Нашият Филип Киркоров - президент на Украйна!

https://www.24chasa.bg/Article/389764 www.24chasa.bg
36-годишната жена е наследила от осиновителите си апартамент в този блок в Устово.

КОНСТАНТИН КРИЛОВ

Украйна да приеме българския език като официален, а за президент да избере Филип Киркоров като начин да се спре разделението на нацията след последните президентски избори, е предложението на руския националист Константин Крилов.

Той изгражда стройна теория, според която именно нашият език може да замести едновременно и украинския, и руския. Българският е еднакво близък (или еднакво далечен) и до двата, аналитичен е - липсват падежи, но има определителен член, европейски и свързан със славянството като цяло.

Паметникът на братята Кирил и Методий в София.
Паметникът на братята Кирил и Методий в София.

Кандидатурата на Филип Киркоров освен българския му произход и познаването на бъдещия официален език пък е привлекателна с факта, че той е прекратил връзката си с певицата Ала Пугачова, смятана за символ на всичко руско.

Нашият Филип Киркоров - президент на Украйна!

Украйна да въведе българския

АЗ СЪМ наясно, че - макар и в миналото - украински език е имало. По-точно южноруско наречие, но нека го наречем език. На него има народни песни и на него е творил Шевченко.

Сега, малко или много, е изфабрикуван новоукраински език като "език за осигуряване на украинската независимост". Е, под независимост в този проект се подразбира враждебност, а под враждебност - вражда само с "москалите", тоест Русия. Към останалите държави Украйна е обърната с всичките си възможни отвори. Та каквата държавата, такъв и езикът.

Но да си представим за миг, че Украйна не се създава единствено като враг на всичко руско, а като пълноценна държава. Каква трябва да е нейната езикова политика? Първо, в здравата държава всички трябва да говорят на един език - във всеки един смисъл. Многокултурните и многоезични комбинации, разбира се, са възможни, но тук са възможни проблеми, сходни на тези при отхвърляне на присадени органи. Тогава се налага културата да се поддържа с възможно най-силните имунодепресанти и пак е с опасност от летален изход при най-леката пневмония. Ако моделът дори малко даде фира, започва отхвърляне, например на Фландрия от Валония. И то насред охранената и стегната от правила Европа. А в бедна и склонна към анархия страна? Сами виждате какво става.

Въвеждането на един от двата използвани езика като официален, все едно дали руския или украинския, също не решава проблемите. Защото половината от населението ще си остане завинаги обидена. По проста причина: съседът не трябва да учи "държавния" език, а мен ще ме изпитват. Това си е минус, и то немалък. Дори ако "не е толкова трудно да се научи" (а е трудно именно заради сходството). Е, няма да се стига до ръкопашен бой, но единна двуезична нация няма да се получи.

Но да си представим, че трябва да се създаде именно единна украинска нация, в която да влязат както говорещите руски, така и говорещите украински. Единственото логично решение ще е въвеждането като официален на трети език. Език, който ще трябва да се учи от всеки, като самият процес на изучаване ще прави от всеки качествено нов украинец.

Така са решили проблема разноезичните евреи, като създавали Израел. Те не се чудели дали да изберат идиш, ладино или някой друг от говорените от тях езици. Въвели иврита и всички почнали да го учат. Трудно им е било, но се е получило. Значи става.

Украйна не е Израел, но все пак ще изброя някои съображения. Първо и най-важно, новият език трябва да е лесен за изучаване.

Затова английският, който решава с един замах цял куп проблеми, не става. Масовото му изучаване си е ънриъл, защото той е съвсем чужд и доста труден. Да го спикат поне 15 от общо 46 милиона е практически невъзможно.

Особено важна е фонетиката. Не бива да има звуци, трудни за руснаци и украинци. Нови може да има, но да не са трудни.

