ГЕРБ ще има депутат повече, ДПС губи един

https://www.24chasa.bg/Article/374372 www.24chasa.bg
Български изселници в Турция чакат на опашка, за да гласуват на парламентарните избори на 5 юли м.г. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Hа 16 февруари Конституционният съд ще каже дали вотът в Турция е законен.

Според запознати се очаква решението на 12-те топмагистрати да доведе до ново преразпределение на мандатите в парламента - ГЕРБ ще спечели още 1 депутатско място, а ДПС ще загуби едно. Синята коалиция" и РЗС ще запазят броя на народните си представители, но с персонални промени.

Вчера съдът изслуша специалисти какво ще последва, ако изключи от резултата гласовете, подадени в 23 от общо 123-те избирателни секции в Турция. Ако магистратите решат да касират вота от тези секции заради допуснати нарушения, трябва да знаят дали това ще се отрази на крайния резултат и как, обясниха запознати.

Според информирани законен ли е вотът в Турция на 5 юли м.г. реално ще решат 10 от 12-те съдии. Докладчикът по казуса Благовест Пунев и Румен Ненков са на особено мнение за допустимостта на делото - според тях прокурор №1 е трябвало да каже има ли нарушения, преди да внесе в съда искането на лидера на РЗС Яне Янев за касиране на вота в Турция.

Вчера магистратите единодушно отказаха да се занимават с мораториума върху царските имоти, наложен от парламента с решение. Атакува го обмудсманът Гиньо Ганев. Според съдиите това е недопустимо, защото той може да иска отмяна само на закони, които нарушават права и свободи на гражданите. (24часа)

 

В чужбина гласуват онлайн за президент два пъти за 15 дни

Гласуването по интернет ще стартира експериментално първо в чужбина, и то на изборите за президент през 2011 г. Това е една от идеите, които обсъжда работната група по бъдещия избирателен кодекс.

Обсъждаме вотът онлайн в чужбина да стартира пробно още за следващите избори, призна шефката на работната група и съпредседателка на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова пред "24 часа" вчера. Технически трябва да се намери вариант да няма гласуване под натиск в чужбина и това е една възможност, допълни тя.

Предложението на експертите било да се разреши да има до 2 корекции на вота от един компютър в рамките на 15 дни, като само последното гласуване ще се признава. Така дори един човек да е заставен от някого насила да даде глас за дадена партия, той ще има време след това да коригира вота си съобразно своите лични симпатии, обясни Фидосова. А ако човек, който вече е гласувал онлайн, реши все пак в деня на вота да отиде и до урната, ще се признава само гласуването му с бюлетина. Няма опасност от двоен вот, защото това може да бъде засечено чрез елек тронната система, категорична бе шефката на правната комисия.

Тази седмица парламентът ще гласува работната група по избирателния кодекс да стане временна комисия за срок от 6 месеца. Така ще имаме възможност да ползваме експерти и да правим проучвания, обясни Фидосова. Комисията ще запази досегашния си състав - 11 юристи, по двама от ввсеки цвят.

Рамката за бъдещата избирателна система трябва да е готова до Великден, а проектът за първо четене на кодекса да е внесен в пленарната зала до края на май. Това са скоровете, които работната група си постави вчера.

Партиите вече са се договорили по основните параметри на бъдещата избирателна система. Предвижда се гласуване по пропорционалната система с преференции. Обсъжданият праг до момента е 7-8%. Засега не се обсъжда промяна на прага за влизане в парламента от 4%, това е договорено през декември, обясни Фидосова.

Решено е и създаването на постоянна изборна администрация и ЦИК. Договорена била и промяна в принципа за уседналост да местни избори - от 10 месеца се увеличава на година.

Все още се обсъждат вариантите за гарантиране на сигурността на вота. Един от тях е да се увеличи плътността на хартията на бюлетината. В момента тя е прозрачна и позволява контролиране на вота, смята шефката на правната комисия.

Семинар за правата и задълженията по Лисабонския договор и ролята на българските депутати ще организират пък комисиите по правни въпроси и по евроинтеграция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вглъбен в телефона, докато пътува с градския транспорт в столицата, е Румен Леонидов. "България Днес" улови "Рицарят на книгата" да не се шири по луксозни коли и таксита, а като обикновен гражданин се слива с тълпата в мотрисата. Макар и повелител на книжното слово, явно Леонидов не може без модерните технологии в съвременния свят и все по-често

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа

Дори и за да си измие колата, моделът Мариан Кюрпанов е в костюм, видя "България Днес". Красавецът спря в столична автомивка, за да замие белия си автомобил, и въпреки че има възможност да се изцапа, той заложи на черни панталони и черна риза, в които изглежда повече от секси.