Ваньо Танов с нови версии за случая "Мишо Бирата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/3891767 www.24chasa.bg
Неочакваната смърт на Михаил Миков - Мишо Бирата спря за кратко роенето на скандали около пивоварната му.

На 21.11.2013 г. в парламента бе създадена поредната временна комисия. Неин председател е Йордан Цонев. Тя трябва да установи всички факти около един стар случай, добил популярност като "Мишо Бирата".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Досега, след 16 заседания и изслушвания, комисията не е установила нови съществени факти. След всяко нейно заседание обаче историята се обогатява с още въпроси.

Случилото се преди 5 г. с проверки и лицензи на фабриката за бира край Мездра стигна до парламентарната комисия.
Случилото се преди 5 г. с проверки и лицензи на фабриката за бира край Мездра стигна до парламентарната комисия.

След като преди две седмици бившият шеф на митниците Ваньо Танов изненадващо си смени версията за "онзи" разговор с бившия премиер, логично днес комисията е поканила за изслушване бившия премиер Бойко Борисов.

Председателят на парламентарната комисия Йордан Цонев е амбициран да провери всеки факт.
Председателят на парламентарната комисия Йордан Цонев е амбициран да провери всеки факт.

Дали лидерът на ГЕРБ ще отиде, предстои да видим. След евентуалното му явяване обаче се очаква да стане ясно къде се е провел разговорът между него и Танов - по телефона или в кабинета на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Бившият премиер Бойко Борисов е поканен в комисията, за да даде своята версия по случая.
Бившият премиер Бойко Борисов е поканен в комисията, за да даде своята версия по случая.

След това заседание, комисията ще напише финалния си доклад.

Бившият шеф на митниците Ваньо Танов вече даде изненадващи обяснения и смени версиите си.
Бившият шеф на митниците Ваньо Танов вече даде изненадващи обяснения и смени версиите си.

Какво е изяснено до момента?

Всичко започва на 9 ноември 2009 г. Мобилни митничари идват за проверка в склад за бира. Собственост на "Булбрю БГ". Не намират лиценз.

Така преди близо 5 години започва "случай", който се препълва със съдебни битки, странни решения, уволнени митничари, мистериозна смърт, флашки  с истински или

неистински разговори между бивш премиер, министри и митнически шефове, които вкарват в интригата и бивш президент.

Когато тя се "заплита", събитията се развиват светкавично. На 9 ноември 2009 г. собственикът така и не показва лиценз. В "замяна" екипът открива до склада дестилационна колона за етилов алкохол. Тя се използва за охлаждане, но може да произвежда спирт.

Екипът е изненадан, когато два дни по-късно - на 11 ноември, фирмата носи лиценз и документи. Данните в документите и заключенията от проверката се разминават. Комисията още не е установила имало ли е изобщо 13 632 литра бутилирано пиво, други 1168 литра пиво, които трябва да са в склада и на 888 литра пивна мъст.

Първата митническа проверка завършва с докладна до шефа на митниците Ваньо Танов и предложение за повторно отнемане на лиценза. Това не се случва, а е разпоредена нова проверка. Друг екип влиза в склада на 11 декември. Екипът е друг, заключенията му - обратните на първите - всичко в склада е по правилата.

Години по-късно ще стане ясно, че мобилните екипи, проверили акцизния склад на пивоварната на Михаил Михов - известен като Мишо Бирата, в Мездра през 2009 г. са уволнени веднага след проверката. Уволнени са и координатори на операцията. Това заяви единият - Иван Манев, пред депутатите от комисията, които го разпитваха над 4 часа.

Въпреки хаоса с двете проверки два месеца по - късно, на 8 февруари 2010 г., шефът на митниците Ваньо Танов издава заповед лицензът на Бирата да бъде отнет

Тя влиза в сила веднага. Фирмата обжалва пред Административния съд в София и иска спиране на изпълнението. Първото заседание е на 9 март. На него идва само адвокатът на "Булбрю" Сашо Пенов.

По-късно ще стане ясно, че той е и шеф на правния съвет на президента Георги Първанов. След като се разрази скандалът с флашките, Пенов напусна поста. Митниците нямат представител на това заседание. Съдът приема доводите на Пенов и спира изпълнението. Странно, но факт - митниците не обжалват решението.

Тогава Танов лансира версията, че не обжалвали, защото някой ги предупредил че "Булбрю" може да заведе иск срещу държавата за милиони левове. На заседанието Пенов иска две експертизи - счетоводна и техническа. Съдът ги допуска и отлага делото за 13 май.

Преди това обаче гръмва скандалът "Ало, Ваньо" Странни флашки със записи на разговори между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов изтичат в медиите. Те хвърлят нова светлина върху проверките и странната игра около лиценза. Някъде около тяхното предполагаемо, или истинско провеждане, на 12 март, заместникът на Танов - Антоний Странджев, внезапно изпраща поредната проверка на "Леденика". Митничарите заварват пивоварната да работи - тежко нарушение при отнет лиценз. Предполага се, че тази акция е причина за разговорите и че по този повод Танов казва, че "сега, като напишем акта, и той (Мишо Бирата) посмъртно няма да си върне лиценза."

Към днешна дата обаче, пред парламентарната комисия Танов вече лансира нова версия. Според него на онзи 12 март фабриката не е била в нарушение, защото съдът бил спрял отнемането на лиценза цели три дни по-рано. Затова и нямало последици, а не заради "някакви си разговори с когото и да било", заявява Танов сега.

На 13 май 2009 г., след като "Булбрю" се отказва от искането за експертизи, а митниците не предоставят нови доказателства, съдът постановява лицензът да не бъде върнат. Нито един от участниците в делото не си спомня да е обсъждана проверката от декември, която променя констатациите на ноемврийската. На 7 юни 2010 г. съдия Милена Славейкова обявява решението си - отменя заповедта за отнемането на лиценза заради противоречия в протоколите, представени от митниците.

Митниците не обжалват решението.

"При такъв адвокат как да обжалваме",  ще възкликне Танов пред депутатите от комисията.

А след съдебното решение от 2010 г. следва близо година затишие. Докато идва ред и на скандала с флашките. Той излиза през януари 2011 г.Разговорите не са само между бившия премиер Бойко Борисов и Ваньо Танов. Изплуват и такива между Танов и заместника му Странджев, между Танов и ексфинансовия министър Дянков, между Танов и заместника на Дянков- Владислав Горанов. Покрай огласяването на разговорите, в кашата е забъркан и президентът Георги Първанов.  На 30 март 2011 г. собственикът на пивоварната  Михаил Михов е открит мъртъв в хотел край София. Плъзват всякакви версии. Нито един факт и нито една експертиза не потвърждават подозренията за насилствена смърт. Версията, че сърцето на човека, около когото се вихрят скандали, не е издържало, остава водеща.

"Разговорът между Борисов и Танов е автентичен. Дори и премиерът не отрича разговора. Г-н Танов каза, че той е сглобен от няколко разговора. Няма потвърждение, че е сглобен, но има потвърждение на това, че е автентичен". Това заяви шефът на парламентарната комисия Йордан Цонев след последното заседание преди 2 седмици.

Според него това станало ясно, след като на закрито заседание бе изслушан служител на ДАНС, отговарял за СРС-тата. Информацията, която той е дал, е класифицирана.

Цонев заяви, че комисията продължава работата си, като ще се опита да установи какви са били действията на митницата по случая "Бирата", какви щети е понесла държавата и хронологично какво се е случило преди и след прословутия разговор на бившия премиер с Танов.

Вместо отговори, комисията зададе поне още 4 въпроса 

На 21 ноември 2013 г. случаят "Мишо Бирата" възкръсва. Парламентът съставя комисия с председател Йордан Цонев, която да установи всички факти по случая. От стенограмите на досегашните и заседания става ясно, че все още се търсят отговори.

1. Мобилен митнически екип влиза в пивоварната заради анонимен сигнал, че във фабриката свети, а там не трябва да се работи, защото е с отнет лиценз. Или заради анализ, показал изоставане в събирането на акцизи. Втората версия лансира Танов пред депутатите.

2. Има ли нови следи към президента, освен, че съветникът му се е оказал адвокат на пиворарната? Според: "мои предположения, през 2009 г. атаките заради проверките на фирмата на Мишо, са идвали от тогавашния президент и чрез тогавашния министър-председател", казва днес пред комисията Танов.

3. Истински ли са, или са сглобени разговорите в ония флашки? Въпреки категоричните изявления на Цонев Танов отрича да е водил разговор с премиера. Новата му версия е, че в кабинета на Борисов имало официална среща, на която е бил и Дянков. На нея Борисов бил поръчал на Дянков да провери дали лицензът на склада е отнет правомерно, или става въпрос за умишлен натиск.

4. Бил ли е спонсор Михаил Михов и на кого?"Бирата бе изненадан, че му е отнет лицензът, защото той винаги е казвал, че никога не е имал проблеми, при каквито и да е власти, защото винаги си е плащал. И изведнъж му се появява проблем, но той е такъв човек, че си мисли, че всичко може да се реши с едно обаждане по телефона. Той и не се притеснява това да го каже, че е плащал на властите. Той това го смята за естествено", казва днес Танов.

4. Мистериите свързани ли са с вътрешно партийни и вътрешнокабинетни битки? Това подхвърля шефът на легия "Антимафия" Григор Здравков: "Когато Танов бе в отбора на Румен Петков, като шеф на ГДБОП, Бирата нямаше проблеми. Като мина в отбора на ГЕРБ, проблемите започнаха. Това е стара негова практика, на Танов", заяви Здравков. Той е категоричен, че актовете, съставени за завода на Михов, са писани така, че да паднат в съда. Здравков твърди също, че през 2010 г. Танов е разработван от службите заради доклад за първите 8 месеца от управлението на ГЕРБ, в който имало данни за корупция.