Лишават ни от 70 млн. евро за Дунав мост 2?

https://www.24chasa.bg/Article/393466 www.24chasa.bg
Премиерът предпочете да чете по време на форума в Будапеща, което рядко му се случва в България. СНИМКА: МС

КОНСТАНТИН КАРАДЖОВ, ПРАТЕНИК НА bTV В БУДАПЕЩА, СПЕЦИАЛНО ЗА "24 ЧАСА"

Днес българският премиер ще закара с хеликоптер своя румънски колега Емил Бок на брега на Дунав, за да спасят строежа на моста между Видин и Калафат.

Според български правителствен източник е почти сигурно, че Еврокомисията няма да удължи финансовия меморандум за изостанали проекти като Дунав мост 2 и автомагистрала "Люлин". От 226 млн. евро за моста 70 млн. са по предприсъединителната програма ИСПА.

Пепелниците за пури в унгарския парламент, които впечатлиха Борисов. 
СНИМКА: АВТОРЪТ
Пепелниците за пури в унгарския парламент, които впечатлиха Борисов. СНИМКА: АВТОРЪТ

Срокът за завършването бе удължаван неколкократно и сега е краят на 2011 г. Ако изтичащият тази година финансов меморандум не бъде удължен, мостът трябва да се достроява със заем или от национално финансиране, защото България ще загуби безвъзмездната си помощ от ЕС, стана ясно в кулоарите на срещата на върха за дунавската стратегия в Будапеща вчера. България бе представена от Бойко Борисов.

КОНСТАНТИН КАРАДЖОВ
КОНСТАНТИН КАРАДЖОВ

Строителният министър Росен Плевнелиев обсъди проблема с ресорния еврокомисар Йоханес Хан.

"Необходимо е изключително усилие и доказателство от двете страни, че наистина сега е твърдо решението този мост да се случи”, заяви Плевнелиев.

Той обеща държавата да има много тежка ръка по отношение на строителя. В момента от испанската фирма FCC се оправдавали с липсата на концесия за добив на интертни материали за строежа. По думите на министъра тази "измислена концесия е опит за пазарене и няма да мине".

Инспекцията на двамата премиери на строежа веднъж бе отложена по желание на румънската страна.

"Да видим моста докъде не е стигнал и да си дадем примерно една година срок да го направим", каза Борисов. "Само в Будапеща има 9 моста, а между България и Румъния - един! Видно е, че е объркана стратегията", добави той.

И на срещата в Будапеща румънците изтъкнаха като главен свой проект не моста, а свързването на пристанищния град Констанца със скоростната жп линия Лондон-Париж и с магистрала, успоредна на Дунав. За същата жп връзка България смята, че тя трябва да мине през наша територия и да се свърже с Турция и бъдещия железопътен тунел под Босфора.

Според Плевнелиев подходът на Румъния изолира България, тъй като хоризонталните връзки не са наш приоритет. Сърбия пък още не е член на ЕС и няма средства по европейски фондове за големи инфраструктурни проекти. Изходът бил София да подкрепя Белград за по-бързо членство.

Фактът, че България и Румъния не могат да построят втори мост над Дунава цели 15 г бил притеснителен за европейските партньори. По тази причина при всеки разговор делегацията ни натяквала, че докато Румъния разсъждава хоризонтално, нашият приоритет е да свържем трите европейски държави в източния фронт – Гърция, България и Румъния, чрез коридор IV. Част от този коридор е вторият мост над Дунав.

Във финална декларация от срещата в Будапеща държавите от Дунавския басейн записаха всички основни проекти, които да превърнат реката в използваема и чиста. Цялата стратегия обаче ще е готова най-рано след година.

"Безпочвени и недопустими спекулации" нарече Борисов предложението на Европейската зелена партия с компенсациите за 3-и и 4-и блок на АЕЦ България да строи хранилище за ядрени отпадъци.

"Тези 300 млн. евро са точно и ясно разписани. От всичко, което виждам в Европа, истински съжалявам, че нашето правителство не е било на власт, когато е трябвало да се затварят 3-и и 4-и реактор. Гарантирам, че нямаше да дам да ги затворят. На съвестта на тогавашните управляващи лежи затварянето на тези реактори", каза Борисов.

Социалистите да се бият, поръча Бойко

Денят на Бойко Борисов вчера в Будапеща започна със закуска с вероятния бъдещ премиер на Унгария Виктор Орбан. Партията му ФИДЕС членува в Европейската народна партия и води в проучванията за изборите през април.

На срещата им българският премиер обяснил какви поразии са направили социалистите у нас и в Унгария и как сега на всяка цена трябва да се бият на предстоящите избори. „Много добри приятели сме с него, той има и футболна академия между другото. Ако той е на власт, ще работим много добре по всички теми”, заяви Борисов за Орбан.

Премиерът изпробва позлатените пепелници с номерирани места за пури, които стоят около заседателната зала на унгарския парламент. Навремето от тях излязла поговорка "Докато се изкажеш, ми изгоря пурата". За добър оратор се считал този депутат, който накара хората да влязат в залата и да оставят пурите си да догорят сами отвън.

Преди години унгарските народни представители масово не спазвали забраната за пушене на обществени места. Накрая телевизионен екип снимал със скрита камера масовото пушене в коридорите. В резултат от грандиозния скандал парламентът приел специална забрана да се пуши в кулоарите, но паралелно с това забранил и всякакво снимане, разказа Борисов. (24часа)