Таксите на каса, държавата гази закон

https://www.24chasa.bg/Article/390856 www.24chasa.bg
Защитници на потребителите искат да се върне старата практика данъци и такси да се плащат на гише, а не през банка. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Държавата нарушава собствените си закони. Такси се плащат в брой или с марки, а това е невъзможно в повечето институции като съдилища, КАТ, НОИ, НАП, агенция по вписвания и пр., твърди шефът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Както "24 часа" писа в понеделник, организацията е изпратила писмо до министрите на финансите, на вътрешните работи, на правосъдието и до Висшия съдебен съвет. В него се иска навсякъде да бъдат разкрити каси за плащане в брой. Според експерти с такси и комисиони в банките влизат между 350 и 500 млн. лв. годишно.

В чл. 2, ал. 1 на закона за държавните такси е записано, че те се плащат в брой или с държавна таксова марка, обясни Николов. Посредничеството на банките и комисионите за превод формално не са предвидени в него. Законът е от 1951 г., но е променян през 2008 г. и текстовете за начините за плащане на таксите продължавали да важат.

Факт е, че плащането с таксови марки е остарял метод, но в момента много от институциите дори не знаят за тази възможност, твърди Николов. Проверка на асоциацията показала, че марки с номинал 10,20,50 ст. и 1,20 и 5 лв. продължават да се продават във всички пощи. Този метод можел да спести много време на адвокатите например, които трябва да правят банкови преводи за по 10 ст., за да получат копие от съдебно решение. Вместо да се редят всеки ден по опашки на гишето на клоновете на обслужващата банка, те можели просто да залепят марка от 10 ст. върху заявленията за копие от съдебното решение.

"Нашата цел е хората да имат избор, а не монопол. Защо да не се предвиди възможност такси и глоби да се внасят и чрез съвременни методи, като например кредитни карти", пита Николов.

В момента имало и огромни различия по места - в един град поделения на дадена институция имат каса за плащане в брой, а в друг - трябва задължително парите да се превеждат по банка, казват от асоциацията. Това поставяло в неравностойно положение хората - едните плащали комисиони, а другите не. В София например градският съд имал каса, но районният - нямал.

3 лв. струвал най-масовият банков превод, твърди Николов. Според тарифата на СИБАНК за внасяне на суми в брой по сметки на разпоредители с бюджетни средства и ТД на НАП се събира такса от 3,50 лв. На сайта на Инвестбанк пък е уточнено, че за обслужването на НАП и агенция по вписванията банката прилага специфични тарифни условия, обявени в нейните офиси. При плащане към бюджета чрез Райфайзенбанк таксата е 2 лв.

НАП облекчава плащанията, като сключи договор с банки да имат гише в офисите на приходната агенция и да не слагат такса върху преводите за данъци и осигуровки. Наскоро оттам съобщиха, че с отпадането на 40 кода за вид плащания на осигурителни вноски се спестяват над 30 млн. лв. на граждани и фирми.

Утре (бел. ред.-днес)бюджетната комисия към Висшия съдебен съвет ще разгледа писмото и ще излезе със становище, казаха оттам. (24часа)

Богомил Николов, шеф на “Активни потребители”: Ако трябва, ще заведем дело и срещу съда

- Г-н Николов, защо скочихте срещу плащанията на такси по банков път?

- Не сме против тях, а искаме държавата да спазва закона и гражданите да имат избор. Ние не обвиняваме банките, те не са виновни, че някой им е дал "парче от баницата". Но според закона за държавните такси заплащането става в брой или с държавна таксова марка.

- Имате ли отговор вече от министрите, на които изпратихте писмото?

- Очаквам го до 3 седмици, обикновено за толкова ни отговарят институциите. Финансовият министър Симеон Дянков вече коментира по една от телевизиите, че е запознат с писмото.

- Ако не бъдете удовлетворени от реакцията, какво ще предприемете?

- Ще заведем дело. Не е ясно обаче дали трябва да съдим всички институции отделно. Ще се получи и парадокс - да водим дело срещу съда, защото не е осигурил възможност за плащане на такси на каса. Вярвам, че няма да се налага да стигаме дотам и всичко ще се реши от министрите.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя