Срещу ракетите - санкции или щит?

https://www.24chasa.bg/Article/388389 www.24chasa.bg

НАПОСЛЕДЪК се водят два паралелни дебата в Европа - единият за налагане на санкции на Иран, а другият - за изграждане на противоракетен щит, който да предпазва от евентуални ракетни или ядрени нападения.

Иран развива с пълна скорост две високотехнологични програми.

Едната е за обогатяване на уран, а другата е за ракетостроене, като обсегът на действие на ракетите непрекъснато се увеличава.

СОЛОМОН ПАСИ
СОЛОМОН ПАСИ

Както се вижда от схемата долу, ракетите биха могли да стигат до територията на България. В перспектива евентуално може да поразяват и цели в сърцето на Европа.

Ако двете програми - ядрената и ракетната, се обединят, резултатът може да се окаже катастрофален за Европа. Макар че мнозина погрешно наричат щита американски. Истината е, че тези ракети все още не биха могли да долетят до Америка.

Затова противоракетният щит, който трябва да бъде изграден до около 2015-2016 г., е единственото разумно противодействие срещу тази потенциална опасност.

Светът се заблуждава, че санкциите срещу Иран могат да помогнат. Ако проследим историята на международните санкции през последните 30-50 г., ще видим, че те не дадоха в нито един от случаите желания резултат.

Точно затова и Европа, и НАТО трябва да са подготвени с реална защита срещу реалните опасности.

СОЛОМОН ПАСИ, бивш външен министър

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Облакът и неговите предимства

    Облакът и неговите предимства

    В обозримо бъдеще българските ученици ще разполагат с почти 10 000 урока в дигитален формат. Това ще им даде няколко предимства. Първо, така ще имат достъп до систематизирани знания. Така, вместо да търсят в интернет напосоки всякакъв вид информация, да губят време, за да я вкарат в някакви логични рамки
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър