Естрадните певици - любими снахи на Политбюро

https://www.24chasa.bg/Article/386710 www.24chasa.bg
Карадочева има един син от брака си с Димитър Аврамов, който носи името на дядо си Лъчезар.

Три от най-големите естрадни звезди по времето на социализма се омъжиха за синовете на членове и кандидат-членове на Политбюро на ЦК на БКП. Йорданка Христова си избра Георги Стоичков, Богдана Карадочева пристана на Димитър Аврамов, Лили Иванова заобича Янчо Таков.

И трите брака се разпаднаха. От което обаче певческата кариера на естрадните прими не пострада ни най-малко.

Интересно, ако тогава имаше чалга и певици със силиконови бомби, дали някои от комунистическите принцове щеше да поиска ръката на някоя от тях? За 20 години преход и чалга нито един от синовете на изредилите се на властта демократи, социалисти и царисти не сключи брак с фолкзвезда.

Димитър Аврамов
Димитър Аврамов

Богдана е бивша снаха на Лъчезар Аврамов

Захари Георгиев (вдясно) не обичал да говори за родствената си връзка с Дража Вълчева...
Захари Георгиев (вдясно) не обичал да говори за родствената си връзка с Дража Вълчева...

Лъчезар Аврамов е бил министър на икономиката, вицепремиер на България, секретар на ЦК и кандидат-член на Политбюро на БКП. През 1971 г. Живков го разжалва от всички постове заради подкрепата на Аврамев за фирма "Тексим", създадена от Георги Найденов. Тя е първият опит да се даде шанс на частната инициатива в България.

Дража Вълчева
Дража Вълчева

Аврамов има невероятна съдба. Едва 16 г. пристига нелегално в Москва. Там вече е баща му, големият комунист Аврам Стоянов. Завършва средно училище с отличие и се записва студент в Енергетичния институт. Сближава се с дъщерята на Клемент Готвалд - Марта.

Естрадните певици - любими снахи на Политбюро

На 18.9.1941 г. идва нелегално с една от парашутните групи, в която е и Стойо Неделчев-Чочоолу, за чиято история бе заснет филмът "Осмият". Почти всички парашутисти и подводничари са заловени и разстреляни. Аврамов също е арестуван, но непълнолетието му го спасява от смъртна присъда.

Михаил Мирчев не взе фамилията на баща си, но го наследи в професията.
Михаил Мирчев не взе фамилията на баща си, но го наследи в професията.

През септември 1945 г. в Радомир Лъчезар Аврамов се запознава с актрисата от Военния театър Иванка Димитрова. Той е помощник-командир на Втори гвардейски полк, а тя гостува на войниците с рецитал по стихове на Вапцаров. Осъдена в процеса срещу ЦК на БКП, Иванка Димитрова лежи в концлагера "Гонда вода" заедно с майката на Лъчезар Аврамов, но тогава не подозира, че тя ще е нейната бъдеща свекърва.

Стоян Михайлов
Стоян Михайлов

Иванка и Лъчезар се женят през 1946 г., кумува им актрисата Кунка Баева. По това време той е на работа в ЦК на РМС, а от 1950 до 1955 г. е първи секретар на ЦК на ДСНМ. И оттук кариерата му тръгва нагоре.

Йорданка Христова с любимия си вестник
СНИМКИ:
Йорданка Христова с любимия си вестник СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Лъчезар и Иванка имат двама синове. Димитър Аврамов завършва икономика в България и режисура във Франция и е в първия екип на "Всяка неделя". Бил женен за певицата Богдана Карадочева. От брака си имат син, който носи името на дядо си Лъчезар. След развода им той израства в артистичното семейство на Богдана и композитора Стефан Димитров.

Григор Стоичков
Григор Стоичков

Лъчезар наследява професията на баща си. Едва 17-годишен е приет режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Владислав Икономов. Младият Аврамов беше режисьор на предаването "Пътеводител на историческия стопаджия" по БНТ. Двамата с баща си сега режисират предаването "БНТ представя" - за най-добрите български филми.
Димитър Аврамов е женен за Росица, монтажистка в БНТ.

Йордан Йотов
Йордан Йотов

С една година по-големият брат Александър също завършва икономика в България и след това дипломация в Московския институт по международни отношения. Работи в МВнР, до идването на Стоян Ганев като министър. Сега е в телекомуникационна фирма.

Георги Йорданов
Георги Йорданов

Дража Вълчева е леля на Захари Георгиев

Дража Вълчева, някогашен първи секретар на ОК на БКП в Пловдив, се пада леля на сегашния соцлидер там Захари Георгиев. Той е женен за дъщерята на нейната сестра.
През 70-те години на миналия век Дража, както всички я наричаха, направи шеметна кариера: стана министър на образованието и просветата и кандидат-член на Политбюро.
Според слуховете това се дължало на близостта й с Тодор Живков. Тогава на Радой Ралин приписаха епиграмата, според която Вълчева казала на Людмила Живкова:
"Аз съм Дража и пред бащата важа."

След промените в края на 1989 г. тръгна слух, че е отишла да живее във Виена с цялото си семейство.

Истината е, че бившата елитна дама на социализма си е в София. В столицата живее и единствената й дъщеря.

Социолози са и двете деца на Стоян Михайлов

Стоян Михайлов беше секретар на ЦК на БКП точно 10 години - от 1978-а до 1988 г. Отстранен е заради критични изказвания - противопоставя се на Тодор Живков на един от пленумите на ЦК на партията, където иска оставката на Първия.

