Как се прочу пищовът на генерал Самандов

https://www.24chasa.bg/Article/386244 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА ГЕН. САМАНДОВ

Kак може един пистолет да се прочуе? Като гръмне папата или като събере 100 точки от 100 възможни? Нито едното, нито другото. Верният отговор е - като го изпусне генерал.

Трябваше ген. Атанас Самандов да изтърве личното си оръжие пред цял куп журналисти, за да се разбере, че най-сетне армията ни се е снабдила със суперпистолет - “Зиг-Зауер” SP 2022.

А защо падна пистолетът? Не е ли по-сигурно да се пази в кобур?

Беше в кобур, но малко преди да се появим с министър Младенов пред репортерите, реших да не се правя на Рамбо, обясни генералът. Затова прибрал кобура в багажа, а пистолетът пъхнал под якето на кръста. Но коланът се разхлабил и баш по време на директното предаване по БНТ тупнал на земята. Можеше ли да гръмне? Не, разбира се, как ще гръмне, като не е зареден?

Ирак, няколко дни след атентата в българската база в Кербала. Ген. Самандов - с тъмната бронежилетка - обсъжда с американци укрепването на новата база Кило.

Друг в такава нелепа ситуация щеше да се смути и обърка. Самандов обаче спокойно взе пищова и чак когато журналистите добре го разгледаха, внимателно го пъхна в джоба на шубата.

Снимка за спомен от курса по английски в Канада.

“Зиг-Зауер” и “Макаров” - каква е разликата? Все едно да сравняваш “Мерцедес” с “Москвич”, поясни генералът. Новият е по-точен, по-надежден, може да му се монтират тактически фенер и лазерен целеуказател. Освен това пълнителят му побира 15 патрона плюс 1 в цевта, докато “Макаров” - двойно по-малко.

Защо именно “Зиг-Зауер”, а не друг модел? Главната причина е невероятното съчетание на високо качество и прилична цена, коментират експерти. Именно “Зиг-Зауер” 2022 държи световния рекорд за най-едра единична поръчка в света. Неотдавна френската полиция и жандармерия купиха накуп 350 хиляди от този модел.

Пищовът вече е приет официално на въоръжение в Българската армия. А наскоро плъзна слух, че има вероятност да го произвеждаме по лиценз. Нищо чудно слухът да се окаже истина. Защото за разлика от яловите опити да правим автомобили по лиценз практиката в областта на оръжейното производство показва друго - и “Калашников”, и “Макаров”, родна направа, превъзхождат по редица показатели руските оригинали.

Противно на очакванията ген. Самандов не бяга от разговора за гафа с пищова на летището. Случва се с всеки, важното е да не стане навик, шегува се той.

По всички правила на репортерския занаят случката на правителствения ВИП би трябвало да прерасне в шумен скандал. Генерал изпуска пистолета си под носа на своя министър и пред 20-ина журналисти от национални медии! Скандал обаче не произлезе. И виновникът за това е самият Самандов. Да беше на неговото място друг - натежал кабинетен офицер, може би щеше да се разсмърди. При Самандов обаче се е запазило рядкото съчетание генерал-войник.

В армията познават генерала като един от малцината висши офицери, които разбират войнишката душа и които с лекота преодоляват дистанцията до редовия боец.

За Самандов колегите му казват, че е войскар мъжкар. И стойката му въпреки годините все още е стегната. Тренировките и генът не са допуснали нито един излишен килограм.

През 33-годишната си служба Самандов е минал през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командващ Съвместното оперативно командване, чиято главна задача е да управлява мисиите ни зад граница. И още - планира и ръководи операции на територията на страната и извън нея, координира действията на армията ни с НАТО, провежда подготовката на войската.

Кариерата на Самандов обаче започва с фалстарт. Дни преди производството му в първо офицерско звание се замесва в скандал. Така вместо лейтенант става младши лейтенант и получава назначение в покрилия се с мрачна слава елховски гарнизон. По онова време Елхово е част от т.нар. Черен триъгълник в компания с Грудово и Звездец.

Макар да командва и Специалните сили, Самандов не е типичен командос. Тъй като по-голяма част от службата му е минала в сухопътните войски, се смята за присаден в спецчастите Даже се мръщи на реплики, че в днешно време командосите са лицето на армията.

Гордее се с бойците от пловдивската 68-а бригада “Специални сили”. Но убедено защитава тезата, че повечето рейнджъри от Ирак и Афганистан са набрани от механизираните бригади в Карлово, Казанлък, Стара Загора, Плевен.

Веднага след атентата в база Индия на 27 декември 2003 г. Генщабът праща там група военни специалисти. Тогава бригаден генерал Самандов вече е командир на Силите за специални операции. На място заедно с американски офицери обсъдили най-важните поуки от фаталния Стефановден. И укрепили базата така, че повече никой да не помисли за атака.

На бюрото на Самандов стои снимката на 4-годишната му внучка Дими. Нарекли я на бабата. Атанас и Димитрина отгледали двама сина - единият е инженер, другият още учи. И двамата живеят в Благоевград. След толкова лашкания по гарнизони генералът обитава малък служебен апартамент в София. Съпругата му не издържала на честите местения и останала в Благоевград.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".