Новият език трябва да е с някаква, дори съвсем миниатюрна, но историческа връзчица с Украйна или поне със "славянщината". Това ще окаже влияние и върху речниковия запас. Думите, дори да са смешни и страннички, трябва да звучат познато. Хубаво е на руснака да му приличат на украински и обратно. Такъв език трябва да съществува и да се преподава - все пак ще са нужни десетки хиляди учители. Но той не бива да е на някоя силна нация, която да ни погълне. Или да предизвиква по някаква причина силни отрицателни чувства в Украйна или в Европа. Затова сръбският не става.

За да стане официален, езикът трябва да има едно задължително свойство - да е по-простичък и удобен както от руския, така и от украинския. "Високият стил" не е за Украйна, пък и няма нужда от него. Трябва обикновен, стегнат, славянски, но близък до европейските, логично построен, прост. Според мен най-добрият вариант за новоукраински език е българският. Помислете! България е типична източноевропейска страна и не предизвиква неприятни чувства у никого от Мадрид до Владивосток. Старобългарският във варианта църковнославянски е език на православната църква. Версията за българската мисия на Кирил и Методий я знаем и я приемаме. Нататък можем да развъртим митология за значението на българската култура за Украйна, въпрос на бюджет е. След време ще се изведе и концепция как цялата култура и демокрация е идвала в Украйна от слънчева България, а всичката гадост - от блатистата Московия. И значи трябва да се върнем към изворите.

Но да имаме предвид, че съвременният български се различава от старобългарския Липсват падежите (освен при местоименията), но пък има задпоставен определителен член. Това много опростява изучаването на езика и го приближава към елфическите, т.е. европейските езици.

Българската култура не е кой знае каква, значи няма да смачка украинската. Но на български има достатъчно преводи - дори на произведения, които на украински или ги няма, или са правени набързо. И което е важно, България не граничи с Украйна. Така че поне на първо време няма да се говори за аншлус.

За въвеждането на българския като официален ще са нужни не просто усилия, но и символични жестове. Например определянето на президент.

Президент на българизираща се Украйна трябва да стане Филип Киркоров. Изборът е обусловен от няколко допълващи се причини - започвайки от "българския" произход на Киркоров (макар че Бедросович е толкова българин, колкото и Тимошенко е украинка, но което е позволено на Юля, става и за Филя) и завършвайки с емблематичната му раздяла с Пугачова - символа на всичко великоруско.

След тази решителна крачка Киркоров ще да емигрира в Украйна, ще поиска гражданство и ще се втрие в елита, като пътьом омае дамския електорат. Щом избраха Янукович, Киркоров няма как да не спечели.

Минаването на български ще се оповести първо шеговито в предизборната кампания. На някой митинг Киркоров да подметне, че "языковая конфронтация на Украине стоит да завърши с приемане на българския за официален", който е еднакво близък както до украинския, така и до руския (или еднакво далечен, важното е да е еднакво). Тази уж шега да се подхване вече сериозно от политическите сили. След това като снежна топка да се прехвърля по инстанциите, докато се превърне в лавина.

Трябва да се развие и интелектуално крило на българофилското движение, да се работи с интелигенцията и да се разяснява, че само българската реч може да обедини разцепената нация, че това е истинският европейски избор и пр.

След първата обработка на почвата да се почне с административни мерки. Например Дружеството за българо-украинска дружба (сигурен съм, че и сега го има) да се финансира допълнително и да се слее с министерството за евроинтеграция. И тогава да се обяви РЕФОРМАТА, която да въплъти идеята за обединение на Украйна. Тя да започне меко, но недвусмислено. Украинският и руският не бива да бъдат забранявани, но всички трябва да знаят, че след 10 г. целият бизнес, администрацията и съдът ще минат на български. Както и телевизията - първо един канал, после ще принудят и останалите. Българоезичието ще взриви творческия потенциал на украинското общество. Невъзможно е да се опише духовният, културният, а със сигурност и икономически подем, който ще последва.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо