Таня Андреева: Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/3886788 www.24chasa.bg
Таня Андреева

В момента дискусията да се използва марихуаната за медицински цели не е актуална. Това каза в сутрешния блок министърът на здравеопазването Таня Андреева, като уточни, че самата тя е по-скоро против тази идея.

Употребата на марихуана за медицински цели не е уместна за България. В много страни се води тази дискусия. В момента у нас се проверяват активните съставки на марихуаната като аналгетици. Но в момента има достатъчно такива лекарства и нищо не налага да се използва марихуаната в медицината, обясни д-р Андреева.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Тя коментира и наболелия проблем с дълговете на болниците. В момента болниците, които работят повече, имат и повече задължения. Опитваме се всички лечебни заведения да работят при равни условия. Защото, ако сегашното положение се запази, всички болници, които работят добре и много, ще бъдат обречени, посочи Андреева.

Въвеждаме мерки, с които всички болници ще трябва да изпълняват комплексна медицинска дейност и да покриват всички клинични пътеки. Всички болници, които отговарят на стандарта, ще трябва да осигуряват и спешна помощ. В противен случай няма да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса, заяви здравният министър.

Андреева уточни, че тези болници, които не покриват посочените критерии, ще трябва да си търсят финансиране. Тя призна, че в момента трудно се намират кадри в здравеопазването.

По думите й една от причините за това е, че е изпуснат моментът да бъдат увеличени заплатите в сектора. Ние ще работим върху това - увеличаване на работните заплати и модернизиране на базата и на условията, в които колегите работят, посочи още министърът на здравеопазването.