Срещу ракетите - санкции или щит?

https://www.24chasa.bg/Article/388389 www.24chasa.bg

НАПОСЛЕДЪК се водят два паралелни дебата в Европа - единият за налагане на санкции на Иран, а другият - за изграждане на противоракетен щит, който да предпазва от евентуални ракетни или ядрени нападения.

Иран развива с пълна скорост две високотехнологични програми.

Едната е за обогатяване на уран, а другата е за ракетостроене, като обсегът на действие на ракетите непрекъснато се увеличава.

СОЛОМОН ПАСИ
СОЛОМОН ПАСИ

Както се вижда от схемата долу, ракетите биха могли да стигат до територията на България. В перспектива евентуално може да поразяват и цели в сърцето на Европа.

Ако двете програми - ядрената и ракетната, се обединят, резултатът може да се окаже катастрофален за Европа. Макар че мнозина погрешно наричат щита американски. Истината е, че тези ракети все още не биха могли да долетят до Америка.

Затова противоракетният щит, който трябва да бъде изграден до около 2015-2016 г., е единственото разумно противодействие срещу тази потенциална опасност.

Светът се заблуждава, че санкциите срещу Иран могат да помогнат. Ако проследим историята на международните санкции през последните 30-50 г., ще видим, че те не дадоха в нито един от случаите желания резултат.

Точно затова и Европа, и НАТО трябва да са подготвени с реална защита срещу реалните опасности.

СОЛОМОН ПАСИ, бивш външен министър

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо