Синът на Филчев се отказва от фамилията на баща си

https://www.24chasa.bg/Article/393218 www.24chasa.bg
СИНЪТ АНГЛЕЛ ФИЛЧЕВ

Ангел Филчев, син на бившия главен прокурор, не иска да носи фамилията на баща си. Това научи "168 часа".

В края на миналата година наследникът на Филчев депозира молба в съда. Там пише, че иска да смени фамилията си Филчев с Борисов.

Мотивите на момчето са, че с това име среща затруднения. Ангел често пътува в чужбина. Той е ученик в престижен колеж в Швейцария. Драмата на момчето е, че имената му съвпадат с тези на чичо му Ангел Филчев.

Бившият главен прокурор отказва да коментира мотивите на сина си Ангел да промени фамилията си от Филчев на Борисов.
Бившият главен прокурор отказва да коментира мотивите на сина си Ангел да промени фамилията си от Филчев на Борисов.

Братът на бившия главен прокурор е разследван за трафик на антики. Издирва се във връзка с разследване срещу него.

Гражданско дело 631 на районен съд Костинброд е образувано по молба от октомври миналата година. Молителят е Ангел Николов Филчев. В определението на съда пише, че той действа със съгласието на своя баща Никола Филчев Борисов със служебен адрес гр. Костинброд, ул. "Острова" 23 А. Адвокат, нает от сина на бившия главен прокурор, внася в деловодството молбата му да промени фамилията си от Филчев на Борисов. Основанието е чл. 19 от Закона за гражданската регистрация.

Оказва се, че това не е единствената молба на Филчев-младши за промяна на бащината му фамилия.

"Имаше 3 молби в костинбродския районен съд от това момче за промяна на фамилията, естествено, със съгласието на баща му. Аз гледах едното от делата - спомня си председателят на районния съд Ивайло Иванов. - Доколкото си спомням, мотивите бяха, че има проблеми и затруднения при пътуване.

Докато аз съм председател, това е невъзможно. Беше установено, че постоянният адрес на молителя не е в Костинброд."

Съдия Иванов подчертава, че практиката софиянци да подават молби за разводи и промяна на имена в Костинброд няма как да стане. Причината е, че трябва да го правят по адрес на съдимост.

В молбата си до съда Филчев-младши посочва адрес на улица в градчето до София. При проверка на съдиите за постоянното му местожителство се оказва, че живее в столицата. На 19 октомври съдът е оставил молбата на Ангел Филчев без движение, за да се отстранят нередностите. На посочения от него и баща му адрес в Костинброд Филчеви не са открити. Така делото е прекратено, но Ангел не се отказва от намерението си да смени фамилията, която му носи неприятности в чужбина.

След няколко дни пак подава молба в същия съд, но делото отново е прекратено. Следва трета със същата съдба.

Бившият главен прокурор Никола Филчев категорично отказва да коментира пред "168 часа" мотивите на сина си да се откаже от известната фамилия. Адвокати, които се явяват по граждански дела, са категорични, че Филчев-младши може да е подал молбата и в други съдилища около София, докато намери съдия, който ще уважи искането му.

Потърсена от "168 часа", майката на момчето адвокат Златка Томова също отказа да коментира отношенията си с ексглавния прокурор и молбите на сина си за смяна на името.

Братът Ангел търсен за 3000 римски монети

Mолбата на Ангел Филчев за смяна на фамилията му заради затруднения при пътуване в чужбина идва месеци след като прокурори от ВКП започват да издирват наказателно дело срещу чичо му, който носи същите имена.

През 1994 г. в самолет на БГА "Балкан", който пътува от София за Ню Йорк, е разкрита пратка с над 3 хиляди римски монети. Ценните находки са върнати в България. Започва разследване. С работни обвинения се сдобиват служителката от летището Йорданка Йорданова, Димитър Желев, изпращачът Валери Танев и получателят в САЩ Ангел Филчев, който е брат на съдията Никола Филчев. Ангел е обвинен задочно. Пуснат е за международно издирване. Арестуван е 4 г. след залавянето на пратката на ГКПП Калотина. По това време Никола Филчев вече е зам.-министър на правосъдието. Тогавашният районен прокурор Кирил Иванов сваля обвиненията от Филчев-брат, защото не са открити доказателства за вината му. Делото е върнато за доразследване.

През 2001 г. Никола Филчев е избран за главен прокурор, а папката с разследването срещу брат му изчезва.

Братът Ангел е известен в иманярските среди в Западна Европа и САЩ. Разследвания срещу него се водят в няколко страни. По непотвърдена информация е обявен за издирване в средата на 2009 г. По това време племенникът му, също Ангел Филчев, пътува от Европа за България и обратно. Заради съвпадението на имената момчето е щателно проверявано и разпитвано от граничните власти. Това е и основният му мотив да поиска от съда смяна на фамилията Филчев, която носят чичо му и баща му. По това време бившият главен прокурор вече е отзован като посланик в Казахстан.

В средата на 2009 г. делото срещу Ангел Филчев е възобновено. Той живее в САЩ и често сменя адресите си. През 2007 г. нумизмати от цял свят обсъждат възможността братът да продава контрабандни монети в интернет. Той се представя Silenos. Според гръцката митология това е учителят на бога на виното Дионисий. На собствения си сайт Silenos продава монети, за които има съмнения, че са откраднати от Великотърновския музей преди години. Проверката на родната прокуратура не стига до доказателства за това. След раздуването на скандала Silenos закрива сайта си и продава монети в най-популярния сайт за електронна търговия - e-bay. Там са регистрирани хиляди негови сделки с римски и византийски монети. (24часа)