Плевнелиев: НАТО промени България за добро

https://www.24chasa.bg/novini/article/3925562 www.24chasa.bg

НАТО промени България и целия ни регион за добро. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на двудневната международна конференция "Бъдещето на НАТО" в София.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

"През годините на Студената война и след това НАТО доказа, че призванието й е да защитава. Принципите, които ни обединяват като членове на НАТО, са равенство, както и уважение на човешките права", обясни държавният глава.

"Приемането ни в НАТО не беше само държавнически акт, но беше и в интерес на младото поколение. Благодаря на всички български политици, които работеха и постигнаха членството на България в НАТО“, каза в обръщението си Плевнелиев.

Той посочи, че никога не трябва да забравяме, че Балканите са били символ на разделение, етнически конфликти, войни и сега вече народите очакват да живеят в мир. С оглед на кризата в Украйна политиката на Алианса на отворени врати придобива ново измерение и НАТО остават източник на стабилност, смята президентът.

Според него последните събития в Европа показват колко е важно истинското съюзничество.

"НАТО означава всички за един. Големият въпрос за 2013 година беше наистина "кой". Русия наистина е готова за военна нападателна сила, за изпълнение на геополитически си интереси. Украинската криза е момент на изпитание за Европа. В резултат на тази криза ЕС ще изгради общата енергийна система.", каза още Плевнелиев.

Затова той смята, че страната ни трябва да намали енергийната си зависимост и тя да не е само от един източник.

Сред участниците в международната конференция са помощник-генералният секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност Тери Стаматопулос, министрите на външните работи и на отбраната Кристиан Вигенин и Ангел Найденов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, дипломати, учени, преподаватели и експерти.