Фокусник от ЦРУ измислил българския чадър

https://www.24chasa.bg/Article/382760 www.24chasa.bg
ДЖОН МЪЛХОЛЪНД

Българският чадър не е плод на злия гений на КГБ и българската ДС, а е измислен в централата на врага им - ЦРУ. Разбира се, далеч не с целта да покоси дисидента Георги Марков. Убийците на българския дисидент просто са заимствали една от хватките, приготвени специално за американските разузнавачи не от екип учени на НАСА, а от един от най-добрите фокусници през 50-те години Джон Мълхолънд.

Мълхолънд е ученик на Хари Худини, гения на магическото изкуство, и посвещава живота си да измисля трикове за шпиони през студената война. Пред изобретенията му джаджите на Джеймс Бонд са детски играчки.

Убийствата с отрова изживяват разцвет сред разузнаванията през 50-те години на ХХ век. На пресконференция през 1954 г. агентът от КГБ Николай Холков демонстрира цигарена кутия, която се оказва електрически пистолет, стрелящ с отровни куршуми. През 1957 г. агентът Богдан Сташински убива дисидентите Лев Ребет и Стефан Бандера с отровен пистолет, маскиран като завит на руло вестник.

Върхът в тази серия от убийства все още е отреден за българския чадър. През 1978 г. с куршум, изпускащ бавно отровата рицин, е убит българинът Георги Марков. Куршумът е изстрелян в крака му с чадър. Марков умира три дни по-късно и отровата е открита при аутопсията.

ДЖОН МЪЛХОЛЪНД

Чадърът изстрелва сачми по схемата на цигарената кутия, показана повече от 20 години по-рано. Доколкото е известно, подобни убийства никога не са били извършвани срещу колеги от вражеската разведка, а с тях са отстранявани само собствени граждани, преминали на страната на противника.

Запазеният наръчник, който Джон Мълхолънд пише за ЦРУ. СНИМКИ: АРХИВ

Според някои източници по подобен начин са убити хиляди източноевропейци, вербувани от ЦРУ.

Мостът “Ватерлоо” в Лондон, където Георги Марков бе наръган с чадър. СНИМКИ: АРХИВ

Сътрудничеството на фокусника Джон Мълхолънд с ЦРУ е сред най-странните истории на студената война. Той е адаптирал фокусническите си трикове за работата на агентите, измислял е номера, с които да се пускат или инжектират незабелязано във врага психеделични наркотици и отрови.

Спринцовка с отрова е скрита в химикалка с цел да бъде убит Фидел Кастро.

След повече от половин век засекретяване на работата му в края на 2009 г. наръчникът на Мълхолънд за работата на агентите в ЦРУ бе публикуван. Всички негови трикове са достояние на обществеността от ноември миналата година.

ГЕОРГИ МАРКОВ

Мълхолънд е роден през 1898 г. в Чикаго, като изкуството да мами публиката е, така да се каже, заложено в кръвта му. Баща му е измамник, който успял да обере стотици лековерни с празни обещания по системата на пирамидата - трик, пожънал успех в България 100 години по-късно.

Туба с паста за зъби прикрива 22-калибровото устройство за произвеждане само на един изстрел.

Когато ставало твърде горещо за него, Мълхолънд-старши се изпарявал, но съумявал тайно да издържа фамилията си.

Джон пораства без баща, но историите около родителя му го запалват по магическите номера. Определено е имал голям талант и успял да впечатли секретаря на гениалния магьосник Худини - Джон Уилям Сарджънт.

Мълхолънд е приет в братството на фокусниците в САЩ едва 16-годишен. Младият магьосник владее до съвършенство всички фокуси от целия спектър на изкуството си, но е най-добър в т.нар. сlose up magic, тоест във фокусничеството от най-близо разстояние. Именно тези му умения щего направят по-късно интересен за държавата. Фокусникът агент практически успява да се запознае лично с всички по-именити свои колеги в света.

През 1939 година - когато е на 41 г., той вече е обиколил 40 държави и притежава най-голямата колекция от книги за магическо изкуство. Занимава се и с история на фокусничеството.

По време на Втората световна война пише често във вестниците, предупреждавайки за триковете на вражеската пропаганда и шпионаж.

През 1953 г. внезапно обявява, че поради влошеното си здраве прекратява дейността си и се оттегля. Всъщност сега става ясно, че той просто е преминал на служба към изключително мощен господар - ЦРУ!

По това време американското външно разузнаване има отчаяна нужда от успехи. В корейската война то сътворява няколко скандала, а преценките му се оказват напълно погрешни.

При смяната на правителството новият президент Дуайт Айзенхауер прави реформа в разузнаването и настоява негова основна цел да е развиването на хватки и трикове за отстраняване на политически противници, за подслушване на врага и за париране на негови операции.

По това време цари и истерия, предизвикана от слуха, че СССР притежава психооръжие, с което може да завладява изцяло ума на противника си.

Именно сега най-нужен е Мълхолънд. Създадена е програмата MKULTRA, като ULTRA е заемка от името на програмата за дешифриране на нацисткия код - най-тайната разработка до това време. А MK е от mind control, но с К за заблуда на противника.

Мълхолънд пише два наръчника за агентите на ЦРУ, от които до днес е запазен само един. Той ги научава на фокуснически трикове и как точно функционират магьосническите измами. Акцентът в книгата му обаче се пада върху това как да се отрови или дрогира противникът незабелязано.

Той измисля различни уреди, машинки и технологии за инжектиране и изстрелване на отровни субстанции. Голяма част от триковете му се правели с помощта на цигара, също като в ранните филми на Джеймс Бонд. Нищо чудно - Мълхолънд е заклет пушач. По ирония на съдбата той трови и самия себе си с цигари - умира от рак на белите дробове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".