Автентични рибари от "Ченгенe скеле" стават герои на филм

https://www.24chasa.bg/region/article/3755595 www.24chasa.bg
Историята на живописното и препатило рибарско селище ще бъда пресъздадена с похватите на филмовата документалистика. Снимка: Елена ФОТЕВА

Как изглежда култовото селище "Ченгене скеле" през четирите сезона, по какъв начин се справят с живота неговите постоянни обитатели - от дребните ежедневни неудобства до сериозните проблеми - това са амбицирани да запечатат на филмова лента Георги Ингилизов и Христо Димитров - Хиндо.

Ингилизов подготвя сценария, Хиндо поема функциите на режисьор-оператор, а художествен консултант на проекта е проф. Георги Дюлгеров.

Днес, в последния ден на "София филм фест на брега",  авторите стартират кампания, с която ще информират бургазлии за начинанието си и ще набират средства за реализирането й.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Селището e огледало на нашата действителност, с всичките и нерешени правни и социални проблеми и с пълното незачитане на нашето минало, нрави, бит и история, мотивират интереса си към темата творците, които вече имат зад гърба си общ проект - филм за "Океански риболов".

Рамката на сценария е доста широка - докуметалната лента трябва да покаже истинското състояние на рибарското селище в момента, да напомни на жителите на Бургас и страната, че съществува и рибарски занаят, древен и съобразен със законите на природата, да разкаже за съдбите на моряшките семейства.

Проектът обаче има и пряка публицистична задача - да алармира всички институции, от които зависи цялостното решаване на проблемите, тъй като цели 44 години селището няма статут и съществува на ръба на закона.

Работното заглавие на филма е "Знаеш ли, бедни ми рибарю".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов