Жена пада в шахта, глобяват Е.он

https://www.24chasa.bg/Article/392044 www.24chasa.bg
Шахтата е покрита.

Инспекцията по труда в Добрич ще глоби Е.он заради случая с потрошената жена, която падна в шахта на електроразпределителната фирма и сега лежи в реанимация, съобщи шефът на инспекцията инж. Младен Мартинов.

Както "24 часа" писа, 37-годишната Дора Ангелова пропадна миналата сряда в 4-метрова шахта на Е.он. Тя е на сантиметри от книжарницата, в която работи жената. Капакът бил отворен, служител на дружеството слязъл да замерва електромерите.

"Излязох през служебния вход, направих крачка и полетях", разказа Ангелова. Тазът и ръката й са счупени. Според медиците жената ще се възстановява поне още 6 месеца. Ангелова имаше намерение да съди дружеството.

Дора Ангелова падна в 4-метровата шахта, която е на сантиметри от книжарницата.
Дора Ангелова падна в 4-метровата шахта, която е на сантиметри от книжарницата.

"E.он - България" носи пълната вина за инцидента, категорични са от инспекцията по труда.

Шефът на инспекцията по труда в Добрич е категоричен, че вината за инцидента е изцяло
на Е.он.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Шефът на инспекцията по труда в Добрич е категоричен, че вината за инцидента е изцяло на Е.он. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Инкасаторът, влязъл в съоръжението, както и другите негови колеги трябвало за кратко време да посетят десетки обекти, това е свръхнатовареност.

Служителите не разполагат с обозначителни ленти или знаци. В дружеството няма разработени инструкции и правила за безопасност при работа в трафопостове", каза Младен Мартинов.

Глобата за тези нарушения е от 10 000 до 20 000 лева.

"Във връзка с тежкия инцидент с госпожа Ангелова на 17 февруари в Добрич вътрешната проверка на компанията установи, че служителят ни не е предупредил за това хората, работещи в книжарницата", съобщиха вчера от Е.он.

Според дружеството инцидентът е резултат на нещастно стекли се обстоятелства.

"Шахтата е била отворена в продължение на едва 5-8 минути. Г-жа Ангелова е използвала изход на книжарницата, който винаги досега е бил препречен от стелажи, а вратата - заключена. Затова нашият служител е останал с впечатлението, че вратата не се използва. Поднасяме нашите най-искрени извинения на г-жа Ангелова и нейното семейство за причиненото страдание", пише още в становището.

Представител на "Е.он - България" вече посетил пострадалата и й предложил съдействие за лечението. Компанията ще поеме разходите за възстановяването на Дора Ангелова.

Дружеството ще проведе извънреден инструктаж на служителите си за обезопасяване на подобен тип съоръжения и гарантиране безопасността на хората около тях.

Ангелова ще вземе решение дали да приеме помощта на Е.он, или да съди компанията, след като обсъди новата ситуация със съпруга си.