Вътрешен човек помагал за кражбата на жп релси

https://www.24chasa.bg/region/article/3836506 www.24chasa.bg

Вътрешен човек в аферата с крадените железа от жп релси, довели до дерайлирането на влак през януари, съобщи Нова телевизия.

Два месеца след инцидента с влака, който се обърна между гарите Яна и Мусачево заради лиспващи елементи, има още такива участъци с незакрепени релси.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS


Група железничари, пожелали анонимност, изпратили документи до Нова телевизия, които показват най-малко седем случая на закъсване на локомотиви по линията Яна - Мусачево през последната година и половина преди инцидента.

Сигналите са от машинисти и към комисията по разследвания в БДЖ. В тях има и оплаквания за липса на болтове и клатещи се релси. Машинистите, обаче, пожелали анонимност, за да не бъдат наказани.

Случаят е от април миналата година, но по-късно отново липсвали болтове, гайки и планки, твърди човекът. Той обаче дава две нови версии за излизането от релсите. Запитан, знае ли, че има сигнали за проблеми на жп участъка преди дерайлирането и имало ли е ремонт, шефът на инфраструктурата, Милчо Ламбрев отрече.

Версията кражба на винтове от самите железничари, е предмет на прокуратурата и полицията, но от там засега не дават нови данни по стартиралото разследване.