Пряко договаряне с европарите само при смърт!

https://www.24chasa.bg/Article/385194 www.24chasa.bg

Само при смъртен случай може да правите пряко договаряне. Забравете го! Стигне ли се до него - оцапал си всичко.

Това заяви с рязък тон пред 325 кметове и председатели на общински съвети Бойко Борисов. На общото събрание на Националното сдружение на общините в Пловдив Борисов доведе Симеон Дянков, Нона Караджова, Тотю Младенов, Мирослав Найденов, Божидар Нанев, Александър Цветков и Лиляна Павлова, за да разяснят как да боравят със средствата от разблокираните еврофондове по 7-те оперативни програми на ЕС.

"Този, който си позволи от вас да продължи старата практика, няма работа при мен. Просто излиза пред своя общински съвет и пред населението и казва: "Наруших правилата на Брюксел, Борисов не ми дава пари, виновен съм". Ако не го стори, лично аз ще дойда да съобщя, какво е вършил", отсече премиерът.

Той се закани, че на нито един няма да позволи да извършва конкурси с пряко договаряне и надписване на 1 млн. лева отгоре.

"Хвана ли такъв - директно на прокурор", предупреди Борисов. В залата настана гробно мълчание.

Шефката на агенцията за отид на средствата от ЕС Добринка Михайловапрепоръча на кметовете: "Моля ви, не търсете роднини и приятели в работата с проектите, а се опирайте на професионалисти.

Борисов нарече инструкциите й "доста дипломатични". Затова повторно взе думата. "Брюксел отпуши 7-те оперативни програми, защото има политическа воля и одитен орган. Няма да позволя да се нарушават правилата", повиши тон премиерът. Той изброи част от инструкциите, които ще бъдат раздадени на всеки кмет. (част от наръчника - виж в карето горе- бел. ред.) Който наруши едно изречение от написаното - Дянков няма да му плати, заплаши той.

Нямало разлика кой кмет е от ГЕРБ, кой от БСП.

"Този наръчник е нещо като евангелие, което ще ни предпазва какво не трябва да правим", заяви шефката са сдружението на общините и кмет на Смолян Дора Янкова. тя. Тя постави въпроса да има бързи междинни плащания, а също така да се увеличат на 30% авансовите плащания за инвестиционните програми.

Менте консултанти мамели кметове

В министерствата на регионалното развитие и на екологията непрекъснато постъпват сигнали, че "консултанти" обикалят общините, искат пари и обещават да вредят по-бързо проектите им. Това стана ясно при дискусията с кметовете. Консултантите твърдели, че фирмата им договор с ведомствата задължително ще бъдат одобрени.

Зам. регионалният министър Лиляна Павлова призова кметовете да предадат имената на "експертите" и на фирмите. В понеделник МРРБ пуска схемата за изграждане на образователна инфраструктура в големите общини, а след седмица - за малките. На този етап проекти в социалната област, на кулутрата и за изграждане на общински пътища не са приоритета за програмата, изтъкна Павлова.

Не приемам, че сме крадци, заяви упревникът на Борован Петьо Гацински.

Представители на малки общини предупредиха за социално напрежение заради ограничението на проекти в селища от 2 до 10 000 жители.

Дора Янкова казала на премиера Бойко Борисов, че стресирал кметовете, а те останали с впечатлението, че е дошъл с наказателна чета на срещата. Тя се опитала да смекчи тона на срещата. “Повредата не е само в нашия, а в общия телевизор”, каза тя. И призова за партньорство.

С новия правителствен Ербъс казна премиерът Борисов на летище Пловдив. После той замина с него за Варна, а министрите тръгнаха с микробуси за София.

РАДКО ПАУНОВ, ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

Премиерът: Забравете за фалшиви, завишени и дублиращи фактури

Прякото договаряне е забранено.

Да няма конфликт на интереси при конкурсите, съглашателство при оферирането, както и допълващо офериране, участие на ротационен принцип и резпределение на пазари.

Да няма изтичане на информация за оферти, да не се възлага поръчка на 1 изпълнител, а така също да не се разбиват поръчки.

Изобщо да се забрави за фалшиви, завишени и дублиращи фактури, защото те най-лесно могат да бъдат хванати.

Без "консултантски договор" - това е далавера