Как се прочу пищовът на генерал Самандов

https://www.24chasa.bg/Article/386244 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА ГЕН. САМАНДОВ

Kак може един пистолет да се прочуе? Като гръмне папата или като събере 100 точки от 100 възможни? Нито едното, нито другото. Верният отговор е - като го изпусне генерал.

Трябваше ген. Атанас Самандов да изтърве личното си оръжие пред цял куп журналисти, за да се разбере, че най-сетне армията ни се е снабдила със суперпистолет - “Зиг-Зауер” SP 2022.

А защо падна пистолетът? Не е ли по-сигурно да се пази в кобур?

Ирак, няколко дни след атентата в българската база в Кербала. Ген. Самандов - с тъмната бронежилетка - обсъжда с американци укрепването на новата база Кило.
Ирак, няколко дни след атентата в българската база в Кербала. Ген. Самандов - с тъмната бронежилетка - обсъжда с американци укрепването на новата база Кило.

Беше в кобур, но малко преди да се появим с министър Младенов пред репортерите, реших да не се правя на Рамбо, обясни генералът. Затова прибрал кобура в багажа, а пистолетът пъхнал под якето на кръста. Но коланът се разхлабил и баш по време на директното предаване по БНТ тупнал на земята. Можеше ли да гръмне? Не, разбира се, как ще гръмне, като не е зареден?

Снимка за спомен от курса по английски в Канада.
Снимка за спомен от курса по английски в Канада.

Друг в такава нелепа ситуация щеше да се смути и обърка. Самандов обаче спокойно взе пищова и чак когато журналистите добре го разгледаха, внимателно го пъхна в джоба на шубата.

“Зиг-Зауер” и “Макаров” - каква е разликата? Все едно да сравняваш “Мерцедес” с “Москвич”, поясни генералът. Новият е по-точен, по-надежден, може да му се монтират тактически фенер и лазерен целеуказател. Освен това пълнителят му побира 15 патрона плюс 1 в цевта, докато “Макаров” - двойно по-малко.

Защо именно “Зиг-Зауер”, а не друг модел? Главната причина е невероятното съчетание на високо качество и прилична цена, коментират експерти. Именно “Зиг-Зауер” 2022 държи световния рекорд за най-едра единична поръчка в света. Неотдавна френската полиция и жандармерия купиха накуп 350 хиляди от този модел.

Пищовът вече е приет официално на въоръжение в Българската армия. А наскоро плъзна слух, че има вероятност да го произвеждаме по лиценз. Нищо чудно слухът да се окаже истина. Защото за разлика от яловите опити да правим автомобили по лиценз практиката в областта на оръжейното производство показва друго - и “Калашников”, и “Макаров”, родна направа, превъзхождат по редица показатели руските оригинали.

Противно на очакванията ген. Самандов не бяга от разговора за гафа с пищова на летището. Случва се с всеки, важното е да не стане навик, шегува се той.

По всички правила на репортерския занаят случката на правителствения ВИП би трябвало да прерасне в шумен скандал. Генерал изпуска пистолета си под носа на своя министър и пред 20-ина журналисти от национални медии! Скандал обаче не произлезе. И виновникът за това е самият Самандов. Да беше на неговото място друг - натежал кабинетен офицер, може би щеше да се разсмърди. При Самандов обаче се е запазило рядкото съчетание генерал-войник.

В армията познават генерала като един от малцината висши офицери, които разбират войнишката душа и които с лекота преодоляват дистанцията до редовия боец.

За Самандов колегите му казват, че е войскар мъжкар. И стойката му въпреки годините все още е стегната. Тренировките и генът не са допуснали нито един излишен килограм.

През 33-годишната си служба Самандов е минал през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командващ Съвместното оперативно командване, чиято главна задача е да управлява мисиите ни зад граница. И още - планира и ръководи операции на територията на страната и извън нея, координира действията на армията ни с НАТО, провежда подготовката на войската.

Кариерата на Самандов обаче започва с фалстарт. Дни преди производството му в първо офицерско звание се замесва в скандал. Така вместо лейтенант става младши лейтенант и получава назначение в покрилия се с мрачна слава елховски гарнизон. По онова време Елхово е част от т.нар. Черен триъгълник в компания с Грудово и Звездец.

Макар да командва и Специалните сили, Самандов не е типичен командос. Тъй като по-голяма част от службата му е минала в сухопътните войски, се смята за присаден в спецчастите Даже се мръщи на реплики, че в днешно време командосите са лицето на армията.

Гордее се с бойците от пловдивската 68-а бригада “Специални сили”. Но убедено защитава тезата, че повечето рейнджъри от Ирак и Афганистан са набрани от механизираните бригади в Карлово, Казанлък, Стара Загора, Плевен.

Веднага след атентата в база Индия на 27 декември 2003 г. Генщабът праща там група военни специалисти. Тогава бригаден генерал Самандов вече е командир на Силите за специални операции. На място заедно с американски офицери обсъдили най-важните поуки от фаталния Стефановден. И укрепили базата така, че повече никой да не помисли за атака.

На бюрото на Самандов стои снимката на 4-годишната му внучка Дими. Нарекли я на бабата. Атанас и Димитрина отгледали двама сина - единият е инженер, другият още учи. И двамата живеят в Благоевград. След толкова лашкания по гарнизони генералът обитава малък служебен апартамент в София. Съпругата му не издържала на честите местения и останала в Благоевград.