отново негова суперценна информация, благодарение на която пък са разкрити група мъже, замесени в скандален случай на заливане с киселина. Точно затова той получава и втората си поред награда "Благодарност от министъра". Преди това има и една "Благодарност от директора на полицията".

Запознати твърдят, че Йордан Костов е работел старателно и по разкриването на множеството случаи на безследно изчезнали и отвлечени хора в Добричко. Чрез негова информация дори било намерено оръжие в пещера в този район, както и кости, за които се предполагало, че може да са на някои от жертвите.

На фона на всички тези успехи обаче още около 2005 г. полицаят започнал да се държи съмнително в отношенията си с криминалния контингент и да предизвиква съмнения дали не е преминал професионалната граница. Всичко това било съпроводено и с някои негови лични проблеми.

След като пристигнал в София, той бил настанен в общежитието на МВР, където условията били твърде мизерни. Съпругата му и двете му деца се опитали да живеят в двете стаи, които му били отпуснати, но скоро се отказали и се върнали в Добрич. Това налагало Йордан Костов да пътува до тях всеки петък, а в неделя да се връща обратно в столицата.

В следващите месеци до директора на националната полиция започнали да идват често и сигнали, че служителят не изплаща наема си за общежитието, който бил 60-70 лв. Костов се оправдавал, че не е добре финансово. Оказало се, че той изплаща няколко банкови кредита, както и заеми, взети от приятели.

Полицаят наследил земя в с. Крапец до Шабленското езеро, където построил къща. Мечтата му била да я превърне в семеен хотел, но парите постоянно не стигали. При поредния сигнал за неплатен наем от общежитието се оказало, че Йордан Костов спи почти всяка нощ в специалното бунгало за гости на затвора за лек режим в Казичене.

Там условията били по-добри от тези в двете стаи, предоставени от МВР. В бунгалото го пускал тогавашният шеф на затвора.

Освен проблемите с жилището Йордан Костов започнал често да ходи небръснат, закъснявал редовно за работа, а понякога дори не идвал, като се оправдавал, че има срещи в Софийския затвор или в Казичене, но проверки показвали, че в същото време не е там. Полицаят постоянно се оплаквал от безпаричие, но пък започнал да се движи с чисто нов лизингов автомобил.

В същия период изненадващо благополучие започнал да демонстрира и неговият началник Тодор Боев. Той пък според източници от МВР започнал да се появява на работа с джип и да строи къща в Елин Пелин.

В периода 2006-2008 г. се получили множество сигнали, че Костов взема пари от затворници, за да ги урежда с отпуск, с излежаване на присъдите при облекчен режим, с работа в София. Нито един случай не бил доказан. През лятото на 2008 г. обаче неговият началник точно заради тези информации предложил той да бъде преназначен в затвора в Кремиковци.

Директорът на полицията утвърдил това предложение. Месеци по-късно обаче бандата на Наглите отвлякла затворника Васил Маникатов, който бил уреден с отпуск точно от Йордан Костов. След като близките на мъжа, осъден за наркотрафик, платили откупа и той бил освободен, спецслужбите засекли телефонен разговор, в който Маникатов молел Костов да го вземе от дома му и лично да го закара в затвора, защото се притеснявал, че полицията го издирва.

Въпреки че бил чак в Добрич, полицаят веднага запалил лизинговия си опел и тръгнал към София. Там получил заповед от прекия си ръководител да отведе Маникатов първо в полицията за разпит, а след това в затвора. Костов обаче не изпълнил заповедта.

Това пък предизвикало проверка на инспектората срещу него, която не разкрила корупция, но пък показала много случаи на нарушения на трудовата дисциплина. Шефът на затвора в Кремиковци например свидетелствал, че Костов е идвал твърде рядко на работа. Така той бил наказан с мъмрене.

Случаят обаче най-вероятно щеше да се забрави, ако бандата на Наглите не бе заловена. Разследващите разкриха близки връзки на полицая с хора от групата за отвличания. А миналата седмица лично затворникът Маникатов даде показания пред съдия срещу Йордан Костов.

Той обаче едва ли ще бъде уличен затова, че е покровителствал срещу пари затворници, защото по закон дори няма право на това. Пускането им в отпуск, преместването им на по-облекчен режим и други екстри се решават от началници в затвора, надзиратели, инспектори "Социална дейност", както и от прокурори.

Така че в тези жестове към лишените от свобода, които най-вероятно са факт, Йордан Костов е бил един лобист. Освен това в много от тези случаи той вероятно просто си е вършел работата - защото, за да получиш информация от затворник, ти все пак трябва да му обещаеш нещо. Отпуските не са зависели пряко от полицая, но той е успявал да ги издейства благодарение на контактите си в администрацията на затворите и прокуратурата.

В един момент обаче отличният служител е престъпил тънката линия на професионалните си задължения...

Досега в поредицата на "24 часа" за "Наглите":

1. Наглият Църо харчил откупа за Джорджо в Рио

2. Видели Гребеца край сина ми, МВР не обърна внимание

3. Наглият Поли се жени в ареста

4. Наглият Киро осакатил полицай в съда

5. Кой нае къщата, в която рязаха Ангел Бончев

6. Мозъкът на Наглите - син на архитект и внук на лекари

7. Йожи слагал на главите на отвлечените чувалче от Фере

8. Прасето - цар в отварянето на джипове

  • Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    Не боли да цитираш истинската новина, срамно е да разпространяваш фалшива

    На фаталния 13 януари получихме поредно потвърждение защо България продължава да е символ на медийна несвобода. Очевидно причината не е само във властта, но и в самите медии. “24 часа” успя да научи пръв новината на деня, а именно, че председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо