Мъж плаши, че ще се запали, иска оставката на окръжния прокурор на Пазарджик (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/3892032 www.24chasa.bg
Протестиращият Никола Николов обяви гладна стачка и твърди, че ще се самозапали. СНИМКА: АВТОРЪТ

63-годишен мъж от Пазарджик обяви гладна стачка и заплаши, че след нея ще се самозапали. Никола Николов протестира пред сградата на съдебната палата и настоява за оставките на окръжния прокурор Димитрия Ганчева и заместника  Васил Малинов.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Той ги обвинява, че не искат да разследват действията на кмета на общината Тодор Попов. Градоначалникът отказал да изпълни съдебно решение на ВАС, според което заедно с електроразпределително дружество се задължават да осигурят ток в имот на Николов, купен от държавата преди 15 г., твърди протестиращият.

“При положение че през имота ми преминава електрическо трасе, те ми искат 2500 лв. за ново. В придобития от мен имот е имало ток 35 г.

След като аз го купих, отрязаха електричеството. Вещо лице в съда доказа, че за да имам аз ток, е достатъчно да поставят електромер, два бушона и шалтер. Нищо повече.

Казват, че моята инсталация трябва да мине през нов терен - улица, която била на акумулаторния завод, а не на общината. Ако аз платя тези пари, автоматично признавам, че това е частна улица. Тогава пък няма да имам физически достъп до имота си, а аз съм го купил от държавата като регулиран парцел с достъп до него”, обяснява омагьосания кръг Николов.

За пускане на електричество във въпросния имот Никола Николов е водил и печелил над 40 дела през последните 14 г. Той споделя, че е осъдил кмета на Пазарджик два пъти по казуса.

Първия път през 2009 г. и втория - сега. Решенията на съда обаче не се изпълнявали под различни претексти. Поради това той е пускал 3 пъти жалби в прокуратурата по повод отказа за изпълнение на съдебни решения, но те са отхвърляни с мотив, че няма извършено престъпление от градоначалника.

Последния път обаче ВКС отменя постановленията на окръжните и апелативните прокурори и разпорежда ново разглеждане на случая, което започва преди 3 месеца.
С него е ангажирана и регионалната полицейска дирекция, която ще разследва случая.

По повод скандала окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева заяви вчера пред “24 часа”, че се работи по жалбата на Никола Николов, като се спазват дадените от ВКС указания.

Случаят персонално е възложен на зам. окръжния прокурор Васил Малинов. В момента в прокуратурата очакват становище на ДКЕВР по казуса на Николов. Ганчева разказа, че 2 пъти се е срещала с протестиращия и му е обяснила на какъв етап е преписката по неговата жалба.

Никола Николов обаче твърди, че прокуратурата бездейства и само му замазва очите, поради което вече е изпратил жалба и до ВСС.

Единственото му желание е в имота му да бъде пуснато електричество, за да развива бизнеса си. Той е категоричен, че ако не успее с гладната стачка, ще се самозапали, защото нищо друго не му оставало.