В “Будоинвест” Бойко и Алексей помагали на каратето

https://www.24chasa.bg/Article/376881 www.24chasa.bg

Бойко Борисов и Алексей Петров са имали обща фирма от 1993 г. до август 1998 г. показва справка в "Държавен вестник".

"С Алексей Петров сме работили покрай каратето...Направихме фирмите, за да помогнем на каратето. В един момент настъпи конфликт и се разделихме...Лошото беше, че всички, които се събрахме, разбирахме от всичко друго, а не как да направи пари от друго, а не от охрана"

Това казва Бойко Борисов през 2001 г.

Фирмата "Будоинвест", в която са Борисов, Алексей Петров и Румен Николов Пашата не е имала никаква дейност.

Вчера "Дневник" припомни друго интервю, но отпреди година пред БиТиВи, където сегашният премиер признава, че "отношенията между двамата са минавали през огромни спадове - от най-голям приятел до най-голям враг".

Нанка Колева

От вчера тече пълна проверка на бизнеса на Алексей Петров и останалите, които са попаднали в операция "Октопод".

БОРИСЛАВ БОРИСОВ

22 души бяха разпитани след акцията "Октопод". Сред тях е 39-годишната Ива Павлова, която притежава 83 % от "Лев корпорация", съпругата на Антон Петров-Хамстера Красимира и бившият шеф на икономическия отдел на НСС Николай Начев.

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Обвинение бе повдигнато на 7 души - Алексей Петров, Тони Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев, Николай Велков и Марчело Джотолов.

НИКОЛАЙ ВЕЛКОВ

Алексей Петров е бил сред създателите на "Лев корпорация".

Полицаи водят Даниел Димитров-Релето към съдебната зала. Магистратите го оставиха в ареста. СНИМКИ:

Справка в регистрите показва, че през 2006 г. е имал 1,6% от капитала й. След това се е изтеглил. Той не фигурира като акционер или управител на нито една компания. Името му се среща директно само в три сдружения - "Спортен клуб Левски" (където са Илияна Раева, Нешка Робева, Златин Тепсияв, Делян Пеевски и други), в "Асоциация за гражданска самозащита" (където са Томо Борисов, Иван Бояджиев и други) и във федерацията по карате, чийто почетен президент е премиерът Бойко Борисов.

Алексей Петров е сред създателите и на регистрираното през 1995 г. застрахователно дружество "Средец М", заедно с "Моллов" ООД на Валентин Моллов, Весислав Кънчев, Златомир Иванов-Баретата и Кирил Златев. Дружеството вече е прекратило дейността си.

39-годишната Ива Павлова притежава 83% от "Лев корпорация", е акционер тач чрез "Пела" ЕООД, директно и чрез "Лев истейт". Тя притежава и туристическата агенция "Екотур", чийто офис е в спортния комплекс "Спартак".

"Лев корпорация" развива активен бизнес в доста сфери. Създадена е с предмет на дейност управление на компании, а капиталът я е 51 млн. лв.

Според представянето на "Лев корпорация” тя управлява над 70 компании в производството, транспорта, туризма, комуникациите, корпоративната сигурност и др. Има и фонд за инвестиции в недвижими имоти "Лев инвест".

През 2007 г. корпорацията стартира 15 проекта за над 20 млн. лв. в транспорта, туризма, хранителната промишленост, машиностроенето и други.

Според финансовия отчет за 2008 г. пък направените инвестции са за над 4,6 млн. лв. За 2007 и 2008 г. печалбата на фирмата е била съответно 3,56 млн. и 5,861 млн.

Преди 3 г. общото събрание реши "Лев корпорация" да бъде листвана на фондовата борса в очакване на предстояща нормализация на световните капиталови пазари. Това обаче все още не станало.

Най-известната компания в собствеността на "Лев корпорация" е застрахователната компания "Лев инс", в която притежава 34,95%. Тя е на една от водещите позиции при полиците "Гражданска отговорност" и пазарен лидер при продуктите, обезпечаващи финансовите рискове.

Наскоро пусна и застраховка срещу отвличане

Други 14,75% от "Лев инс" са на фирма "АС БГ" на Ива Павлова. Така на практита тя се явява мажоритарен акционер в застрахователната компания. Пак чрез "АС БГ" държи и "Такси С Експрес", по-известни с номера за повикване 9 12 80.

Справка показва, че "Лев корпорация" е произлязла от "Лев интеркорпорация" и "Спартак интерхолдинг - С.И.Х.". Със "С.И.Х." е и индиректната връзка със задържания при операциите "Наглите" и "Октопод" Антон Петров-Хамстера.

Макар че само на 8 повдигнаха обвинения, по аферата "Окотпод" бяха разпитани 22 души. Много от тях имат участия във фирми.

Васил Михайлов Славов е член на борда на Такси С Експрес, има и транспортна фирма в Тетевен.

Николай Илиев Начев е в борда на "Лев инвест", който притежава дял от "Лев корпорация", а 30% от "Лев инвест" са на "Лев инс". Участва борда на "Булгарцвет", което пак е свързано с "Лев корпорация", в борда на строителните фирми "Булитфер" и "Еврофер", има дял в шуменската "Полиенергия" за пренос на газ и в охранителната фирма "Инкор".

Таня Димитрова Начева участва в "Алекс и партньори", която държи чорапената борса в Пловдив, в "Корект груп" и в "Глобъл козметикс енд партнърс".

Лозана Любенова Славчева участва в управата на "Лев корпорация", "Лев инс", Животозастрахователен институт и "Соломон груп", свързана с "Лев корпорация".

Димитър Благоев Митров пък е шеф на спортен клуб по карате "Спортист", има дял от "Ред лайт".

Марчело Младенов Джотолов е шеф на ИН-80, част от "Лев корпорация", на "Аида 96", в която дял има "Лев инс", "Лабок технолоджис", "Хелриос 07", "Радиотакси ФМ". Георги Петров Ницов е член на управата на "Лев корпорация" и "Спартак интер холдинг". Пирин Русланов Соколов участва в "Голд лизинг", част от "Лев корпорация".

Мариета Михайлова Кръстева участва в "Актиния Травъл" и МММ-95, която се занимава с фризьорски услуги.

Милен Николаев Николов участва в карате клуб "Левски Спартак" заедно с Тони Хамстера и "Омега гранд". Момчил Ценов Кръстев участва в управлението на 11 фирми, сред които "Лев Корпорация", "Лев" и "Соломон Груп". Председател е и зам.-председател съответно на сдруженията "Спортен клуб Спартак-2003" и Съюз на бившите барети.

Антон Петров-Хамстера е в борда на директорите на "Галилео.бг". Председател е на сдружение карате клуб "Левски Спартак". Хамстера държи дялове от туристически и строителни фирми. (24часа)

Бизнесмен, писал жалба през 2000 г., днес не помни

Не съм подавал никакъв сигнал срещу Алексей Петров, заяви вчера за "24 часа" банкерът Георги Цветанов. Със сигурност обаче той ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу Октопода, увериха магистрати. Той е бил шеф на Първа частна банка в град Левски. След фалита й почва бизнес и се замогва, има фирми и фабрика. В обясненията си твърди, че не му платили при сделка 4 хил. т захар и той се обърнал към Алексей Петров.

След срещите си с бившия командос заборчлял към него с милиони долари и останал без имущество.

През декември т.г. (2000 г. - бел. авт.) Петров е разбрал, че подготвям жалба срещу него, след което няколко пъти бях захплашван анонимно по телефона с убийство, пише на 27 декември 2000 г. Цветанов. Вчера той каза, че не си спомня за жалбата и не желае да се връща назад. (24часа)

Нанка Колева, съпруга на убития прокурор Николай Колев: Преди 14 дни ми каза, че не е такъв, за какъвто го мисля

В началото на 2001 г. висшият прокурор Николай Колев за първи път публично атакува тогавашния обвинител номер 1 Никола Филчев. Обвини го в злоупотреба с власт и мокри поръчки. Малко след това Колев бе арестуван заради притежание на наркотици и оръжие. Той бе категоричен, че те са подхвърлени в колата му по поръчка на Филчев. По-късно прокурорът бе оправдан от съда и възстановен на работа.

Николай Колев бе застрелян пред дома си през декември 2002 г.

- Г-жо Колева, вие от години обвинявате Алексей Петров и Никола Филчев за убийството на съпруга ви Николай Колев, какво мислите за акцията "Октопод"?

- За първи път МВР се осмели и проведе една акция срещу организираната престъпност на толкова високо ниво.

Разследването трябва да продължи и към други лица и престъпления. Визирам бившия шеф на баретите Филко Славов, ексслужителя на НСС Николай Начев и бившия главен прокурор Никола Филчев. Трябва да се разследват убийствата, свързани с тази група. Това са случаите на убитата ямболска адвокатка Надежда Георгиева, смъртта на съпруга ми и убийството на бившата барета Валентин Димов. Нещата са много грозни и страшни.

Много от властимащите се страхуват от Алексей Петров, защото според това, което съм чувала, той е натрупал огромен личен архив с компромати за почти всички политици.

- Срещнали сте се с Алексей Петров по негово настояване, какъв беше поводът?

- Срещата беше преди около 2 седмици по негова инициатива. Той се опита да ми обясни, че не е такъв, за какъвто го мисля. Тогава за първи път го видях лице в лице. Предупреди ме, че ако продължавам с твърденията си, ще заведе дела срещу мен.

- Какво според вас е участието на Алексей Петров в убийството на Николай Колев?

- Той е бил помагач и организатор на убийството, поръчано от Филчев. Съпругът ми е разстрелян от барети. Проблемът всъщност беше между бившия главен прокурор, моя съпруг и Филко Славов. Петров е връзката между тези хора.

Мъжът ми работеше заедно с Валентин Димов по проблема с Филчев, Филко Славов и Алексей Петров. Щеше да изнася доказателства срещу тях, че са извършили множество престъпления. И за да прикрият тези престъпления, те убиха Николай. На следващата вечер беше намерен мъртъв и Димов.

- Защо според вас убийството на Колев остана неразкрито?

- Защото години наред Филчев пазеше Алексей Петров. Смъртта на моя съпруг изобщо не се разследваше. Наскоро спечелих дело в Страсбург, като там магистратите отсъдиха точно това и сега делото трябва да е възобновено. Аз също ще продължа да се боря.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Петров в УНСС е само на граждански договор

“В УНСС доц. д-р Алексей Петров е бил преподавател само на граждански договор за изнасянето на учебен курс за една година. Договорът се подписва въз основа на избор на съответната катедра до съответния факултетет съвет. Той произвежда избор поотделно на всеки предложен за хоноруване преподавател.” Това обясниха вчера от висшето училище.

Доц. Петров защитил докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в специализирания научен съвет на Академията на МВР. По обявен конкурс уе избран за доцент и назначен на основен трудов договор в Пловдивския университет.

Преподавателската му кариера в УНСС започва в края на 90-те като асистент на генерал-лейтенант проф. Стоян Андреев по фирмена сигурност и икономическо разузнаване. След пенсионирането на проф. Андреев Алексей Петров става титуляр на дисциплината.

За периода на лекторската си дейност в УНСС доц. Петров издал 2 книги по проблемите на сигурността, имал и други поблукации. От преподаването му нямало постъпили оплаквания.

Дали ще бъде поканен за лектор догодина зависи единствено от това дали ще има осъдителна присъда, решението взема съответния катедрен и факултетен съвет, обясни ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. (24часа)

Шефка на таксита пее за Октопода

Първият човек, дал показания срещу групата на Aлексей Петров, е управителка на таксиметрова фирма. Тя заявила, че е била изнудвана от мъж, за когото разбрала, че се отчитал на Антон Петров-Хамстера. Жената посочила името на изнудвача, но засега той не е сред арестуваните по делото.

Преди задържането на групата показания дали общо 5 човека. Още в сряда часове след като бе съобщено за операция "Октопод", 4-5-има бизнесмени изявили желание да свидетелстват.

Вчера продължиха разпитите на проститутките и сводниците, прибрани от сексклубовете в София, за които се твърди, че са контролирани от Алексей Петров. В единият от бардаците била намерена скрита камера. Тепърва ще се анализират намерените от нея записи. Проверява се дали те не са ползвани, за да се изнудват ВИП клиенти на публичните домове.

По делото показания са дали бившият шеф на "Кремиковци" Александър Томов и Пламен Тимев-Ганди, бивш шеф на футболни отбори.

Те давали достатъчно ясна представа, че става дума за една и съща престъпна практика, коментираха вчера магистрати. Първоначално Трактора и хората му привличали бизнесмените като съдружници, а след това ги изгонвали, като ги карали насилствено да прехвърлят акции и дялове.

Преди дни Александър Томов директно обвини в медиите Петров в източване на комбината. Екскомандосът дори имал кабинет там и действал в съдружие с братята Пламен и Йордан Стоянови.

"Каквото имах да кажа, го съобщих в ГДБОП", лаконичен бе Пламен Тимев в отговор на въпрос дали е разпитван по случая "Алексей Петров". Според запознати известният меценат познава единствено Николай Велков от арестуваните в спецакцията "Октопод". Преди време Велков искал да стане съдружник на Ганди, но след размисъл и проучване той не приел офертата му. Оттогава двамата не поддържали връзка, а другите задържани му били непознати.

Бизнесменът Николай Велков бе един от участниците в наркоаферата "Опицвет". На 17 декември 1997 г. бе разбита нарколаборатория в едноименното софийско село. Велков бе арестуван през март 1998 г. заедно със съдружничката си в брокерската къща "Фининвест" Соня Талатинова.

Преди да се преобразува във "Фининвест", компанията се нарича "Юнона монета". Антимафиотите подозираха, че тази финансова къща е спонсорирала лабораторията в Опицвет, а после е изпирала парите от дрогата. Съдружник във фирмата бе и Руслан Младенов - брат на бившия член на УС на ФК "Локомотив" (Сф) Кристиян Младенов, осъден по делото "Опицвет".

Велков и Соня Талатинова имат дял и във фармацевтичната фирма "Амон Ра", която закупи машината за таблетиране на амфетамина, открита при акцията.

Така обаче и не бяха събрани доказателства за съд на Николай Велков по аферата "Опицвет" и той е само свидетел. Прокурор по делото бе сегашният министър на правосъдието Маргарита Попова.

Вчера магистрати съобщиха, че групата на Алексей Петров е действала още от 1997 г. Със сигурност разследващите ще разпитат и плевенския бизнесмен Георги Цветанов. (За неговите премеждия с ексбаретата виж горе.). (24часа)

Полицаи били Релето, за да топи Трактора

Ксерокопието на жалбата на адвокат Йордан Киров до председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска бе предоставено на "24 часа" от Кристина Патрашкова, главен редактор на в. "Галерия", в деня на ареста на Алексей Петров.

Клиентът ми Даниел Димитров, известен като Релето, е бил пребит от маскирани мъже в ГДБОП, след като е отказал да свидетелства, че двамата мъже, убити от бандата на Наглите, са ликвидирани по поръчка на Алексей Петров.

Това твърди адвокат Йордан Киров в жалба до Даниела Доковска, председател на Висшия адвокатски съвет. Защитникът се оплаква, че високопоставени служители на МВР му пречели да осъществява функциите си.

Според Киров на 12 януари около 14 часа Релето му се обадил по телефона, че служители на ГДБОП го вземат от дома му, за да го заведат на разпит. Адвокатът отишъл веднага в дирекцията на бул. "Черни връх", но не бил допуснат вътре.

Той разбрал, че клиентът му е на разпит при началника на сектор "Терор" Валентин Цоновски. Киров стоял 4 часа пред ГДБОП, но не го пуснали в сградата.

Вечерта в същия ден адвокатът научил от прокурор Кирилов от СГП, че Релето е върнат в ареста на националното следствие.

На следващия ден отишъл при него и задържаният му разказал, че Цоновски, негов началник и неизвестен прокурор са настоявали на разпита в ГДБОП той да свидетелства, че убиецът на Сапата и Лефтеров е Вальо Ихтиманския, а ликвидирането на двамата е станало по нареждане на Алексей Петров. (Точно Релето е свидетелят, който заведе полицията до местността в Плана планина, където бяха намерени труповете на двамата мъже: първият - човек от бандата, а вторият - отвлечен от тях автокрадец - бел. ред. )

След като Релето отказал да посочи Алексей Петров, двама маскирани мъже го пребили в стаята, където се провеждал разпитът, твърди адвокатът в жалбата си. Релето стоял в ГДБОП 4-5 часа, но не се съгласил да даде исканите показания. Накрая защитникът Йордан Киров настоява Даниела Доковска да установи при какви обстоятелства и кои точно са лицата, които са осъществявали въздействие върху Релето да свидетелства по неверен начин. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваните пишман обирджии се издали преди две седмици Крадец и ортакът му, който е наркодилър, са двама от задържаните при акция край банкомат в центъра на София, научи "България Днес". Третият им съучастник е с чисто криминално досие до момента. Стойне С. се смята за инициатор на схемата. 40-годишният мъж е засичан и преди за кражба от банкови

Кристиано Роналдо ще стане баща за пети път! Половинката на звездата на Португалия - Джорджина Родригес, призна, че отново е бременна. Слуховете за това тръгнаха през уикенда. Тогава тя се появи с впит по нея тоалет на модно събитие, а коремчето й беше очертано. "Аз съм във втория месец и половина - призна половинката на Кристиано пред испанското

Днес е международният ден на