По образование той е социолог, близък сътрудник на проф. Живко Ошавков от 1956 г. до смъртта му. Съосновател и един от ръководителите на Института по социология при БАН, където през 1970 г. става професор, от 1984 г. и член-кореспондент. Дългогодишен преподавател в Софийския университет. Бил е и главен редактор на сп. "Социологически проблеми".

Стоян Михайлов има син и дъщеря. Михаил избира името на прадядо си за фамилно - Мирчев. Може би за да избяга от сянката на известния си баща, чиято професия наследява. Завършва философия и социология в СУ. 14 г. работи в Института за младежта. От 1993 г. е собственик на агенцията за социологически проучвания и анализи АССА-М. Доцент по социология в БСУ и УНСС (2005). Доктор на социологическите науки от 2009 г.

Сестра му Петя също е социолог, преподава в СУ.

Григор Стоичков с присъда за Чернобил

Григор Стоичков е роден на 2 февруари 1926 г. в с. Горна Малина, Софийско. Член на БКП от 1945 г. Стига само до кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, въпреки че е един от приближените до Живков. Все пак Първия го е ползвал като "френски ключ", който става за всякъде: бил е министър на транспорта, на строежите и архитектурата, на строителството и селищното устройство, на земеделието, зам.-председател на МС, народен представител.

След 10 ноември 1989 г. по процеса за аварията в Чернобил и последиците за България е осъден на две години затвор. Днес живее във вилата си в Бояна, където е съсед на Станишеви.

Григор Стоичков е баща на двама сина. Приятелите им по онова време ги определят като добри и свестни момчета. По-големият - Георги, е архитект, Бил е женен за естрадната певица Йорданка Христова. Вече е покойник.

Според столичен седмичник Венко, втория син на Стоичков, имал за съпруга Таня, дъщеря на командир на отряд в БГА "Балкан". Сега са разведени.

Венко живее близо до Самоков и доколкото знам работи на бензиностанция, каза бившата Григор-Стоичкова снаха Йорданка Христова, която намерихме чак в Сан Диего, Калифорния.

Според приятели на Венко Стоичков през 80-те години на миналия век и той карал "Мазда", която баща му купил за 8000 лв. На пазара японската кола струвала 62 000 лв. Тогава всички най-големи соцдържавници зарадваха наследниците си с такива коли. С мазда жестоко катастрофира по-малката дъщеря на Петър Дюлгеров - кандидат-член на Политбюро и председатал на профсъюзите.

Чедата на Йотов без работа?

Професорът по история на БКП и главен редактор на в. "Работническо дело" (1979-1989 г.) изненадващо бе издигнат за член на Политбюро през 1984 г. През 1986 г. става и секретар на ЦК на БКП. Става един от най-близките хора на Тодор Живков. Свързва ги и "бойната им дружба" от отряда "Чавдар".

След 10 ноември е изключен от БКП и уволнен от всичките заемани постове.
Йордан Йотов е член на РМС от 1937 г. и на БКП от 1944 г. За антифашистка дейност е изключен от гимназията, арестуван многократно и интерниран.
Партизанин в бригада "Чавдар" от април 1944 г., става политкомисар на чета, после и на батальон.

Завършва Юридическия факултет на Софийския университет. После работи като асистент по марксизъм-ленинизъм. След аспирантура в Московския университет е научен сътрудник. Става и заместник-директор на Института по история на БКП (1969-1977 г.). Йордан Йотов е и професор, доктор на историческите науки и член-кореспондент на БАН.

Йотов има два брака. Синът му Христо Йотов завършва математика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", до 10 ноември 1989 г. работи във Физико-математическия факултет на Софийския университет. Известно време след това е уволнен.

Доведената му дъщеря Боряна Петрова е работила като журналист в сп. "Антени" до спирането му през 1996 г. В последните му години е негов отговорен редактор. Седмичникът "Антени" и едноименното списание бяха издания на МВР.

Според Йотов сега и двамата са безработни заради фамилията Йотов. Никъде не ги искали, след като разбирали, че са негови наследници.

Здравко Г. Йорданов живее в РЮА

Кариерата на Георги Йорданов тръгва от Сливен, където е секратар на ГК и Окръжния комитет на БКП. На 36 години е издигнат за първи секретар на Софийския градски комитет на БКП. После Йорданов дълги години ръководеше културата в България. Беше зам.-председател на МС, председател на Съвета за духовно развитие при МС, председател на Комитета по култура, министър на културата, науката и просветата, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП от 1979 г. до 1989 г. Когато през 1988 г. Владимир Живков стана шеф на отдел "Култура" в ЦК на БКП, тръгна приказката, че Георги Йорданов е неговият личен опекун.

Той и сега често посещава културни събития и е радушно посрещан от творците от по-старото поколение.

Йорданов е баща на дъщеря и син. Росица завършва история и изкуствознание в СУ. Предстояла й защита на дисертация в Комитета за култура, но идва 10 ноември и тя е уволнена. Сега има собствена фирма за рекламна дейност.

Синът Здравко наследява професията на баща си, завършва право в СУ. Преводач е от английски език. От години работи в Република Южна Африка (РЮА).

Синът на Тодор Божинов - Илия, твърди, че Георги Йорданов има все още силни връзки там. Един от министрите на културата в РЮА е завършил висшето си образование в България и може би сега Здравко е под неговото крило.