2050 г.: изпържени или замразени

https://www.24chasa.bg/Article/374015 www.24chasa.bg
Последните обилни снеговалежи причиниха истинско бедствие на немалко места в страната. СНИМКА: БУЛФОТО

Да се прогнозира как човешката дейност ще повлияе на климата в следващите 100 г., е все едно да се лови черна котка в тъмна стая, при това без въобще да е сигурно, че котката е там.

Така метафорично един български изследовател коментира прогнозите за промени в климата. Той настоява, че няма категорични доказателства за влиянието на човешката дейност върху него. Още по-малко пък за мащабите, които й се приписват.

Съмишлениците му по света, които се съмняват във вещаното глобално затопляне, атакуват не само научните аргументи, но и почтеността на т.нар. затоплисти. Те пък ги недолюбвали и им пречели да публикуват изследванията си, а политиците ги наказвали, като им спирали парите за проучвания.

В Елин Пелин бягат от голямото наводнение през 2005 г. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
В Елин Пелин бягат от голямото наводнение през 2005 г. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Правата вяра" повелява да си съгласен, че има глобално затопляне, да се чувстваш виновен за него и да се плашиш", обобщи изследователят.

ВАЛЕРИ СПИРИДОНОВ
ВАЛЕРИ СПИРИДОНОВ

Световните лидери се събраха в Копенхаген в края на миналата година да решат какво да се прави, за да бъдат овладени климатичните промени. Не постигнаха съгласие. Но продължаваха да изглеждат единни по въпроса, че под промени в климата трябва да се разбира глобално затопляне, при това причинено от човешката дейност.

Изменение на средногодишната температура спрямо периода 1960-1990 г. Средно - около 2,5 градуса повишение.
Изменение на средногодишната температура спрямо периода 1960-1990 г. Средно - около 2,5 градуса повишение.

За пореден път такива са заключенията и в последния доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) към ООН и Световната организация по метеорология. Докладът е от 2007 г., четвърти поред, като всеки следващ е по-тревожен от предишните. На тази основа се вземат политическите решения.

Процентно изменение на валежите спрямо периода 1960-1990 г. Има до 15% намаление в Югоизточна България.
Процентно изменение на валежите спрямо периода 1960-1990 г. Има до 15% намаление в Югоизточна България.

От доклада се очаква да дава ясна и балансирана оценка на наличната информация за промените в климата, възможностите за намаляване на въздействието им и за адаптиране към тях. Членовете на IPCC не провеждат самостоятелни изследвания, нито мониторинг на данни, отнасящи се до климата. Те само разглеждат и оценяват предоставените им научни, технически и социално-икономически проучвания.

За бъдещото изменение на климата се "разиграват" различни сценарии, които включват фактора "въздействие на човешката дейност", но му придават различна тежест.

Екипите на IPCC са номинирани от правителствата и международни организации. В тях освен учени изследователи и университетски преподаватели влизат и експерти по опазване на околната среда и активисти на зелени движения. Четвъртият доклад е написан от над 1200 автори и е ревизиран от още толкова. Според мнозина обаче авторите на доклада са доста по-малко на брой, а експертите сред тях - още по-малко. И в никакъв случай не били на едно мнение. Случвало се е даже някои да оттеглят становището си или публично да обясняват, че не са имали предвид това, което им е вменено. Още повече това важало за рецензентите.

Затова изследователи твърдят, че е спекулация заключенията в доклада да се пропагандират като единно становище на световната наука.

Нееднократно от авторитетни трибуни се обявява, че дебатите по причините и мащабите на промените в климата са приключили. Още през 1992 г. бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който през 2007 г. получи и Нобеловата награда за мир заради кампанията си срещу глобалното затопляне, заявява: "Само незначителна част от учените отричат кризата с глобалното затопляне.

Времето за дебати свърши Науката се произнесе." Тогава това изявление на Гор идва на фона на току-що огласено допитване на "Галъп интернешенъл", според което 53% от учените, изследващи климата, не вярват, че е започнало глобално затопляне; 30% не са сигурни и само 17% са на мнение, че то е факт. Успоредно с "Галъп" и "Грийнпийс" публикува допитване. Според него 47% от климатолозите не смятат, че парниковият ефект е неизбежен, според 36% е възможен, а според 13% - вероятен.

След излизането на последния доклад на IPCC през 2007 г. над 100 учени - европейски, американски и канадски - изпратиха открито писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Сред тях има и такива, които са се оттеглили от участие в подготовката на доклада, защото не са съгласни с начина, по който се пресяват и интерпретират фактите. Писмото им е озаглавено "Не трябва да се борим с климата, а да се адаптираме към него". Учените предупреждават, че конференцията за климата на ООН тласка света в напълно погрешна посока.

Учените пишат още: "Не е възможно промените в климата да бъдат спрени, това е естествен феномен, който е съпътствал човечеството и му е въздействал във всички епохи... Нужно е да подготвим нациите с гъвкавост да посрещнат всички възможни аспекти на това природно явление, като им осигурим икономически ръст и богатство.

...IPCC публикува все по-тревожни доклади за влиянието върху климата на произведени от човечеството големи количества въглероден диоксид. Но той е незамърсяващ газ от решаващо значение за фотосинтезата... Смятаме за напълно неадекватно изводите за ръста му да се използват като оправдание за прилагането на политики, които ще доведат до значително намаляване на бъдещия просперитет.

