Срещу ракетите - санкции или щит?

https://www.24chasa.bg/Article/388389 www.24chasa.bg

НАПОСЛЕДЪК се водят два паралелни дебата в Европа - единият за налагане на санкции на Иран, а другият - за изграждане на противоракетен щит, който да предпазва от евентуални ракетни или ядрени нападения.

Иран развива с пълна скорост две високотехнологични програми.

Едната е за обогатяване на уран, а другата е за ракетостроене, като обсегът на действие на ракетите непрекъснато се увеличава.

СОЛОМОН ПАСИ
СОЛОМОН ПАСИ

Както се вижда от схемата долу, ракетите биха могли да стигат до територията на България. В перспектива евентуално може да поразяват и цели в сърцето на Европа.

Ако двете програми - ядрената и ракетната, се обединят, резултатът може да се окаже катастрофален за Европа. Макар че мнозина погрешно наричат щита американски. Истината е, че тези ракети все още не биха могли да долетят до Америка.

Затова противоракетният щит, който трябва да бъде изграден до около 2015-2016 г., е единственото разумно противодействие срещу тази потенциална опасност.

Светът се заблуждава, че санкциите срещу Иран могат да помогнат. Ако проследим историята на международните санкции през последните 30-50 г., ще видим, че те не дадоха в нито един от случаите желания резултат.

Точно затова и Европа, и НАТО трябва да са подготвени с реална защита срещу реалните опасности.

СОЛОМОН ПАСИ, бивш външен министър

  • Важно е колко струва един вот, но по-важно е какво ще стане след него

    Важно е колко струва един вот, но по-важно е какво ще стане след него

    Върви спор колко милиона струват парламентарните избори - първия път били по-малко, а втория още по-малко. За третия път още не се спори, но както е тръгнало, и това време ще дойде. Както каза президентът по този повод - “корупцията ни е много по-скъпа от едни избори”, така че опитите трябва да продължат
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар