Барети арестуват мафиоти във всеки град

https://www.24chasa.bg/Article/388400 www.24chasa.bg
Маскирани барети задържат заподозрени. Скоро такива специализирани полицаи ще има във всяка областна дирекция на МВР.

Барети от специализирания отряд за борба с тероризма ще обучат служители във всяка областна дирекция на МВР в страната как да извършват най-ефективно арести на по-сериозни организирани престъпни групи.

Това съобщи в интервю за в. "24 часа" главният секретар на МВР Калин Георгиев. Миниотрядите от командоси ще се включват при всички големи операции срещу мафията у нас. Всекидневно притесняваме някого от списъка на 300-те най-сериозни бандити в България, казва още главният секретар. Много от потърпевшите от Октопода бизнесмени искали да се срещнат лично с главния комисар или вътрешния министър, за да се уверят, че разследването е истинско.

- Главен комисар Георгиев, събрахте ли достатъчно доказателства срещу всички пипала на Октопода?

СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА
СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

- Всяка една връзка на лицата, свързани с разработката и с делото "Октопод", се проверяват. Достатъчността на доказателствата се преценява от други хора, извън изпълнителната власт, ние работим много активно по въпроса.

- От седем арестувани при акция "Октопод" 5-има бяха пуснати, двама останаха в ареста, има ли опасност те да влияят на свидетелите?

- Винаги съществува такава опасност. Ние сме взели необходимите мерки да осигурим спокойствието и сигурността на свидетелите. Факт е, че никой от тях не се е отказал или не е променил показанията си.

- Магистратите от Софийския апелативен съд казаха, че не е взето необходимото разрешение за обиск в дома на братята Стоянови, така ли е?

- Действията на служителите от МВР по досъдебното производство се ръководят от прокуратурата. Всички указания на прокуратурата и преките разпореждания на наблюдаващия прокурор, са изпълнени.

- Ясно ли е вече за колко полицаи има данни, че са свързани с Октопода?

- Трябва да конкретизираме с кой октопод, защото октоподи - много. Всички служители на МВР, за които имаме данни, че са влезли в престъпни връзки, схеми и комбинации, се разследват от "Вътрешна сигурност" - "санитарите на министерството", които помагат на политическото и професионалното ръководство да "разчиства къщичката".

- Питате кой октопод, това значи ли, че освен бандата, ръководена от Алексей Петров, има и други толкова сериозни престъпни групировки, които да са се срастнали с властта на различни нива?

- Вероятно има. Когато казах, че МВР 20 години е било убивано, това предполага, че през всичките тези години са създавани условия и предпоставки за такива сраствания. Затова оперативните служби работят. Мисля, че последните проучвания за авторитета на различните институции, сред които е МВР, показват, че ние се справяме добре.

- Продължават ли да се обаждат бизнесмени, които са потърпевши от групата на Алексей Петров?

- Да, хубавото е, че хората вече не се страхуват да говорят.

- Те споделят ли с вас, че и преди са се оплаквали, но нищо не се е правело?

- Имало е много случаи, когато техните жалби са се оказвали "гласове в пустиня". Сезирали са различни държавни органи - полиция, прокуратура, Комисията за контрол на застрахователната дейност... и като резултат винаги са получавали безмълвие. Ние сега ще проверим и ще разровим всички стари дела. И доколкото сроковете и процесът ни позволяват, ще вземем мерки това, което се е случвало, да бъде извадено на бял свят. Ще се опитаме да поправим това, което е поправимо. Наясно сме обаче, че няма да заличим болката в душите на хората и усещането им за липса на държавност, което е натрупано през всичките тези години.

- Кои са най-страшните факти от разказите на пострадалите от Октопода?

- Ще ви е трудно да си представите какво е усещането да слушаш един отруден човек, чиито ръце са напукани от работа и на когото всичко е било отнето. Изключително тягостно е да видиш сълзите в очите на един суров мъж, който плаче за нереализирания си живот, за смъртта на жена си и за всички останали злини, причинени му от хората, за които говорим.

- Защо нищо не се е случвало с жалбите, които в годините изнудваните бизнесмени са подавали срещу хората, част от т.нар. Октопод?

- По-скоро са се случвали други неща. Оказва се, че е имало ситуации, в които вместо да бъде извършена проверка срещу този, който е изнудвал, се е проверявал жалбоподателят. В момента е в ход проверка от страна на МВР и прокуратурата за причините, довели до тези действия.

- Пострадалите чувстват ли се наистина убедени, че този път хората, които са ги тормозили, ще си получат заслуженото?

