Вержиния Велчева твори при 800°

https://www.24chasa.bg/Article/386257 www.24chasa.bg
Вержиния Велчева в галерията си пред своя любима работа - прозрачна риба с цветни ефекти СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

Mалко пано грее на стената на една галерия, привличайки слънчевите лъчи дори и в мрачния зимен ден. Черни, червени и дори прозрачни нишки се преплитат като в старинна българска черга. Ако сте по-европейски настроени, гледката ще ви напомни за ефектните рехави тъкани, от които сътворяваше вечните си костюми мадам Коко Шанел. Но паното е "изтъкано" от... стъкло. И е част от последните експерименти на Вержиния Велчева с капризния, нетраен и толкова красив материал.

Няма грешка, нито съвпадение

Това е същата Вержиния, която беше едно от лицата на демократичните промени. Вестниците я наричаха Хубавата Вержи, а приятелите - Джина. Правеха се какви ли не спекулации с личния й живот и мъжете около нея, но тя винаги запази дискретност. Влезе в политиката като член на Съюза на демократичните сили. Съветваше като юрист президента Желю Желев по време на Великото народно събрание. Възпитаничката на немската гимназия и на юридическия факултет не се поколеба към края на мандата на 36-ото НС да излезе от синята коалиция и да се присъедини към Народния съюз на Стефан Савов и Анастасия Мозер. Беше шеф на кабинета на Йордан Соколов. Според слуховете към чара й не е бил безразличен бившият министър на външните работи Стоян Ганев. Мълвата дълго нищи кой й праща колосални букети цветя - говореше се за митичен италианец, после за хонландец. Г-ца Велчева, чийто образ вестниците с 10-годишна давност са запазили като шармантна брюнетка с къдрава коса, запази хладнокръвие.

Освен свои творби Велчева излага в галерията си и работи на други стъклари.
Освен свои творби Велчева излага в галерията си и работи на други стъклари.

"Може... в близко време да напусна политиката и да помисля за себе си", признава пред Валерия Велева депутатката. Това е казано преди 17 г.

За да се изработи тази стъклена покривка, материалът първо се рисува, после се покрива с втори пласт стъкло.
За да се изработи тази стъклена покривка, материалът първо се рисува, после се покрива с втори пласт стъкло.

Както е намекнала преди толкова години, Вержиния Велчева вече не е в политиката. До нея има един малък мъж. Десетгодишният Боян е зодия Близнаци и виден политикан в училище. "Не бъди толкова категоричен в политическите си пристрастия. Ще помислят, че аз ти ги внушавам", моли мама Вержи Боян. Признава, че не се е опитвала да му влияе в тази посока. Учителите в докладите си описвали малкия като живо и будно дете, но било почти невъзможно да му се промени мнението, щом си е наумил нещо. Боян с гордост разказва на всички за заниманията на мама с изкуство, но почти нищо не знае за политическите й изяви.

Велчева започнала да изработва бижута от стъкло на шега, но те се оказали много търсени.
Велчева започнала да изработва бижута от стъкло на шега, но те се оказали много търсени.

Сега Вержиния Велчева е в мир със себе си. Намерила е призванието си не в алинеите, не в политиката, а в света на стъклото. "Дала съм на политиката всичко, което съм могла", лаконична е Велчева.

Незабравима среща с бившия US президент Бил Клинтън - в малкия си офис Велчева има кътче за спомен със снимки от политическата си кариера.
Незабравима среща с бившия US президент Бил Клинтън - в малкия си офис Велчева има кътче за спомен със снимки от политическата си кариера.

Затова от три години изработва изящни пана, пластики, чаши, съдове, лампи, бижута, витражи и всичко друго, което може да си представите и поръчате от фантастичния материал. Има галерия в кв. Манастирски ливади, в която е и ателието й. Посетителите на "Глас дизайн" обикновено разглеждат изложбената зала, запленени от възможностите да избират между картини от стъкло и нещо практично, което да напълнят с портокали примерно. Но само ако отминат малкия кабинет с компютъра и надникнат зад ъгъла ще видят как се раждат стъклените феерии. Там е като във всяко ателие на художник - буркани, бурканчета, кутийки, четки, хартии, скици, но и нещо много важно и различно - пещите. Едва ли у нас има друга такава специална инфрачервена пещ, с каквато работи Велчева.

В тази пещ с инфрачервени лъчи стъклото се нагрява до 800.
В тази пещ с инфрачервени лъчи стъклото се нагрява до 800.

При обработката в пещ стъклото се загрява до 800°

Стопява се, става пластично, огъва се и се извайва, а за оцветяването му се използват различни бои и емайли. Формата се получава, след като се поставя в калъп - за чиния, за лампа и др.

"Пещта се отваря едва след като градусите са спаднали до 100°, за не се получи температурен шок. В пещта стъклото се закалява", разкрива тайните бившата президентска съветничка. Стъклото се рисува, преди да се сложи в пещта. Първо се нанася изображението или се реди мозайка от стъклени парченца, след това се поставя в калъпа. Боите са стъклен прах с различни цветни пигменти. Те са безоловни." Този начин на обработка изключва масовото производство. Всичко в нейната галерия е уникат и се прави само по поръчка. И е резултат от нейните идеи и фантазия.

Като всяко хубаво нещо, така и страстта на Велчева към стъклото се събудила случайно. Влязла в една галерия, видяла как се изработват изключително красиви предмети, заинтересувала се, чела и започнала да изпитва все по-голямо желание сама да опита силите си. Технологията, с която работи, се нарича фюзинг и е малко позната у нас. Тя е далече от представата за стъклари - жонглиращи огнени стъклени топки, от които издухват крехки красоти. Основната работа върши пеща.

"С какво работата със стъкло е различна от политиката? В ателието, ако направиш грешка, можеш да раздробиш сбърканата отливка с чук и да започнеш отначало. В политиката една грешка засяга много хора и винаги остава във времето. Но имат и нещо общо - и двете трябва да са прозрачни", коментира Велчева.

Тя признава, че заниманията й с висшите механизми на управлението на държавата са я направили краен индивидуалист. Сега се чувства в комфорт със себе си, макар че в тази кризисна ситуация на пазара галерията просто само връзва двата края. Колкото й да е "набрала" от всекидневните житейски ядове, щом влезе в ателието и поработи 1-2 часа край пещта, сякаш всичко се стопява като стъклото.

То не търпи насилие

Има си характер и трудно може да бъде подчинено докрай.

Все още само мечтае с какви стъклени прелести ще украси дома си. Само като скици съществуват фантазираните от нея лампиони. Ще заложи за тях на абсолютно прозрачното стъкло.

Около галерията на Вержиния вече има приятелски кръг. Той се нарича "Вдъхновени от стъклото". В него са бижутер, сценарист, полиграфист, рекламен спец... общо 6-има души, изучили занаята при майстор Данаил Николов и обсебени от особената любов, която иска прозрачния материал. Предстои им първа изложба в "Глас дизайн" в средата на март. Нарекли са я "Изкуството на масата" и ще покажат уникални съдове. Всички, както и самата Вержи са започнали заниманията си като хоби. И понеже никой, както и тя, не е учил точно това, не се боят да експериментират и да изненадват дори самите себе си. Едва ли в галерията ще се появят бившите колеги на Велчева от Народното събрание. Но със сигурност около нея вече има нов кръг от ценители на нейното изкуство, които дори не подозират за политическата й кариера.