Не е установено, че е възможно съществено въздействие върху климата чрез съкращаването на емисиите парникови газове, свързани с човешката дейност. Опитите да се ограничат тези емисии ще забавят развитието. Много вероятно е сегашният подход на ООН да увеличи страданията на човечеството от климатичните промени, вместо да ги намали.

Водещи учени, включително някои висши представители на IPCC, признават, че днешните компютърни модели не могат успешно да предвиждат климата."

Надеждни ли са сценариите

Според авторите на писмото работните групи на IPCC били инструктирани да се ръководят от изследвания, публикувани до май 2005 г., и важни нови открития не били включени в доклада, т.е. оценките в него не са актуални.

Изследователи твърдят, че през 1975 г. Световната метеорологична организация била взела решение да се забрани изнасянето на научни доклади за влиянието на Слънцето върху климата и да не се допускат статии в тази област в научните списания, свързани с организацията.

Напоследък шефът на IPCC Раджиндра Пачаури е под силен натиск от свои доскорошни близки съюзници да подаде оставка и да бъде сменен от нов лидер, който да върне доверието в климатичната наука, съобщи наскоро в. "Таймс". Причина за натиска била сериозна грешка в доклада от 2007 г. Пачаури знаел за нея, но я игнорирал. В доклада погрешно се твърдяло, че е вероятно ледниците в Хималаите да изчезнат към 2035 г. - с неколкостотин години по-рано от действителната прогноза.

Скоро Американският център за снега и леда в Колорадо пък извади данни, според които от 2007 г. насам арктическият лед е нараснал с 27%.

Броени дни преди началото на конференцията в Копенхаген след хакерска атака бяха разпространени документи, които породиха сериозни съмнения в почтеността на някои учени.

Документите говорели, чев продължение на години са били манипулирани данни от изследвания, за да се поддържа тезата за антропогенно глобално затопляне.

Сценариите за климата не са точни

"Трябва да сме предпазливи спрямо натрапчивото внушение за влиянието само на човешкия фактор в климатичните промени", смята изследователят Валери Спиридонов*. Според него е нужно да си дадем ясна сметка какво всъщност знаем за процесите, определящи климата.

Климатичните симулации се извършвали чрез 2 вида модели с различна хоризонтална резолюция (мрежа от точки, в които се извършват изчисленията). От нея най-много зависи точността на експеримента. Предполагаемите климатични промени до края на века се основават главно на такъв тип симулации.

Глобалните модели са с ниска резолюция - към 300 км. При нея от планините на Европа могат да се отличат само Алпите.

За по-детайлно определяне на промените в някоя област се използват модели с висока резолюция.

"Оказва се обаче, че за повечето от моделите при резолюция под 20 км се получават сериозни грешки. С още по-голяма сила това важи за 10 км изчислителна мрежа.

Правени са симулации с различни модели за територията на България. Систематичните грешки са от порядъка на симулираните промени, а случайните са не по-малки. За температурата грешките са систематично положителни, а за валежите имат различни тенденции, но главно са отрицателни. Иначе казано, моделите са "по-топли и по-сухи" от измерените стойности. Друга особеност е, че грешките им през лятото са най-големи", казва Спиридонов.

Той обяснява, че различните модели включват различно множество климатообразуващи фактори и ги описват по различен начин. Обаче не отчитат някои много важни - като слънчевата активност, вулканичната дейност, изменението на масата на атмосферата, включително поради притоците на влага и освобождаването й чрез валежите и т.н. Зле отчетено е и влиянието на океана.

За това състояние на сегашното познание един от водещите специалисти по моделиране на атмосферата Роджър Пилке предупреждава: "...След като климатичните модели не съдържат всички важни климатоопределящи фактори и обратни връзки, моделните резултати не бива да бъдат интерпретирани като прогноза.

След като се прилагат за усреднените за десетилетия атмосферни условия през следващите 50-100 години, те не могат да бъдат интерпретирани и като диагностични модели..."

Климатичните промени се изследват, като се предполага различно развитиена човешката дейност чрез 40 сценария. В климатичните модели те са сведени до 6 модификации, които описват различно изменение на СО2 до 2100 година.

За нашата страна моделите показват 10-15% по-малко валежи в Югоизточна България и 2,5 градуса по-високи температури.

И то в случай, че всички други условия са равни - т.е. не се мени слънчевата радиация, няма вулканични изригвания и т.н. И най-важно - ако започне постепенно намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата. (24часа)

*Валери Спиридонов е зам. генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Мнението му не ангажира институцията.

ДОКЛАД НА ООН

От последния доклад на IPCC към ООН (2007 г.):

"Затоплянето на климата не подлежи на съмнение и това се доказва недвусмислено от наблюденията на покачващите се в глобален мащаб температури на въздуха и на морската вода, широко разпространеното топене на снеговете и ледовете и вдигащото се равнище на световния океан.

Наблюдаваното в глобален мащаб покачване на температурите след средата на ХХ век много вероятно (т.е. с над 90% сигурност) се дължи на регистрираното увеличение на концентрацията на парникови газове в атмосферата, предизвикано от човешката дейност.

Сценариите, които се основават на емисиите напарникови газове, чертаят затопляне с по около 0,2 градуса на всеки 10 г. за следващите 2 десетилетия.

Дори концентрацията на всички парникови газове да се задържи на равнището от 2000 година, трябва да се очаква затопляне с по 0,1 градуса на десетилетие.

Продължаващо увеличение на парниковите газове на сегашното равнище или над него през ХХI век ще предизвика допълнително затопляне.

То вероятно ще е по-голямо, отколкото това през ХХ век.