- Не случайно тези хора се обаждат на министъра или на мен. Те казват: аз искам да се видя с вицепремиера или с главния секретар. Идват в МВР и казват: "Искаме да говорим с вас, да ви погледнем в очите и да видим доколко нещата са истински. Искаме да видим вашата убеденост, вашето желание този път да помогнете и нещата да се случат." Фактът, че вече има толкова хора, които разказват, е показателен. Той показва, че една от целите, които сме си поставили - да върнем доверието на обществото не само към МВР, а към правоохранителната система - се реализира. За съжаление, вече придобих повече популярност, отколкото бих искал да имам. Хората ме разпознават по улиците. Често ме спират и казват

“Браво, момчета!, "Пазете се!, Останете живи!", Естествено, има и много скептици, но това е нормално в демократичното общество, в което живеем.

- Успявате ли да отвоювате държавата от мафията?

- На война сме. Мисля, че постигнахме един добър синхрон между службите в МВР и останалите правоохранителни органи. Това е добра предпоставка да започне отвоюването на държавата от мафията. С действията си по операциите "Наглите" и "Октопод", с реализациите, които извършваме по линия на наркотрафик, детска порнография, злоупотреби с фондове на ЕС и много други показваме, че има държава. Защото досега държавата като че ли стоеше малко встрани от случващото се. Правели са се много неща, но хаотично, откъслечно, "на парче".

- В последните месеци използвате баретите при всяко по-сериозно задържане на бандити, налага ли се отрядът за борба с тероризма да се бори с организираната престъпност?

- Аз не сепритеснявам да ползвам баретите. Това е едно от най-добре подготвените поделения на МВР, а също така - едно от най-скъпо струващите на системата. Момчетата там са с уникална подготовка, много са добри. Те работят заедно с групите за задържане в Криминална полиция, ГДБОП и СДВР. Всички са много добре подготвени и най-важното - вече си говорят. Преди работеха поотделно, сега работят на едни честоти, тренират по един и същи начин, имат едни и същи методи на действие.

Решили сме да мултиплицираме опита на баретите във вички тактически звена към областните дирекции на МВР в страната. В момента някои от групите, които не са щатно обособени, имат нужда от специална допълнителна подготовка.

- Тоест ще направите нещо като мини-отряди на баретите в цялата страна?

- Идеята ни е във всички областни дирекции на МВР да има група служители, които да са специално обучени. Нашите високоподготвени професионалисти в СОБТ са разработили методика за работа им. Предстои обучение. Това пак е част от комплексния подход. Аз като човек, който идва от провинцията, мога да си позволя да кажа, че е крайно време да се извади "провинциализмът" от работата на МВР и да се стопят "информационните острови" между службите. Давам за пример ДАНС и МВР - нямаме тайни един от друг.

- Намалихте ли списъка с 300-те най-опасни бандити у нас, които са на свобода и тормозят обществото?

- Работим по въпроса, всеки ден има реализации.

- Ще успеете ли до края на годината да се справите с тези престъпници, какъвто ангажимент бе поет от главния прокурор Борис Велчев?

- Работата ни по тези лица е свързана не само с прибирането им "на топло", но и с лишаването им от финансови потоци, с обезкървяването на престъпните им организации, с разбиването на престъпните им схеми. Естествено, би било чудесно да успеем да съберем преки доказателства за престъпленията им, но формите за доказване на такава дейност на лидери на престъпни групи са малко по-сложни.

Всеки ден преглеждам списъка на тези хора и доста от тях вече са в ареста, добре вървим. Отбелязам си в таблица с три вида кръстчета - червено, зелено и жълто. Червеното кръстче е за тези, които са с мярка за неотклонение "задържане под стража" или са осъдени. Зеленото - за тези, срещу които е образувано досъдебно производство и то предстои да бъде реализирано. Жълтото кръстче е срещу тези, които са профилактирани под една или друга форма. Задържани са за 24 ч., било им е нехубаво.

- Колко често слагате такива кръстчета в списъка?

- Всеки ден с малки изключения. Незабавно щом дойде справка при мен за извършена операция. Ако цветът или липсата на кръстчето не ми харесат, следва позвъняване до съответния директор, който трябва да си направи изводите.

CV

Роден на 1 юни 1969 г. в Пловдив.

Магистър по руска филология от Пловдивския университет.

Преминал е обучение в Националната академия на ФБР, САЩ. Постъпва в системата на МВРпрез 1996 г.

През юни 2002 г. е назначен за шеф на антимафиотите в Пловдив.

От 2008 г. става директор на Главна дирекция “Криминална полиция”.

На 14 август 2009 г. президентът издаде указ за назначаването му за генерален комисар на МВР.

Женен, има син.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    Заради малките суми от частните пенсионни фондове, които ще получават първите пенсионери от есента на следващата година, хората очакват някаква смислена промяна, която да е в тяхна полза. Обсъждат се различни варианти, от бизнеса също има идеи как да стане това, за да не се ощетяват близо 200 000 жени
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя