Много ченге в БАН, вадят имена на 44

https://www.24chasa.bg/Article/374135 www.24chasa.bg
Ръководството на БАН предложи проект за сливане на институти, според който звената ще бъдат намалени до 42. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

44 шефове от Българската академия на науките са работили за бившата Държавна сигурност. Това показва проверката на Комисията по досиета.

Проверени са 348 служители, които са заемали постове председател, зам.-председатели, главен научен секретар, членове на управителни съвети, директорите, зам.-директорите, научните секретари в БАН и в нейните научни институти.

“Прави впечатление, че за първи път присъствието на сътрудници на ДС в институция надхвърля 10 процента. Важно е да се отбележи, че всички обявени сътрудници са на действащи позиции в БАН в момента. Немалко от сътрудниците са работили за Първо главно управление (ПГУ) на ДС и научно-техническото разузнаване към него”, обясни Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

АКАДV НИКОЛА СЪБОТИНОВ
АКАДV НИКОЛА СЪБОТИНОВ

Сред оповестените агенти и сътрудници на ДС няма председатели на БАН.

Познати за хората са имената на Константин Косев - бивш зам.-председател на БАН, Георги Марков - директор на Института по история към БАН, доктор Петър Берон, който е бивш депутат и бивш директор на Природонаучния музей. Освен Марков сътрудници на ДС се оказват и ръководителите на над 8 института в БАН.

Сред другите учени от БАН с досиета са един от най-известните български специалисти в областта на социалните науки - професор Васил Проданов, директор на Философския институт; ученият със световна известност Евгени Головински и академик Кирил Боянов - директор на Института по паралелна обработка на информацията.

Бившият главен научен секретар проф. Наум Якимов обясни , че е пенсионер от 1 септември и няма никакъв коментар. Това е някаква идиотщина, какъв агент съм аз, възмути се акад. Янко Арсов, който 18 години е ръководил института по металознание след акад. Балевски. При него идвали двама души “от органите”, но само да се интересуват има ли институтът достатъчно кадри. Акад. Арсов също е пенсионер от май.

“Голяма работа, че е излязъл списък. Каква е ползата от тази работа. Комисията отдавна трябваше да я няма. Крайно време е да се приключи.” Така реагира пък Петър Берон.

Никого не съм клепал, категоричен е зам.-шефът на Геофизичния институт Димо Солаков. Според него е “перверзия хора, които и преди, и сега не са ставали за нищо, да го съдят, че е давал експертното си мнение”.

“Последствията от дейността на ДС са тежък проблем за българскотообщество. Фактите за принадлежността към службите трябваше да бъдат разкрити още в началото на продължаващия вече 20 години преход у нас , за да може да имаме обективен поглед към случилото се от позиция на времето и всички институции в държавата да се чувстват свободни.” Това се казва в изявление институцията, ръководена от акад. Никола Съботинов. (24часа)

Акад. Никола Съботинов: Как да постъпят, ще решат сами, не сме съдници

Въпросът с досиетата много е закъснял. Сега само бави пътя ни напред.

Изборът как да постъпят е на хората от обявения списък. Това е техен морален казус. Не сме съдници. Ценим основно професионалните качества на учените.

Те не са подпомагали репресивния апарат на ДС. Били са вербувани, защото като учени пътуват в чужбина - за научно-техническа информация оттам.

Някои имена бяхме чували, защото са заемали и други постове, но за други наистина бяхме изненадани.