Кунева играе независимо за президент

https://www.24chasa.bg/Article/388256 www.24chasa.bg

Меглена Кунева се очертава като първия кандидат за президент на предстоящите избори догодина. Бившият еврокомисар обяви, че се отказва от предложената й административна работа в Европейската комисия, защото иска да се занимава с политика.

“Виждам своята роля да продължа да работя като политик. Искам да имам свободата и енергията да посвещавам знанията си за по-добра България, за по-добра Европа”, заяви Кунева в специално обръщение в събота. Засега обяче тя отказва да разкрие какво ще бъде политическото й място у нас.

От партията й НДСВ побързаха да заявят, че тя ще бъде номинацията им за “Дондуков” 2. Пред БНР лидерката на движението Христина Христова обяви, че Кунева може да е кандидат за президент на жълтите. Номинацията й все още не е официално обсъждана в партията, но тя е “лице на НДСВ и национален капитал”, подчерта Христова. Тя спряга името на бившата еврокомисарка като кандидат за държавен глава от първия ден, в който наследи партийния трон от царя. Тогава обаче Кунева категорично отхвърли идеята.

МЕГЛЕНА КУНЕВА
МЕГЛЕНА КУНЕВА

Според запознати и сега перспективата да разчита само на партийна подкрепа не й се вижда удачна. Още повече че като водач на листата на НДСВ на европейските избори Кунева вече се увери, че личният й рейтинг е по-голям от този на партията.

Приближени да бившия еврокомисар твърдят, че ако тръгне на битка за президентския пост, тя ще го стори като независим кандидат или с подкрепата на широка коалиция. На този етап обаче било рано да се мисли печеливша стратегия.

Кунева предпочитала да продължи работата си по европейски проекти и да има време да разговаря с останалите ключови български политици. Когато реши да не я номинира за нов мандат в Европейската комисия, премиерът Бойко Борисов подчерта, че цени Кунева като професионалист, но за нея има и други възможности да е полезна на България. Основният й недостатък бил, че е знаела със сигурност колко е пагубно за страната управлението на тройната коалиция, но не направила нищо. Самата Кунева обаче винаги е подчертавала регламента на работа на ЕК, който не позволява на комисарите да проявяват по-специално отношение към издигналите ги държави.

Дали обаче двамата ще преодолеят различията си и ще играят в един отбор? Кунева идеално би паснала на пазения за Кристалина Георгиева вицепремиерски пост в кабинета, който все още е вакантен. Борисов не крие, че иска още един заместник, който да наблюдава усвояването на европейските фондове, за да разтовари малко Симеон Дянков. Премиерът дори проведе преговори с макроикономиста Илиян Михов, но не го назначи заради вдигнатия шум около спорните му идеи за валутния борд.

Правителствени източници обаче твърдят, че Борисов трудно би се решил да пусне Кунева в кабинета си. Той бил разочарован от атаката в Брюксел срещу посочения от него кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Острие на кампанията стана евродепутатката от НДСВ Антония Първанова, но в ГЕРБ се говори, че тя не е действала без съгласието на първия ни комисар.

Намирането на престижен пост на Кунева обаче е задължително условие, ако Борисов иска да премести работното си място в президентството или поне да го повери на свой доверен човек. Преди да стане премиер, той не криеше, че повече харесва ролята на върховния главнокомандващ. Сега обаче пази мълчание по въпроса дали ще се кандидатира за президент.

Възможно е Борисов да изненада всички, като реализира заканите си за предсрочни парламентарни избори. Той многократно е заявявал, че няма проблем отново да се яви на състезание и да бие всички. Така че за него ще е добре да има избори 2 в 1 догодина, а защо не и 3 в 1.

От НДСВ предлагат президентските и местните избори догодина да се проведат заедно. Формулата 2 в 1 бе лансирана от жълтите и за предишните парламентарни и европейски избори, но коалиционните партньори не я подкрепиха, напомни лидерката Христина Христова. Според нея обаче гражданското общество вече показва зрелост и управляващите трябва да възприемат съчетаването на избори, които се провеждат през по-малко от 6 месеца.

НДСВ се надява да увеличи подкрепата си чрез Кунева. Освен висок рейтинг тя не е забърквана в скандали. “Не се е включвала в калните пехливански междупартийни борби”, както шеговито обясни неин фен.

“Би било чест Кунева да е наш кандидат, но този въпрос още не е обсъждан. Дотогава има 1,5 г. и тепърва ще се мисли”, коментира вчера Милен Велчев.

Кунева би била много силен кандидат поради доказания си европейски профил и конкурентоспособност в национален план, каза евродепутатът Станимир Илчев. “Издигането й би могло да внесе известна интрига в светлината на малко банализираната сегашна представа за предопределеност на президентските избори догодина. Последното може да се приеме и като вероятност сериозно да бъде разбъркан един пъзел, който някои бързат да сглобят и заключат прекалено рано”, допълни той.

Поздравявам Меглена за избора й да се върне в България, заяви пък Даниел Вълчев. “В България има немалко хора, които не разчитат за всичко на държавата, а вярват, че с труда си, с таланта си, с образованието си, могат да постигнат успех и за себе си, и за страната си. И съм сигурен, че през следващите години тези хора ще имат силно политическо представителство. Мисля, че им го дължим”, добави той.

Колкото и ласкави да са коментарите за Кунева от страна на НДСВ, истината е, че всяко спрягане на името й за един или друг пост досега винаги е било без нейно съгласие. Може би затова една от схемите, които чертаят приближени до Кунева, е тя да се яви на президентските избори като независим кандидат, подкрепена както от НДСВ, така и от ГЕРБ. Ако Борисов подкрепи Кунева, той ще посочи кандидатът й за вицепрезидент.

Другите партии още мълчат

Парламентарните партии, които имат шанс да излъчат сериозен кандидат за президент, все още мълчат. Вляво само Цвятко Цветков лансира публично името на лидера на БСП Сергей Станишев.

Президентът обаче охлади надеждите на привържениците на подобна идея. Пред Дарик радио Първанов заяви, че има формални пречки Станишев да се кандидатира. По конституция президентът може да е само български гражданин по рождение, а лидерът на БСП се е появил на бял свят в Украйна.

Освен Бойко Борисов в ГЕРБ биха се радвали да видят на президентския пост вътрешния министър Цветан Цветанов и столичната кметица Йорданка Фандъкова.

На фона на вътрешните си проблеми сините се сещат само за успешния си президент Петър Стоянов. (24часа)

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА, ПАВЛИНА ТРИФОНОВА