Бивш противник на НАТО застава начело на пакта

https://www.24chasa.bg/novini/article/3866143 www.24chasa.bg
Йенс Столтенберг кара ски на минус 40 градуса на Южния полюс през 2011 г.

Новият шеф на НАТО Йенс Столтенберг ще е първият норвежец, който застава начело на Северноатлантическия алианс.

Харизматична личност и заклет ски бегач, Столтенберг е лидер, доказал се в много кризи. Един от най-интересните факти в биографията му е, че на младини той се противопоставя както на НАТО, така и на ЕС.

През 1973 г.

дългокосият

тийнейджър

хвърля камъни

по посолството

на САЩ

след американски бомбардировки в Северен Виетнам. Впоследствие Столтенберг започва да защитава и НАТО, и ЕС.

Бившият премиер на Норвегия ще поеме поста генерален секретар на НАТО на 1 октомври, като ще замени датчанина Андерс Фог Расмусен. Той бе избран завчера с консенсус от посланиците на 28-те страни -членки на пакта.

За лидерския пост Столтенберг пребори цяла група от известни европейски политици. Сред тях бяха полският външен министър Радослав Шикорски, смятан за много по-радикален, белгийският военен министър Петер де Крем и бившият италиански външен министър Франко Фратини. Кандидатурата на норвежеца бе подкрепяна от САЩ и Германия. През седмицата британският премиер Дейвид Камерън също официално обяви, че страната му застава зад Столтенберг.

Ракетата, изстреляла Столтенберг до върха в НАТО, е Ангела Меркел, смятат норвежки анализатори. Именно германският канцлер издигна кандидатурата на лидера на норвежката Работническа партия. Фактът, че влиятелна фигура от десноцентристкия блок в Европа подкрепя кандидат на левицата, говори красноречиво за качествата на Столтенберг.

“Неговите връзки на държавно ниво са изключително важни”, коментира професорът по политически науки в Университета на Осло Бернт Аардал пред местното издание “Локал”. “От дълго време той поддържа близки отношения с Ангела Меркел, двамата се разбират. Отношенията на Столтенберг с американския президент Барак Обама също изглеждат сърдечни и доста близки”, смята Аардал.

55-годишният Йенс Столтенберг е от известна норвежка политическа фамилия. Роден е на 16 март 1959 година в Осло. Баща му Торвалд Столтенберг е изтъкнат политик от Работническата партия, бил е външен и военен министър на страната. Между 1960 и 1963 г. той е посланик в бивша Югославия, така че

синът му Йенс

известно време

живее на

Балканите

Освен това бащата Столтенберг по-късно е назначен едновременно за върховен комисар на ООН за бежанците и за специален представител на ООН за бивша Югославия. Майка му Карин пък е генетик по образование. Служи като държавен секретар в няколко правителства през 80-те години на миналия век.

След гимназията Йенс Столтенберг служи в армията, после завършва социална икономика в Университета на Осло. Норвежецът започва трудовата си кариера в левия в. “Арбайдербладет” като журналист, захваща се и с политика. През 1990 г. е избран за лидер на Младежкия работнически съюз, а по-късно и за лидер на градската организация на Работническата партия в Осло.

За първи път Столтенберг става министър през 1993 г. в кабинета на премиерката Гру Харлем Брундтланд. Тя го назначава за министър на търговията и енергeтиката, а по-късно и за финансов министър.

Столтенберг 2 пъти е премиер на Норвегия. Първия път оглавява кабинета на 40-годишна възраст през март 2000 г. и остава на поста до октомври 2001 г. По-късно, през 2002 г., оглавява норвежката Работническа партия. През 2005 г. тя печели изборите в страната и Столтенберг отново става премиер, като ръководи страната до 2013 година.

Кабинетът на Столтенберг затяга мерките срещу имигрантите заради заплахата от престъпност и тероризъм, реорганизира здравеопазването. Наблюдатели отдават заслуженото на икономиста Столтенберг, смятан за изключително прагматичен политик. Той успява да преведе успешно страната през глобалната финансова криза без тежки последствия за населението, като правителството използва значителните спестявания от държавните приходи от продажбите на петрол, за да подпомага покупателната способност и да държи ниско нивото на безработицата. През 2010 г. след близо 40 години спорове кабинетът на Столтенберг подписа споразумение с руския президент Дмитрий Медведев за границата между двете страни в Баренцово море.

Светът научи колко талантлив оратор е Столтенберг през 2011 г. На 22 юли същата година Норвегия преживя една от най-големите си трагедии, когато нацистът Андерш Брайвик изби над 70 души, повечето от които младежи, в два атентата в Осло и на остров Ютея. В този момент премиерът Столтенберг прояви лидерство, като

призова хората

“да отговорят

на омразата

с любов”,

една много по-различна реакция от тази на американските власти след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Достойното му поведение в критичните дни след убийствата помогна на норвежците да излязат от шока, признават опонентите на експремиера.

Столтенберг е един от най-харесваните политици в страната, добронамерен и естествен в отношенията си с хората. Показателно е, че той напуска властта с почти същия рейтинг, с който е влязъл.

В изявите си като премиер Столтенберг отива доста далеч от пацифистките идеи. През 2001 г., след атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк той публично обявява подкрепата си за войната на САЩ против терора, като заявява, че “в наш интерес също е да отвърнем на тези атаки”. Той подкрепя решението норвежки войски да се бият в Афганистан и

изпраща

норвежки

изтребители

да помагат на

бунтовниците

в Либия

по време на гражданската война там. Докато е премиер, постоянно увеличава разходите на Норвегия за отбрана, като страната излиза на едно от водещите места по военни разходи на глава от населението.

Столтенберг е спортна натура и обича ски бягането. През декември 2011 г. на минус 40 градуса той кара ски на Южния полюс и държи реч в чест на подвига на полярния изследовател Руал Амундсен, който преди 100 г. първи стигна Южния полюс.

Съпругата на Столтенберг - Ингрид Шулеруд, е дипломат. Синът им Алекс следва китайска филология в Шанхай, а дъщерята Анне учи пеене в Копенхаген.

Като премиер Столтенберг избра необичаен подход за общуване с народа м.г. Той

прекарал половин

ден зад волана

на такси,

превозвайки

клиенти

из Осло. Провел експеримента си през юни, но съобщи за него едва през август чрез социалните мрежи. В таксито, което управлявал, била монтирана скрита камера, записите от която бяха публикувани в профилите на премиера в туитър, фейсбук и в ютюб. По-късно избухна скандал, като партията на премиера призна, че част от пътниците в таксито били избрани с кастинг и били платени.

В Норвегия отдавна вървяха спекулации, че Столтенберг ще се откаже от лидерския пост в партията си заради възможността да оглави НАТО. Наблюдателите го смятат за един от най-подходящите хора за този пост, като му предричат бляскава международна кариера. Това обаче със сигурност ще е удар за неговата Работническа партия в страната.