Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин

https://www.24chasa.bg/Article/388455 Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин www.24chasa.bg
В сайтове може да се намерят десетки обяви за продажба на тютюн за свиване на цигари. Средната цена е 30 лв./кг.

Освен цигари в интернет вече нелегално се предлага и тютюн за ръчно свиване. В обявите цените започват от 20 и стигат до 40 лв. за килограм. Докато пакетите от 50 грама в магазините струват между 9 и 15 лв., сочи регистърът на тютюневите изделия. Така излиза, че в нета цената е 10 пъти по-ниска от официалната.

Според продавачи тютюнът е обработен. В една от обявите е посочено, че е фабрично преработен и е смес от два сорта - “Вирджиния” и ”Басма”. 1 кг стига за свиване наоколо 2000 цигари.

Най-често продажбите стават чрез скайпа или заявка по и-мейл. Има обаче и хора, посочили мобилни номера. "24 часа" позвъни вчера на няколко, но повечето не вдигаха. Продавач от Пловдив пък увери, че е пласирал вече цялото си количество тютюн, а обявата стояла в нета от месеци. Офертите са с податели основно от райони с работещи и закрити преработвателни фабрики -Плевен, Шумен, Кърджали, Пловдив, София, Павликени, Ловеч, Айтос. Най-вероятно някои от количествата тръгват оттам. В едно от съобщенията обаче е посочено, че суровината е лично производство. В повечето случаи подателите имат готовност за доставки в цялата страна.

Най-старите обяви са от есента на миналата година. Най-пресните - от събота. При някои е посочено, че са валидни до 2011 г.

Заведения като това в Мадрид са пред фалит. Надписът на витрината е “Помещение без тютюнев дим”. СНИМКА: В. “ЕЛ МУНДО”

Освен в сайтове за продажби предприемчиви търговци търсят клиенти и във форумите.

От пет години насам в абсолютно всички покрити заведения в Италия пушенето е забранено. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-актуалната и често повтаряща се цена е 30 лв. за кг. Най-високата е 55 лв. Човек от Шумен пък оферира ароматизирана "Вирджиния" в пакети от 200 и 500 грама за съответно 12 и 15 лв.

Други търговци предпочитат стойността да се определи по договаряне. Някои са готови и на отстъпки при заявка на по-големи количества.

Бизнесът с нелегален тютюн в нета се разраства и заради по-високите цени на продавания в магазините след вдигането на акциза. Фабриките вече регистрират нови цени, с около 3-4 лв. по-високи. Пакети от 50 г, които досега бяха 10 лв., вече струват 14 лв. (24часа)

Контрабандата скача с 10% на месец

Легалният цигарен бизнес губи до 10% от оборотите си всеки месец. Всяка втора цигара е нелегална. В погранични райони делът стига до 70%. Има цели села, които отказват да купуват цигари с бандерол.

Стряскащата статистика съобщи шефът на Асоциацията на производители и търговци на цигари Христо Лачев.Той сметна, че тази година хазната ще изгуби 600- 800 млн. лв. от акциз.

Скокът на акциза не е намалил пушачите, а търсенето на цигари с бандерол, смята Лачев. Кутии със стар бандерол щяло да има чак до май.

Асоциацията иска да отреже от пазара посредниците на едро, обяви Лачев. Причината е, че при дистрибуция чрез складове на едро, по която сега минават 40% от цигарите, става така, че легалните се превръщат в нелегални. Схемата била стоката да стигне до фирма фантом, която краде ДДС, след това се закрива, а цигарите, но вече без фактури се препродават като нелегални.

Нито държава, нито производители могат да следят количествата при толкова посредници, обясни Лачев. Според него над 50% от оборота на второ и трето ниво става без фактури.

Затова асоциацията предлага да се премине към пряка дистрибуция - няколко склада да снабдяват всички търговци на дребно, за да има пряк и бърз контрол. Лачев обаче поиска по- строг режим за лицензиране на търговците на едро в сравнение с дребните. Той настоява те да отчитат обороти в НАП всеки месец, да не получават разрешително, ако са свързани с лица и фирми, които имат отношение към контрабанда. От асоциацията дадоха пример с Шумен, където изпратили 2 сигнала за фирми нарушители до митниците. Нарочените обаче се пререгистрирали и новите фирми взели разрешително. Асоциацията иска и забрана на разплащания в брой над 10 хил.лв. при търговия с тютюневи изделия.

Настъпление на тютюна за пушене отчете още Лачев. Той заел 15% от пазара само за няколко месеца. Причината- акцизът за него е 50% от този за цигарите. Затова асоциацията поиска изравняване на двете ставки.

Спекулация било, че дистрибуторите на „Булгартабак” се обединяват, за да участват в приватизацията на холдинга.

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

В Испания оставиха вратички, баровете без дим фалираха

Законът срещу тютюнопушенето в Испания влезе в сила на 1 януари 2006 г. Но не изцяло. Някои негови елементи постепенно бяха въведени чак в периода между септември 2006 и януари 2007 г. Целта бе да се направи по-мек преход на местата, където дотогава пушенето бе разрешено.

Приетият преди 4 години закон забранява пушенето в метрото, във всички обществени сгради и в офисите - както държавните, така и частните.

Законът бе доста гъвкав за ресторантите, баровете и дискотеките с площ над 100 квадратни метра. На собствениците бе позволено да определят в тях зона за пушачи, но единствено при условие, че тя е отделена с пластмасова, дървена или стъклена преграда.

Колкото до заведенията с по-малка площ, собствениците им бяха оставени да изберат дали да бъдат за пушачи, или не. Почти всички избраха първия вариант, споделиха пред "24 часа" от мадридския в. "Ел Мундо". Някои предпочетоха да превърнат заведенията си в зони без тютюнев дим. Резултатът обаче бе плачевен. Много от тях, особено в центровете на Мадрид, Барселона, Валенсия и другите големи градове, или фалипаха, или бяха принудени да отменят собствените си забрани.

Тази година обаче нещата значително ще се усложнят. Тепърва предстои влизането в сила на втората част на закона. Той предвижда забрана на пушенето абсолютно във всички заведения, независимо от тяхната площ. Вероятно това ще стане през юни или по-късно, през лятото. Новата мярка най-много разгневи собствениците на големите заведения, където бяха направени зони за пушачи. Те масово недоволстват, и то с пълно основание, като изтъкват, че са били принудени да похарчат немалко пари за издигане на прегради. И само след 4 г. се оказва, че трудът им е бил напразен.

Все пак и в Испания си измислиха вратички. Улеснението идва от факта, че спазването на закона се контролира от властите в автономните области на Испания, чийто брой е цели 18. Управите на областите Мадрид, Валенсия, Ла Риоха и Балеарските острови въведоха собствени, регионални правила за прилагането на закона срещу тютюнопушенето. Работата се състоеше в определяне на по-смекчен режим на инспекции и налагане на санкции. Това от своя страна на практика доведе до неприлагане на закона в тези четири автономни провинции. Не помогна и жалбата пред Върховния съд от страна на Министерството на здравеопазването, което бе възмутено от регионалните мерки.

В действителност става дума за крещящо нарушение на закона, тъй като той се води за основен. Законът бе подкрепен единодушно от всички парламентарни партии в Испания. Това е един от малкото случаи, когато политическите сили се обединяват от една кауза. "Освен при това гласуване партиите се обединиха само в протестното шествие след атентатите на 11 март 2004 г.", коментираха от "Ел Мундо".

Законът срещу тютюнопушенето бе подкрепен дори от десноцентристката Народна партия, която вече шеста година е в опозиция. Но в три от провинциите, където управниците си отвориха вратички, на власт е именно тази партия.

Единственото успокоение за испанците и за туристите, посещаващи страната, ще бъде, че пушенето остава разрешено на откритите тераси на заведенията. Същото важи и за арените, където се провежда корида.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

За 5 г. забрана - 9 на сто спад в продажбата на цигари в Италия

Влезлият в сила преди 5 г. закон в Италия, забраняващ тютюнопушенето на всички обществени места, е един от малкото, които функционират безотказно и до днес. На 10 януари 2005 г. законът затвърди съществуващата и преди това тотална забрана за пушене в обществени заведения като училища, болници, административни служби, такситата, обществения транспорт, влаковете, чакалните на гари, пристанища и летища, в музеите, кината, театрите и др.

Той обаче въведе забрана за пушене и в баровете, ресторантите, дискотеките, клубовете, офисите, магазините, библиотеките, в промишлените и занаятчийските фирми. Законът предвижда пушенето да се извършва единствено в пространствата, означени за това в съответните заведения, ако са снабдени с климатични инсталации.

