Пролетна баница със спанак

СНИМКИ: АВРИВ НА АВТОРКАТА

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти на адрес mvacheva@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 29.

КОЙ ГОТВИ

"Казвам се Петя Попова. На 22 години съм, от град София. Много обичам да готвя. Участвам в рубриката ви, за да покажа, че и младите жени могат да готвят добре. Изпращам ви рецепта, която много харесвам - баница със спанак. Смятам, че е лесно, бързо за приготвяне и, разбира се, вкусно предложение. На мен ми отнема около 20 мин за приготвяне и още толкова за печене. Резултатът винаги е одобряван от близките ми", пише младата ни читателка.

ПРОДУКТИ

1 ч.ч. кисело мляко

1 пакет точени кори

450 г спанак (може и замразен)

150 г извара или сирене

50 мл зехтин или олио

1 ч.л сода за хляб

2 яйца

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Спанакът, ако е замразен, се оставя да се размрази напълно, отцежда се добре и леко се задушава за 2-3 мин. Пресният спанак се почиства, нарязва се ситно и се задушава с малко зехтин или олио, докато стане крехък.

Содата се разбива с киселото мляко, към тях се прибавят разбитите яйца.

Голяма и кръгла тава се намазва с малко зехтин (олио) и вътре започват да се редят цели корите, като крайчетата се изрязват и се нареждат отгоре. Слага се малко олио, след което с лъжичка се сипва на пръски от сместа на киселото мляко и яйцата. Поръсва се с изварата (сиренето) и задушения спанак. По този начин се редуват корите и плънката. Накрая се намазва с останалата смес от млякото и яйцата. С остър нож се нарязва на правоъгълници, за да може плънката да попие в корите.

Пече се на умерена фурна около 25 мин. По желание се сервира с кисело мляко. Поднася се, след като изстине.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Най-добрият брънч в неделя

Менюто в ресторант “Амбасадор” в столичния хотел “Маринела” е дело на шеф Андрей Стоилов Брънч. Тази сравнително нова (от края на ХIХ в.) дума в английския език е вече достатъчно популярна и в

Шницели от кайма

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Маша Илиева се научила да прави руски салати от баба си в Санкт Петербург

От вестник “24 часа” знае рецептата за пълнени домати с киноа и често я приготвя Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене,

Фокача - наслада по италиански

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Обърната баница

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъдпъдъци с чирпански наденички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Гьозлемета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Здравословната колекция на Ядки дани

Кога създадохме марка “Ядки дани”? Фирмата ни е основана през 2000г. Още в началото инвестирахме в модерни и съвременни начини за обработка и пакетиране на ядки. През 2012г.

Постна мусака

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,