Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин

https://www.24chasa.bg/Article/388455 Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин Пуснаха тютюн в интернет, 10 пъти по-евтин www.24chasa.bg
В сайтове може да се намерят десетки обяви за продажба на тютюн за свиване на цигари. Средната цена е 30 лв./кг.

Освен цигари в интернет вече нелегално се предлага и тютюн за ръчно свиване. В обявите цените започват от 20 и стигат до 40 лв. за килограм. Докато пакетите от 50 грама в магазините струват между 9 и 15 лв., сочи регистърът на тютюневите изделия. Така излиза, че в нета цената е 10 пъти по-ниска от официалната.

Според продавачи тютюнът е обработен. В една от обявите е посочено, че е фабрично преработен и е смес от два сорта - “Вирджиния” и ”Басма”. 1 кг стига за свиване наоколо 2000 цигари.

Най-често продажбите стават чрез скайпа или заявка по и-мейл. Има обаче и хора, посочили мобилни номера. "24 часа" позвъни вчера на няколко, но повечето не вдигаха. Продавач от Пловдив пък увери, че е пласирал вече цялото си количество тютюн, а обявата стояла в нета от месеци. Офертите са с податели основно от райони с работещи и закрити преработвателни фабрики -Плевен, Шумен, Кърджали, Пловдив, София, Павликени, Ловеч, Айтос. Най-вероятно някои от количествата тръгват оттам. В едно от съобщенията обаче е посочено, че суровината е лично производство. В повечето случаи подателите имат готовност за доставки в цялата страна.

Най-старите обяви са от есента на миналата година. Най-пресните - от събота. При някои е посочено, че са валидни до 2011 г.

Освен в сайтове за продажби предприемчиви търговци търсят клиенти и във форумите.

Най-актуалната и често повтаряща се цена е 30 лв. за кг. Най-високата е 55 лв. Човек от Шумен пък оферира ароматизирана "Вирджиния" в пакети от 200 и 500 грама за съответно 12 и 15 лв.

Други търговци предпочитат стойността да се определи по договаряне. Някои са готови и на отстъпки при заявка на по-големи количества.

Бизнесът с нелегален тютюн в нета се разраства и заради по-високите цени на продавания в магазините след вдигането на акциза. Фабриките вече регистрират нови цени, с около 3-4 лв. по-високи. Пакети от 50 г, които досега бяха 10 лв., вече струват 14 лв. (24часа)

Контрабандата скача с 10% на месец

Легалният цигарен бизнес губи до 10% от оборотите си всеки месец. Всяка втора цигара е нелегална. В погранични райони делът стига до 70%. Има цели села, които отказват да купуват цигари с бандерол.

Стряскащата статистика съобщи шефът на Асоциацията на производители и търговци на цигари Христо Лачев.Той сметна, че тази година хазната ще изгуби 600- 800 млн. лв. от акциз.

Скокът на акциза не е намалил пушачите, а търсенето на цигари с бандерол, смята Лачев. Кутии със стар бандерол щяло да има чак до май.

Асоциацията иска да отреже от пазара посредниците на едро, обяви Лачев. Причината е, че при дистрибуция чрез складове на едро, по която сега минават 40% от цигарите, става така, че легалните се превръщат в нелегални. Схемата била стоката да стигне до фирма фантом, която краде ДДС, след това се закрива, а цигарите, но вече без фактури се препродават като нелегални.

Нито държава, нито производители могат да следят количествата при толкова посредници, обясни Лачев. Според него над 50% от оборота на второ и трето ниво става без фактури.

Затова асоциацията предлага да се премине към пряка дистрибуция - няколко склада да снабдяват всички търговци на дребно, за да има пряк и бърз контрол. Лачев обаче поиска по- строг режим за лицензиране на търговците на едро в сравнение с дребните. Той настоява те да отчитат обороти в НАП всеки месец, да не получават разрешително, ако са свързани с лица и фирми, които имат отношение към контрабанда. От асоциацията дадоха пример с Шумен, където изпратили 2 сигнала за фирми нарушители до митниците. Нарочените обаче се пререгистрирали и новите фирми взели разрешително. Асоциацията иска и забрана на разплащания в брой над 10 хил.лв. при търговия с тютюневи изделия.

Настъпление на тютюна за пушене отчете още Лачев. Той заел 15% от пазара само за няколко месеца. Причината- акцизът за него е 50% от този за цигарите. Затова асоциацията поиска изравняване на двете ставки.

Спекулация било, че дистрибуторите на „Булгартабак” се обединяват, за да участват в приватизацията на холдинга.

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

В Испания оставиха вратички, баровете без дим фалираха

Законът срещу тютюнопушенето в Испания влезе в сила на 1 януари 2006 г. Но не изцяло. Някои негови елементи постепенно бяха въведени чак в периода между септември 2006 и януари 2007 г. Целта бе да се направи по-мек преход на местата, където дотогава пушенето бе разрешено.

Приетият преди 4 години закон забранява пушенето в метрото, във всички обществени сгради и в офисите - както държавните, така и частните.

Законът бе доста гъвкав за ресторантите, баровете и дискотеките с площ над 100 квадратни метра. На собствениците бе позволено да определят в тях зона за пушачи, но единствено при условие, че тя е отделена с пластмасова, дървена или стъклена преграда.

Колкото до заведенията с по-малка площ, собствениците им бяха оставени да изберат дали да бъдат за пушачи, или не. Почти всички избраха първия вариант, споделиха пред "24 часа" от мадридския в. "Ел Мундо". Някои предпочетоха да превърнат заведенията си в зони без тютюнев дим. Резултатът обаче бе плачевен. Много от тях, особено в центровете на Мадрид, Барселона, Валенсия и другите големи градове, или фалипаха, или бяха принудени да отменят собствените си забрани.

Тази година обаче нещата значително ще се усложнят. Тепърва предстои влизането в сила на втората част на закона. Той предвижда забрана на пушенето абсолютно във всички заведения, независимо от тяхната площ. Вероятно това ще стане през юни или по-късно, през лятото. Новата мярка най-много разгневи собствениците на големите заведения, където бяха направени зони за пушачи. Те масово недоволстват, и то с пълно основание, като изтъкват, че са били принудени да похарчат немалко пари за издигане на прегради. И само след 4 г. се оказва, че трудът им е бил напразен.

Все пак и в Испания си измислиха вратички. Улеснението идва от факта, че спазването на закона се контролира от властите в автономните области на Испания, чийто брой е цели 18. Управите на областите Мадрид, Валенсия, Ла Риоха и Балеарските острови въведоха собствени, регионални правила за прилагането на закона срещу тютюнопушенето. Работата се състоеше в определяне на по-смекчен режим на инспекции и налагане на санкции. Това от своя страна на практика доведе до неприлагане на закона в тези четири автономни провинции. Не помогна и жалбата пред Върховния съд от страна на Министерството на здравеопазването, което бе възмутено от регионалните мерки.

В действителност става дума за крещящо нарушение на закона, тъй като той се води за основен. Законът бе подкрепен единодушно от всички парламентарни партии в Испания. Това е един от малкото случаи, когато политическите сили се обединяват от една кауза. "Освен при това гласуване партиите се обединиха само в протестното шествие след атентатите на 11 март 2004 г.", коментираха от "Ел Мундо".

Законът срещу тютюнопушенето бе подкрепен дори от десноцентристката Народна партия, която вече шеста година е в опозиция. Но в три от провинциите, където управниците си отвориха вратички, на власт е именно тази партия.

Единственото успокоение за испанците и за туристите, посещаващи страната, ще бъде, че пушенето остава разрешено на откритите тераси на заведенията. Същото важи и за арените, където се провежда корида.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

За 5 г. забрана - 9 на сто спад в продажбата на цигари в Италия

Влезлият в сила преди 5 г. закон в Италия, забраняващ тютюнопушенето на всички обществени места, е един от малкото, които функционират безотказно и до днес. На 10 януари 2005 г. законът затвърди съществуващата и преди това тотална забрана за пушене в обществени заведения като училища, болници, административни служби, такситата, обществения транспорт, влаковете, чакалните на гари, пристанища и летища, в музеите, кината, театрите и др.

Той обаче въведе забрана за пушене и в баровете, ресторантите, дискотеките, клубовете, офисите, магазините, библиотеките, в промишлените и занаятчийските фирми. Законът предвижда пушенето да се извършва единствено в пространствата, означени за това в съответните заведения, ако са снабдени с климатични инсталации.

Санкциите за пушене в обществените заведения варират от 27,50 до 275 евро.

Глобата става двойна, ако нарушителят пуши в присъствие на бременни жени и деца под 12 години. Отговарящите за заведенията, където се пуши, в случай че не се спазва забраната, рискуват санкции от 220 до 2220 евро.

Въпреки че оплакването в Италия е нещо като национален спорт, а забраната за тютюнопушене рискуваше предизвикането на протести не само сред пушачите, а и сред собствениците на заведения и сред заетите в дистрибуцията и продажбата на цигари, никога досега не е правена крачка назад по отношение на закона.

В Италия преди влизането в сила на закона пушеха близо 31 на сто от мъжете и близо 17 на на сто от жените.

След първата година от влизането в сила на забраната общият процент пушачи спадна с близо 2 пункта, или от 23,8% на 22%, твърди статистическият институт. Това означава, че половин милион италианци са оставили цигарите. Този процент се затвърди до 2009 г. Едва тогава процентът пушачи нарасна с 1 пункт, стигайки 23%. Увеличението засегна поравно мъжете и жените и беше най-вече сред младите на възраст 23 - 34 години. Още на третата година от забраната здравното министерство отчете спад от 11% на инфарктите на миокарда сред хората на възраст 35-64 години и намаление от 7,9% - сред тези на възраст 65-74 години. Според експертите това е едно от най-важните последствия от забраната за т.нар. пасивни пушачи. След първата година от действието на закона спадът в продажбите на цигари достигна 5,7%.

Общият спад е от 9% за петте години на действие на забраната.

Още през първата година от действието на закона 87% от италианците декларираха, че са съгласни със забраната за пушене на обществени места, а 90% - със забраната за пушенето в барове и ресторанти.

Въпреки че първоначално собствениците на ресторанти и барове се опасяваха от спад в печалбите си заради забраната за пушене, това беше компенсирано постепенно с концентрирането им върху гастрономическия аспект.

p>Значителни загуби регистрираха единствено собствениците на бинго зали, много от тях дори фалираха.

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, Рим

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Лихвите по депозити с лек ръст през април, но остават близо до 1%

Доходността на депозитите за граждани през април е 1,17%, показват данните на БНБ. Това е малко повече в сравнение със ставката, която банките даваха през март от 1,13%, но остава под 1,79%,

Цените в Гърция се вдигат от 1 юни

От 1 юни се задава ново увеличение на данъците в съседна Гърция. Правителството смята да събере допълнително близо 2 милиарда евро. Гръцката преса пише за „цунами" от поскъпване на редица стоки и

Нови 10 Големи сред малките (обзор)

В “София Тех Парк” президент, кмет и министър ги приеха в клуба на успелите       Петър Кънев, шеф на икономическата комисия в парламента, покани 85-те участници на разговор как държавата да

2,40 евро такса при влизане в Гърция

От юни се очаква и поскъпване на всичко заради новия ДДС Гърция въвежда входна такса от 2,40 евро за леките автомобили от 1 юни. Парите се дължат, ако се влиза през Кулата и се пътува по

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Комисия започва проверки истинско ли е сиренето

Резултатите ясни до 2 седмици Комисията за защита на потребителите възложи проверки дали написаното на етикета на сиренето отговаря на съдържанието.

Президентът Плевнелиев и "24 часа" отличиха "Големите малки" в бизнеса

10 фирми получиха наградите "Големите малки" на "24 часа" на церемония в София тех парк. Една от наградите връчи президентът Росен Плевнелиев. Всяка от десетте компании,

Десислава Танева: Самолети ще борят градушките в Северна България

"До пролетта на следващата година ще бъдат изградени 32 нови площадки за противоградова защита. Ще включим и 12 самолета, за да защитим всички обработваеми площи в страната от природните катаклизми",

Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016

Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016 с десертното вино Винсанто 2006.

НСИ отчита солидно подобрение на стопанската конюнктура в България

Общият показател на бизнес климата в България нараства през май с 5,0 пункта, достигайки едногодишен връх в резултат на по-благоприятен бизнес климат във всички наблюдавани отрасли - промишленост,