Санкциите за пушене в обществените заведения варират от 27,50 до 275 евро.

Глобата става двойна, ако нарушителят пуши в присъствие на бременни жени и деца под 12 години. Отговарящите за заведенията, където се пуши, в случай че не се спазва забраната, рискуват санкции от 220 до 2220 евро.

Въпреки че оплакването в Италия е нещо като национален спорт, а забраната за тютюнопушене рискуваше предизвикането на протести не само сред пушачите, а и сред собствениците на заведения и сред заетите в дистрибуцията и продажбата на цигари, никога досега не е правена крачка назад по отношение на закона.

В Италия преди влизането в сила на закона пушеха близо 31 на сто от мъжете и близо 17 на на сто от жените.

След първата година от влизането в сила на забраната общият процент пушачи спадна с близо 2 пункта, или от 23,8% на 22%, твърди статистическият институт. Това означава, че половин милион италианци са оставили цигарите. Този процент се затвърди до 2009 г. Едва тогава процентът пушачи нарасна с 1 пункт, стигайки 23%. Увеличението засегна поравно мъжете и жените и беше най-вече сред младите на възраст 23 - 34 години. Още на третата година от забраната здравното министерство отчете спад от 11% на инфарктите на миокарда сред хората на възраст 35-64 години и намаление от 7,9% - сред тези на възраст 65-74 години. Според експертите това е едно от най-важните последствия от забраната за т.нар. пасивни пушачи. След първата година от действието на закона спадът в продажбите на цигари достигна 5,7%.

Общият спад е от 9% за петте години на действие на забраната.

Още през първата година от действието на закона 87% от италианците декларираха, че са съгласни със забраната за пушене на обществени места, а 90% - със забраната за пушенето в барове и ресторанти.

Въпреки че първоначално собствениците на ресторанти и барове се опасяваха от спад в печалбите си заради забраната за пушене, това беше компенсирано постепенно с концентрирането им върху гастрономическия аспект.

Значителни загуби регистрираха единствено собствениците на бинго зали, много от тях дори фалираха.

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

DEVIN подари нова детска площадка на Първа английска езикова гимназия в София

На официално събитие DEVIN подари на децата от Първа английска езикова гимназия и 112 Основно училище „Стоян Заимов“ детска спортна площадка, изградена с финансовата подкрепа на компанията.

"Инвестбанк" с нов сайт и нов корпоративен слоган

"Инвестбанк" стартира новия си уеб сайт, проектиран в съответствие с корпоративния стил на финансовата институция. Обновлението на сайта представлява етап от динамичния растеж на Банката и развитието

Банка Пиреос България АД предлага промоционален потребителски кредит с нови, по-изгодни условия

Вземете своя потребителски кредит в периода 15 ноември 2016 г. до 30 декември 2016 г. и можете да спечелите! Банка Пиреос България АД представя обновения си промоционален потребителски кредит с нови

Всеки трети българин ще купи коледните подаръци по интернет

Един от всеки трима българи ще купи коледните подаръци по интернет, сочат данните на най-големия картов оператор. Вече 40% от хората пазаруват онлайн по няколко пъти на месец.

Стартира масирана проверка в цялата страна по кампания “Безопасна коледа” 2016

В първия ден на кампанията “Безопасна Коледа” Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) извърши проверки на големите

Над 170 000 кръвопреливания се правят у нас всяка година

Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост "В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам.

Шестте световни градове, които предлагат най-добрата улична храна

Най-добрият начин да се потопим в атмосферата на даден град е чрез неговите кулинарни предложения, които можем да срещнем по улиците на града, пишат от Business Insider.

Катедрата по педиатрия в Пловдив чества 70 г. с празник на дарителите

Празник на дарителите и тържествено отбелязване на 70-годишнината от основаването на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет - Пловдив,

Замърсеният въздух убива чрез рак, сърдечни болести и инсулт

Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн.

Здравното министерство готви обществена поръчка за електронен раков регистър

В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Здравната каса дава по 5 минути безплатни консултации по телефона

Личният лекар не може да откаже профилактичен преглед - по един за годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава консултации на безплатния си телефон 0800-14-800,

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изправят на съд мъж и жена, укрили близо 450 000 лв. ДДС

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“

Видео игри в офиса? Защо не

Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка,

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за